Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

el-salvador Beste reistijd voor El Salvador

Wil je weten wanneer je het beste naar El Salvador kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

El Salvador is het kleinste land in Midden-Amerika en ligt aan de Atlantische kust. De relatief kleine oppervlakte, El Salvador is ongeveer de helft van Nederland, voorkomt niet dat er binnen het land verschillen bestaan wat betreft het weer en klimaat. Afgaand op de klimaatclassificatie lijkt het alsof El Salvador vrijwel overal hetzelfde klimaat heeft: het tropisch savanneklimaat (type Aw). Op de hogere bergtoppen is er een gematigd chinaklimaat (Cwb). De temperaturen liggen op de hoger gelegen bestemmingen wat lager.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in El Salvador is van december tot en met april. Dit is de periode waarin er weinig neerslag valt, de zon zich veel laat zien en de temperaturen overdag rond de tropische waardes van ongeveer dertig graden liggen.

Twee seizoenen

Je kunt in El Salvador spreken van twee seizoenen. Het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober. Op de laagvlaktes valt het dan nog enigszins meer met de regen, maar vooral landinwaarts kunnen er flinke hoeveelheden regen vallen. Dit kan leiden tot overstromingen en daardoor onbegaanbare wegen. Het natte seizoen loopt normaliter in november af. Sommige jaren moet je tot december wachten voordat de regenval beduidend minder wordt. De relatieve luchtvochtigheid neemt in het regenseizoen flink toe, tot wel 85-90 procent rond september. De combinatie met de hoge temperaturen maken het ronduit benauwd in grote delen van El Salvador.

Het droge seizoen brengt meer zonuren en een lagere relatieve luchtvochtigheid met zich mee. Wel stijgen de temperaturen iets. Desalniettemin is dit veruit de meest aangename periode voor een bezoek aan El Salvador. De periode januari tot en met maart is het droogst. In april zie je het aantal regendagen al wat toenemen als voorbode op het regenseizoen dat een maand later begint.

Orkanen

In El Salvador kun je te maken krijgen met orkanen. De grootste kans dat er een orkaan richting El Salvador trekt is vanaf de Grote Oceaan of Stille Oceaan. Dit gebeurt weleens in de periode juni tot december, wat als orkaanseizoen geldt. Er bestaat ook een kleine kans dat Atlantische orkanen via de Caribische zee en vervolgens over buurland Honduras naar El Salvador trekken. Als dat gebeurt dan verliest zo'n orkaan boven land vaak aanzienlijk aan kracht voordat El Salvador bereikt wordt.

Reisadvies - El Salvador
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: El Salvador
Reisadvies - El Salvador
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: El Salvador

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.