Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Utah

Wil je weten wanneer je het beste naar Utah kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Amerikaanse staat Utah behoort tot de meest geliefde bestemmingen onder Amerika-gangers. Dat komt door door de geweldige landschappen, waardoor Utah maar liefst 5 nationale parken telt die gezamenlijk goed zijn voor miljoenen bezoekers per jaar. Zion National Park is het drukst bezocht, gevolgd door Bryce Canyon National Park. Naast de nationale parken telt Utah een aantal zogenaamde State Parks en lopen er diverse geweldige autoroutes door bet landschap. Scenic Byway 12 is de bekendste van deze routes.

Het gevarieerde semi-aride tot aride landschap van Utah kent een vrij grote variatie in klimaatsoorten. Een groot deel van Utah is redelijk droog, kent koele winters en warme zomers. Vanwege de vrij lage relatieve luchtvochtigheid wordt warmte beter verdragen dan op veel andere plekken. De gevoelstemperatuur ligt in de zomer zelden veel hoger dan de daadwerkelijke temperatuur. Dat maakt de zomerhitte beter draagbaar.

Beste maanden voor Utah

De beste reistijd voor een rondreis door Utah is van juni tot en met september. Dit is de warmste periode en tevens het seizoen met de meeste zonneschijn en de minste neerslag. De maanden juli en augustus kunnen erg warm zijn in de woestijngebieden en canyons. Wie (lange) wandelingen wil maken die moet ruimschoots water meenemen en zich goed kleden tegen de hitte. Het weer kan snel omslaan. Houd daarom goed de verwachtingen in de gaten. In juni bestaat de kans dat wegen die door de bergen lopen nog afgesloten zijn vanwege sneeuw.

Wintersport in Utah

Utah behoort tot de beste wintersportgebieden ter wereld. Vanaf Salt Lake City rijd je in maximaal een uur tijd naar de verschillende skigebieden die in de nabijgelegen Rocky Mountains te vinden zijn. De droge poedersneeuw die je hier aantreft zorgen voor uitstekende wintersportcondities. In totaal liggen er bij Salt Lake City zes skigebieden die goed zijn voor honderden pistes. Het Park City Mountain Resort is zelfs het grootste skigebied en volgens velen ook het beste wintersportgebied van Amerika. Er zijn zelfs twee skigebieden waar je alleen maar mag skiën: Alta en Deer Valley. Dit is goed voor de kwaliteit van de pistes.

Omdat deze skigebieden vrij hoog liggen (de meeste tussen de 2000 en 3000 meter) kun je gedurende een lange periode aan wintersport doen. Vaak kun je in november al op de latten staan. In december kun je vrijwel gegarandeerd wintersporten in Utah. Gedurende een gemiddelde winter valt hier ongeveer tien meter sneeuw(!). De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Utah is van eind december tot half april. Er ligt dan vrijwel gegarandeerd een flink pak goede sneeuw. Onze voorkeur zou uitgaan voor april. Het is dan veelal zonnig en de temperaturen zijn dan op z'n aangenaamst. Omdat de dagen langer zijn heb je langer skiplezier op een dag.

Reisadvies - Utah
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Utah
Reisadvies - Utah
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Utah

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.