Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

italie Beste reistijd voor het Gardameer

Wil je weten wanneer je het beste naar het Gardameer kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Met tienduizenden Nederlandse toeristen per jaar behoort het Gardameer tot de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Op pakweg duizend kilometer rijden van Nederland kom je terecht in een andere wereld, waar je kunt genieten van prachtige dorpjes, heerlijk eten en een klimaat dat gemiddeld genomen beter weer oplevert dan dat in Nederland. We schrijven express 'gemiddeld', want het is geen zekerheid dat het aan het Gardameer beter is dan in Nederland. Dat komt door de ligging in het noorden van Italië, waardoor depressies kunnen blijven hangen in dit gebied. De berggebieden ten noorden van het Gardameer vormen dat een natuurlijke barrière. Dit zorgt ervoor dat het ene jaar een schitterend zomerseizoen oplevert, maar dat er soms zomers tussen zitten die instabiel zijn en gepaard gaan met meer regen- en onweersbuien dan gebruikelijk. We willen je als mogelijke Gardameertoerist niet bang maken, maar we willen wel eerlijk zijn in wat je mag verwachten.

De fijnste maanden voor het Gardameer

De beste reistijd voor een vakantie aan het Gardameer is van half mei tot half september. Het hangt hierbij wel veel af wat je wilt gaan doen aan het Gardameer. Is het de bedoeling om veel te gaan zien en doen, zoals pittoreske dorpjes zoals Salo, Sirmione en Bardolino? Of wil je juist gaan zonnebaden en zwemmen? Dat is mede bepalend voor wat de beste reistijd voor het Gardameer is.

Gardameer

Het Gardameer als zonbestemming

Wil je lekker naar het Gardameer om te genieten van zomers weer. Dan is de kans daarop het grootst in de maanden juni, juli en augustus. September is een goed alternatief voor wie het niet te warm moet zijn en voor wie de drukte aan het Gardameer wil ontlopen. Want dat is een garantie als je in juli of augustus naar het Gardameer reist: het is er dan enorm druk. De weg rond het meer kan het verkeer dan amper aan, door de smalle straatjes van de dorpen is het schuifelen geblazen en de parkeerterreinen staan bomvol. Wat dat betreft kun je beter voor juni of augustus kiezen.

Het Gardameer als zien-en-doen-bestemming

Ga je vooral naar het Gardameer om de leuke plekken te ontdekken, lekker actief bezig te zijn of te genieten van het heerlijke culinaire leven? Dan kun je beter in het voorjaar of najaar naar het Gardameer reizen dan hartje zomer. Bij middagtemperaturen die dan oplopen naar 25 tot 30 graden is het eigenlijk net iets te warm. En vergeet de drukte niet die vooral in juli en augustus onvermijdelijk is. De maanden mei en september zijn ideaal voor wie voor bezichtigingen, activiteiten of cultuur naar het Gardameer op vakantie wil gaan.

Het Gardameer in de meivakantie

Het vakantieseizoen aan het Gardameer begint voor ons Nederlanders met de meivakantie. Dan vertrekken de eerste vluchten richting Verona en gaan de campings open. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat je in deze periode (eind april/begin mei) met twee uitersten te maken kunt krijgen. Het kan 25 graden en zonnig zijn, maar het kan de dag daarna goed mogelijk zijn dat het de hele dag regent en de temperatuur amper de 10 graden haalt. Als je dan op een camping staat, heb je het wat minder naar je zin.

Reisadvies - het Gardameer
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Gardameer
Reisadvies - het Gardameer
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Gardameer

Beste reistijd voor bestemmingen in het Gardameer

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen het Gardameer? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.