Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

italie Het klimaat van het Gardameer

Omdat het weer langs het Gardameer in de zomerperiode sterke overeenkomsten heeft met het weerbeeld langs de Italiaanse kusten en de Franse Rivièra, wordt dit gebied vaak ten onrechte ingedeeld bij de gebieden met een mediterraan ofwel middellandsezeeklimaat. Omdat de winters aan de koele kant zijn, is er echter sprake van een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de Köppenclassificatie). met vrij koele winters en warme zomers.

In de wintermaanden is het kil en guur langs het Gardameer, maar kunnen plaatsen als Sirmione, Lazise en Salo nog steeds schilderachtig mooi zijn als de donkere wolken zich samenpakken boven het meer en een sterk contrast vormen met de kleurige panden langs de waterkant. Sneeuw is geen zeldzaamheid en vooral de iets hoger gelegen gebieden rondom het meer zijn vaak bedekt met een sneeuwlaag. Direct langs het water komen sneeuw en vorst minder vaak voor vanwege de invloed van het warmere water in het meer. Op de hoogste pieken blijft de sneeuw tot laat in het voorjaar liggen, wat een leuk gezicht is als de temperaturen langs het meer zelf al oplopen tot waardes van 25 tot 30 graden.

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen aan het Gardameer

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen aan het Gardameer:

Gardameer

Gedurende het hele jaar zijn er lokaal langs het Gardameer verschillen waar te nemen in weerbeeld en temperatuur. Dat heeft vooral te maken met de ligging, de windrichting en hoe beschut een bepaalde plaats ligt. Over het algemeen is de noordkant van het meer koeler en minder zonnig dan de zuidkant.

In het voorjaar (april/mei) worden de eerste zomerse dagen waargenomen en kan het al gedurende langere periodes lekker zonnig en warm zijn. Maar ook periodes met dagenlang regen, kou (10-15 graden) en sombere donkergrijze luchten zijn zeer goed mogelijk. Wie in deze tijd van het jaar op vakantie naar het Gardameer gaat, moet rekening houden met onvoorspelbaar weer en de kans op een verregende vakantie. Als de omslag naar het zomerse weer echter definitief plaatsgevonden heeft (meestal in de eerste helft van mei), neemt de kans op onbestendig weer snel af en is het Gardameer een van de mooiste plekken van Europa om te vertoeven.

De drukte neemt vanaf mei ook snel toe en in het zomerseizoen (juni-juli-augustus) is het druk en warm langs het meer. De meeste dagen loopt de thermometer op naar temperaturen rond de dertig graden en ook 's avonds koelt het minder sterk af omdat de temperatuur van het water in het meer flink oploopt. Als er regen valt in de zomer is het vrijwel altijd in de vorm van regen- en onweersbuien, die soms zeer heftig kunnen zijn. Mocht je met de tent of caravan naar het Gardameer gaan, houd hier dan rekening mee bij het uitzoeken van een camping en staanplaats.

In het najaar nemen de regenkansen weer wat toe, maar is het op veel dagen zeer aangenaam weer in de meeste plaatsen. De wind kan ook wat toenemen, maar wordt zelden koud doordat het meerwater nog goed op temperatuur is. De herfstkleuren in combinatie met aangenaam nazomerweer, een lokaal wijntje en een heerlijk bordje Italiaans eten maken het najaar zeer aantrekkelijk voor toeristen.

Noodweer

De ligging ten zuiden van berggebieden zorgt ervoor dat het aan het Gardameer soms flink kan spoken. Denk aan zware regenval, flinke onweersbuien, grote hagelstenen en stormachtige wind. Vooral een mix van deze elementen kan ervoor zorgen dat de term 'noodweer' gebruikt kan worden. Vaak gaan er zomers voorbij waarin de atmosfeer heerlijk rustig is en het blijft bij normale onweersbuien. Sommige jaren worden toeristen getrakteerd op noodweer, zoals bijvoorbeeld in de zomer dan 2019, toen meerdere dagen met zeer slecht weer de vakanties van toeristen letterlijk in het water hebben laten vallen.

Wind

Een belangrijk element aan het Gardameer is de wind. De ligging tussen de bergen en temperatuursverschillen tussen het water in het noorden van het Gardameer en die in het zuiden van het Gardameer zorgen in het zomerseizoen voor thermische winden. De twee meest bekende winden aan het Gardameer zijn de Peler en de Ora. De Peler steekt 's morgens rond een uur of 7 op en zwakt vanaf 10 uur snel af. De Peler (Vento) waait vanaf het noorden. De beste plekken om optimaal van de Peler te genieten als watersporter liggen tussen Malcesine en Limone sul Garda. Na het middaguur steekt ineens de Ora op. Dit is een zuidenwind, die over het algemeen wat minder krachtig is dan de Peler. Gemiddeld wordt windkracht vier tot vijf bereikt. De Ora is in de loop van de middag goed voelbaar in Riva del Garda en Torbole. Tegen vijf uur 's middags neemt de wind af. De Ora is het sterkst op de nauwste toegang van het Gardameer.

Vakantie aan het Gardameer

Het Gardameer is een van de allerpopulairste bestemmingen in Italië. Vanwege de relatief korte afstand leent het Gardameer zich uitstekend voor een autovakantie. Je kunt hierbij kiezen uit een hotel, een appartement, een bungalow of – zoals heel veel Nederlanders doen – een vakantie op een camping. Je kunt op redelijk veel campings een stacaravan huren. De grotere campings zijn van alle gemakken voorzien, zoals de vooral bij gezinnen zeer populaire camping Bella Italia.

Een autovakantie naar het Gardameer boek je gemakkelijk via internet. Neem eens een kijkje bij EuroCampings.eu, de website van organisatie ACSI. Zij hebben een compleet overzicht van alle campings rond het Gardameer.

Bekijk en vergelijk campings aan het Gardameer

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
7℃
1℃
3
8
8℃
februari
9℃
1℃
4
9
6℃
maart
13℃
4℃
5
10
8℃
april
17℃
9℃
6
11
10℃
mei
21℃
12℃
7
10
14℃
juni
25℃
17℃
8
12
19℃
juli
29℃
20℃
9
8
21℃
augustus
29℃
19℃
8
7
22℃
september
24℃
15℃
6
7
20℃
oktober
18℃
10℃
4
8
16℃
november
11℃
5℃
3
8
13℃
december
8℃
2℃
2
9
10℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
7℃
9℃
13℃
17℃
21℃
25℃
29℃
29℃
24℃
18℃
11℃
8℃
nodata
minimum temperatuur
1℃
1℃
4℃
9℃
12℃
17℃
20℃
19℃
15℃
10℃
5℃
2℃
nodata
uren zonneschijn per dag
3 4 5 6 7 8 9 8 6 4 3 2
nodata
dagen neerslag per maand
8 9 10 11 10 12 8 7 7 8 8 9
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
8℃
6℃
8℃
10℃
14℃
19℃
21℃
22℃
20℃
16℃
13℃
10℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 3-6

mei

UV 6-8

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen