Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nicaragua Beste reistijd voor Nicaragua

Wil je weten wanneer je het beste naar Nicaragua kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Nicaragua is een land gelegen in Midden-Amerika, dat zowel aan de Grote Oceaan en de Caribisch Zee ligt. Het landschap bestaat uit laagvlakte aan de Caribische kust, een bergachtig centraal deel en een mix van laagland en vulkanen aan de Pacifische kust. In vrijwel heel Nicaragua heerst er een tropisch klimaat. Welke van de drie tropische klimaten van toepassing is, is afhankelijk van de hoeveelheden neerslag per maand. De bergpieken kennen een gematigd klimaattype.

Het oosten van Nicaragua is het natste deel van het land. Hier overheerst het tropisch regenwoudklimaat en valt er gedurende het hele jaar vrij veel regen. De jaarlijkse neerslagsom varieert in de Caribische laaglanden van 2500 tot ruim 6000 millimeter per jaar. Hiermee behoort dit deel van Nicaragua tot de natste gebieden van Midden-Amerika. De bergen die centraal in Nicaragua liggen zorgen ervoor dat de passaatwinden weinig kans hebben om depressies vanuit het oosten richting het de westelijke kant van Nicaragua te sturen. De westelijke kustgebieden zijn een stuk droger: reken op ongeveer 1000 tot 1800 millimeter aan regen per jaar. Aan die kant van Nicaragua is er echt sprake van een droog seizoen. Aan de oostkust mag je spreken van een droger seizoen en een duidelijk regenseizoen.

Het regenseizoen begint in Nicaragua in mei. De hoeveelheden neerslag schieten dan omhoog. Aan de oostkust zijn juli en augustus zeiknat met soms wel meer dan 500 tot 600 millimeter regen per maand. Aan de Caribische kust houdt het regenseizoen aan tot in februari. Daar zijn maart en april de enige echt drogere maanden. De tweede helft van februari is over het algemeen ook beter te doen qua regen. In het westen houdt het regenseizoen al op in november, soms begin december.

De temperaturen zijn het hele jaar door tropisch. In de bergen zie je dat de temperaturen wat lager liggen naarmate je op hogere hoogtes komt. In het westen kan het in de loop van het droge seizoen heet worden. In hoofdstad Managua lopen de maximumtemperaturen in maart tot en met mei op naar gemiddeld 33 to 36 graden Celsius. Zodra het regenseizoen begint, dalen de temperaturen een beetje. Vanwege de luchtvochtigheid lijkt het voor het gevoel niet koeler te worden.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie naar Nicaragua is de periode februari tot en met april. Dit is het algemene reisadvies voor heel Nicaragua, bijvoorbeeld voor als je een rondreis gaat maken waarbij je zowel in het westen als in het oosten komt. Als je de oostelijke kant niet meepakt (er zijn redelijk wat mensen die dat doen) dan zijn december en januari ook prima reismaanden om rond te gaan reizen.

Reisadvies - de oostkust van Guatemala
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de oostkust van Guatemala (de Caribische kust)
Reisadvies - de oostkust van Guatemala
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de oostkust van Guatemala (de Caribische kust)

Strandvakantie

Mocht je voor een strandvakantie naar Nicaragua willen reizen, dan is de de periode december tot en met april prima voor de westkust. Het zeewater is er dan ongeveer 27-28 graden en de zon laat zich voldoende zien. De Caribische kust is sowieso al wat minder zonnig. Omdat er daar in december en januari nog sprake is van best veel regen, is daar de periode half februari tot eind april de beste reistijd voor een zonvakantie.

Reisadvies - de westkust van Guatemala
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de westkust van Guatemala (aan de Grote Oceaan)
Reisadvies - de westkust van Guatemala
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de westkust van Guatemala (aan de Grote Oceaan)

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.