Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Beste reistijd voor het eiland Cyprus

Wil je weten wanneer je het beste naar het eiland Cyprus kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Op het eiland liggen twee landen: de Republiek Cyprus en de door de meeste landen niet erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. Het eiland Cyprus is voor een groot aantal soorten vakantie geschikt. In de periode mei tot en met oktober is Cyprus vooral een zonbestemming, maar ook erg populair onder fietsers en wandelaars die zich dan vooral in het Troodosgebergte begeven. Cyprus kent een uitgesproken droog seizoen (april tot en met half november) en een natter seizoen (december, januari en maart) waarin ongeveer 90% van de totale hoeveelheid jaarlijkse neerslag valt.

Omdat de zomermaanden erg heet kunnen zijn op Cyprus, beschouwen wij het voorjaar en het vroege najaar als beste reistijd voor Cyprus. Specifiek zouden wij tussen half april tot half juni of in de maanden september of oktober naar Cyprus reizen.

Zonvakanties

Als je voor een zon-, zee- en strandvakantie naar Cyprus wilt vliegen dan zijn juni en september de beste maanden. Het is dan aangenaam warm met af en toe een uitschieter richting de 35-40 graden. In juli en augustus is het vaak serieus warm (30-35 graden Celsius), waardoor je overdag bijna niet veel meer kunt doen dan verkoeling opzoeken. Mei, en dan met name de tweede helft van de maand, en oktober kunnen ook nog flink wat aangename stranddagen opleveren. In mei is het zeewater nog aan de koele kant. In oktober mag je rekenen op een zeewatertemperatuur van ongeveer 24-25 graden Celsius.

Culturele vakanties en rondreizen

Wil je vooral naar Cyprus om het eiland te ontdekken en in veel mindere mate om aan het zwembad te liggen? Dan vormen de maanden april, mei, september en vooral oktober de beste reistijd voor een vakantie op Cyprus. In het Troödosgebergte kan het in april koel zijn en ook in mei en oktober kun je te maken hebben met wat koeler weer. Houd daar rekening mee op het moment dat je de kleding uitkiest om mee te nemen op vakantie.

Skivakantie

Wie dat wil die kan voor een skivakantie naar Cyprus vliegen. Het is geen bekende wintersportbestemming, wat vooral veroorzaakt wordt door het beperkte aanbod van georganiseerde wintersportreizen naar Cyprus. Binnen het Troödosgebergte is Mount Olympos de plek waar je kunt skiën of snowboarden. Er bestaat geen sneeuwgarantie. De grootste kans op goede wintersportomstandigheden heb je in de maanden januari en februari. Maart kan ook nog prima zijn.

Reisadvies - het eiland Cyprus
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het eiland Cyprus
Reisadvies - het eiland Cyprus
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het eiland Cyprus

Beste reistijd voor bestemmingen in het eiland Cyprus

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen het eiland Cyprus? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.