Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

canada verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor de Rocky Mountains

Wil je weten wanneer je het beste naar de Rocky Mountains kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Binnen zowel Canada als de Verenigde Staten gelden de Rocky Mountains als een enorme toeristische trekpleister. Dit hooggebergtegebied strekt zich uit vanuit de Canadese staat British-Columbia tot in de Amerikaanse staat New Mexico. De Rocky Mountains zijn onderdeel van de verschillende hooggebergtes in Noord-Amerika die we als de Noord-Amerikaanse Cordillera kennen. De Rockies vormen de meest oostelijke keten binnen deze cordillera. De ligging op het noordelijk halfrond zorgt ervoor dat het winterseizoen van november tot en half april loopt en de zomer vrij kort is: van half juni tot eind augustus. Dat de winters zo lang zijn en de zomers kort, heeft alles te maken met de hoogteligging. Een groot deel van de Rocky Mountains ligt boven de tweeduizend meter boven de zeespiegel. De gemiddelde hoogte ligt rond de 2400 meter boven zeeniveau. Veel hogere gelegen plekken binnen de Rockies hebben ene toendraklimaat of zelfs een hooggebergteklimaat. Boomgroei is daar onmogelijk. De vegetatie bestaat daar vooral uit mossen, dwergstruiken en grassen.

Het vrij extreme klimaat dat binnen de Rocky Mountains van toepassing is, zorgt voor flink wisselende weersomstandigheden. Hoewel we het hier hebben over een bergketen van meer dan drieduizend kilometer, is dat wel een gemene deler. Mooi weer kan plots verdreven worden door regen- en onweersbuien. Maar andersom is natuurlijk net zo goed mogelijk. Als je een wandeltocht gaat maken door de Rockies, moet je met alle mogelijke weersomstandigheden rekening houden. Zorg te allen tijde voor goed schoeisel dat goed bestand is tegen water. Zelfs tijdens de warmste zomermaanden kun je op hogere hoogte te maken krijgen met kou. Dat geldt vooral zodra je boven de grens van 10.000 voet (pakweg 3000 meter) komt.

Rocky Mountains

De Rocky Mountains in de zomer bezoeken

De zomer is veruit de beste reistijd voor een vakantie in de Rocky Mountains, tenzij je op wintersport wilt gaan. In de loop van juni zijn de meeste doorgaande wegen in de Rockies weer bereikbaar. Sommige routes, zoals de bekende Going-to-the-Sun-Road in het Glacier National Park, zijn vanwege zware sneeuwval gedurende een groot deel van het jaar gesloten. Soms zijn ze pas begin juli weer helemaal toegankelijk om vervolgens in oktober alweer te sluiten. De beste kans op goed weer in de Rockies heb je in de maanden juli en augustus. Dit is daarom het absolute hoogseizoen. Dat betekent meer drukte in de nationale parken, hoge prijzen voor accommodaties in en direct bij de nationale parken en een grote kans dat je totaal naast een lodge, cabin of hotelkamer grijpt als je niet op tijd reserveert.

Juni en september zijn minder druk en goedkoper. Daar hoort wel een keerzijde bij. De kans op minder goede wegomstandigheden is dan groter. In september merk je vooral op hoge hoogtes dat er vaker sprake zal zijn van herfstachtig of soms zelfs al het eerste winterse weer.

Wintersportvakanties

Wie op wintersport wil gaan, die heeft in de Rocky Mountains een geweldige vakantiebestemming. Er liggen tal van skigebieden binnen zowel de Canadese als de Amerikaanse Rockies. Aan sneeuw is er zelden een gebrek. Wie in de periode december tot en met maart naar de wintersportbestemmingen binnen de Rocky Mountains reist, die is vrijwel gegarandeerd van sneeuw. Lokaal kun je metershoge witte lagen hebben. Het nadeel dat hier aan kleeft is de bereikbaarheid van de wintersportplaatsen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Vanwege de zeer lage temperaturen in december, januari en begin februari, zouden wij voor de meeste plekken in de Rocky Mountains aanbevelen om tussen half februari en eind april op skivakantie te gaan.

Reisadvies - de Rocky Mountains
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Rocky Mountains
Reisadvies - de Rocky Mountains
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Rocky Mountains

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.