Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Het klimaat van Noord-Amerika

Noord-Amerika is een subcontinent van het continent Amerika, maar wordt veelal als zelfstandig continent beschouwd. Zo zullen wij het ook behandelen. Er zijn verschillende manieren om het continent Noord-Amerika in te delen. Sommigen denken dat het continent Noord-Amerika alleen bestaat alleen uit de landen Canada en de Verenigde Staten, aangevuld met Saint-Pierre en Miquelon. Maar officieel bestaat Noord-Amerika uit alle landen ten noorden van Colombia, inclusief de eilanden in het Caribisch gebied. Panama is daardoor het meest zuidelijke land van Noord-Amerika.

Binnen Noord-Amerika zijn alle klimaatzones volgens het Köppen-Geigersysteem vertegenwoordigd. Het noordelijke deel van het continent, waar je Canada en de Amerikaanse staat Alaska vindt, wordt gekenmerkt door koele continentale klimaten, toendraklimaat en sneeuw- en hooggebergteklimaten. Temperaturen boven de twintig graden Celsius komen bijna niet voor, in de wintermaanden vriest het vrijwel continu licht (zuidwest Canada) tot zeer streng (Noordpoolgebied).

In de Verenigde Staten is het klimaat een stuk kleurrijker. Hier vind je zeer droge gebieden (Nevada, Arizona), zeer zonnige delen (Californië), een zeer natte noordwestkust, wervelwinden, orkanen, overstromingen en gebieden met weer dat op korte tijd enorm om kan slaan. Wie naar Amerika wil reizen, doet er goed aan zich echt even te verdiepen in het klimaat om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.

Het deel van Noord-Amerika dat begint bij Mexico en zuidwaarts doorloopt tot en met Panama wordt ook wel als Midden-Amerika of Centraal-Amerika aangeduid. Hier zie je een mix van droge klimaatsoorten (in Mexico) en vooral tropische klimaten (de rest van Midden-Amerika). Het Caribisch gebied kent eveneens vooral tropische klimaten, op een enkele uitzondering na.

Op klimaatinfo.nl bieden we specifieke klimaatinfo per land in het werelddeel Noord-Amerika. Binnen de verschillende Noord-Amerikaanse landen kun je ook informatie vinden over het weer en klimaat van eilanden, streken, provincies en plaatsen binnen het betreffende land.

Lees over de temperaturen, het aantal zonuren, het aantal dagen neerslag per maand en de hoeveelheden neerslag die er gemiddeld binnen één maand vallen. Aanvullende informatie wordt gegeven over de kans op winters weer, orkanen, hitte, lange periodes met regen en de zonkracht ingedeeld in een maximale uv-index per maand. Onze nauwkeurig samengestelde informatie helpt bij het maken van spreekbeurten of websites en kan reizigers een goede indicatie geven van wat voor weer ze binnen een bepaalde reisperiode mogen verwachten.