Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Het klimaat van Amerika

Als je wilt weten wat voor klimaat het continent Amerika heeft, dan is het antwoord: allemaal. Ieder klimaattype dat binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger bestaat, komt voor op het continent Amerika. Zo zie je in het noorden vooral het toendraklimaat en poolklimaat voorkomen, heb je in Canada en Noord-Amerika een groot gebied met continentale klimaatsoorten en ga je via de gematigde en aride klimaten vanzelf naar de tropische klimaten die in Midden-Amerika heersen. Sommige landen kennen zo'n enorme diversiteit aan klimaatsoorten dat je alleen al binnen zo'n land enorme contrasten kent. Als je naar de klimaatkaart van de Verenigde Staten kijkt dan zie je een bonte mix van klimaatsoorten. Dat wordt vooral veroorzaakt door geografische omstandigheden. Hooggebergtes zoals de Rocky Mountains in Noord-Amerika en het Andesgebergte in Zuid-Amerika hebben veel invloed op het weer en dus uiteindelijk op het klimaat. De ligging tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan zorgt voor allerlei invloeden van zeewater en zeestromen.

Omdat het geen doen is om de klimatologische omstandigheden van heel het continent Noord-Amerika op één pagina te vertellen, verwijzen we graag door naar de klimaatinfo voor specifieke landen, gebieden en regio's binnen het continent Amerika.