Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

panama Beste reistijd voor Panama

Wil je weten wanneer je het beste naar Panama kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Panama is het meest zuidelijke land van Midden-Amerika. Wie het continent Amerika in tweeën deelt, die zal Panama als het onderste land van Noord-Amerika beschouwen. Panama heeft grotendeels een tropisch klimaat. Welk tropisch klimaattype exact van toepassing is op een specifieke bestemming, ligt aan het neerslagpatroon. Het moessonklimaat komt het meeste voor, gevolgd door het tropisch regenwoudklimaat dat vooral in het noordwesten van Panama voorkomt. In het gebergte dat in het westen van Panama ligt, heerst een koeler klimaat. In deze Cordillera de Talamanca overheersen de meer gematigde klimaten.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Panama is van februari tot en met april. Dit is in vrijwel heel het land de periode waarin er minder regen valt, de zon zich vaker laat zien en de temperaturen tropisch zijn in een groot deel van het land. Omdat aan de Caribische kust de hoeveelheid regen al in april toeneemt, zouden wij voor februari of maart kiezen als je een rondreis door Panama wilt maken.

Regen

Panama kent aardig wat verschil in de hoeveelheden regen. In Panama City blijft de teller binnen een kalenderjaar meestal zo tussen de 1600 en 1800 millimeter hangen. In Colon, dat aan de andere kant van het Panamakanaal ligt, valt bijna het dubbele aan regen. Ook de geliefde bestemming Boquete mag op pakweg drieduizend millimeter regen rekenen. Tijdens het natte seizoen, dat van mei tot en met november loopt, kan het flink tekeergaan. Zware regenbuien kunnen gecombineerd met onweer voor serieuze overlast zorgen.

Temperaturen

In Panama krijg je vrijwel overal te maken met tropische temperaturen. Dat betekent maxima van rond of net iets boven de 30 graden en minimumtemperaturen die rond de 23 tot 26 graden uitkomen. Het blijft 's avonds lang zwoel in Panama. Tijdens het droge seizoen zie je de temperaturen iets stijgen. Zodra het regenseizoen begint, dalen de temperaturen iets.

Reisadvies - Panama
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: een groot deel van Panama
Reisadvies - Panama
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: een groot deel van Panama

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.