Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

italie Het klimaat van Italië

Italië kent volgens het Köppensysteem verschillende soorten klimaten. Twee elementen zijn grotendeels bepalend voor welk klimaat er van toepassing is: de absolute hoogte (boven de zeespiegel) en de noord-zuidpositie aan ten opzichte van de evenaar. Het zuiden van Italië is warmer en droger dan het noorden. Verder speelt het landschap een belangrijke rol: bergachtig gebied zorgt voor lagere temperaturen op hogere hoogtes en voor afwijkende neerslagpatronen.

Een groot deel van het noorden van het land heeft een zeeklimaat (types Cfb - gematigd en Cfa - warm), met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Centraal en Zuid-Italië hebben een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa), met warme, droge zomers en relatief milde winters. Het meest noordelijke deel van Italië, waar de ondergrens van de Alpen zich bevindt, heeft deels een hooggebergteklimaat (type EH) en in lager gelegen delen een overgangsklimaat (Dfb en Dfc).

Italië

Coronamaatregelen voor Italië

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Italië? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Italië te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Italië in een overzicht gezet:

Bekijk de huidige coronaregels voor Italië

Goed om te weten: coronamaatregelen kunnen door veranderende omstandigheden snel aangepast worden. Bekijk daarom met regelmaat de meest actuele info.

De favoriete vakantiebestemmingen in Italië

Bekijk direct de klimaatinfo van de favoriete Italiaanse bestemmingen

Aangename lentemaanden

In de lente lopen de temperaturen al snel op naar aangename waardes en zie je de prachtige Italiaanse natuur tot bloei komen. Vanwege de nog niet té warme dagen en de zon die nog niet op zijn felst is, is Italië in het voorjaar het mooiste. Wie in deze periode een zonvakantie wil boeken, is daar nog iets te vroeg voor. In maart en april zijn het zwembadwater en het zeewater te koud, pas in mei wordt het op veel plekken aangenaam langs het zwembad. Het weer is ook nog erg instabiel en de kans is vrij groot dat er enkele dagen regenachtig, maar ook koud weer is. Dit geldt voor heel Italië, dus ook in het wat warmere zuiden van het land. In de tweede helft van mei neemt de buienkans af en stijgen de watertemperaturen van de meren en de Middellandse Zee tot tegen de twintig graden, wat voor veel mensen al heel acceptabel is om te zwemmen. De lente is ook een ideale periode om een bezoek te brengen aan pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en de sfeervolle Italiaanse steden. Als je een auto huurt in Italië, heb je alle vrijheid om zoveel mogelijk te zien. Je kunt gemakkelijk online autoverhuurders in Italië vergelijken voor je op vakantie naar Italië vertrekt en je auto direct online reserveren.

Warme zomermaanden

Gedurende de zomerperiode (juni, juli, augustus) is het in grote delen van Italië warm tot zeer warm. Vooral in het zuiden (omgeving Napels en de eilanden Sicilië en Sardinië) kunnen de thermometers oplopen tot maar liefst veertig graden. Met name in grote steden als Rome en Napels kan het dan onaangenaam benauwd worden. Gemiddeld genomen zijn er geen grote verschillen in de zomertemperaturen, in de praktijk is het door de lengte van het land wel mogelijk dat er op hetzelfde moment verschillen in temperatuur gemeten worden van vijftien graden tussen noord en zuid. In de hoger gelegen delen van Italië kan het zelfs twintig tot vijfentwintig graden koeler zijn dan in het uiterste zuiden van Italië op dat moment. De zomerperiode is het beste moment om een vakantie naar een van de vele campings in Italië te boeken.

De mooiste stedentrip bestemmingen in Italië

Bekijk direct het klimaat van de mooiste steden in Italië

>Rome

Neerslag

De meeste neerslag in Italië valt ten westen van de Apennijnen en in de bergen in het uiterste noorden van Italië. De loefzijdes van de berggebieden noteren vaak meer dan 1200 millimeter neerslag per jaar, waarvan een deel gedurende de wintermaanden in de vorm van sneeuw valt. Waar en wanneer de meeste regen valt, is vooral afhankelijk van de regio en het jaargetijde. Zo heeft de zuidelijke helft van Italië een vrij gelijkmatig neerslagpatroon, waarbij de meeste regen in de wintermaanden valt en er in de droge zomermaanden weinig tot zeer weinig regen valt. Pas in september nemen de regenkansen daar weer wat toe. In de noordelijk helft van het Italiaanse vasteland is het verloop van de neerslag een stuk ongelijkmatiger. De meeste neerslag valt hier in het voorjaar en ook in de zomermaanden is er een redelijk kans op regen, die dan vaak in de vorm van buien valt. Als een zware depressie door de bergen tegengehouden wordt en als het ware blijft hangen, dan kan deze ook in de zomermaanden een aantal dagen lang voor regen zorgen, soms met wateroverlast. Op sommige campings in Italië komt het dan tot overstromingen en modderstromen. Als je een fietsvakantie in Italië viert, moet je de weerberichten goed in de gaten houden. Tijdens zware regenval kan het voor fietsers gevaarlijk worden op de weg.

Wintersport Italië

In de wintermaanden valt een groot deel van de neerslag boven de lijn Genua-Venetië in de vorm van sneeuw. Vooral in Dolomieten en de Alpen valt er voldoende sneeuw om te zorgen voor een dikke witte laag, die geschikt is voor alle vormen van wintersport. Onder Italianen, maar ook onder andere Europeanen, is de regio Trentino-Alto Aldige (Zuid-Tirol) een populair wintersportgebied. Andere wintersportplaatsen vind je in de regio's Aosta en in mindere mate in de provincies Turijn (Torino) en Belluno. Omdat de reistijd met de bus en auto naar Italië enkele uren langer is dan naar de populaire gebieden in Oostenrijk en Frankrijk, is Italië onder Nederlanders minder populair als wintersportbestemming. Een gemiste kans, want de gebieden zijn prachtig, de sneeuw is vaak van uitstekende kwaliteit en het Italiaanse eten is natuurlijk voortreffelijk. Wintersport in Italië is daarom vooral populair onder levensgenieters, die naast het skiën ook nog willen profiteren van de uitstekende Italiaanse keuken.

Het wintersportseizoen loopt in Italië van december tot en met maart, hoewel er zeker plekken zijn waar je al eerder zou kunnen skiën, en op sommige locaties kun je tot het einde van het voorjaar op de lange latten staan.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
11℃
2℃
3
14
13℃
februari
12℃
3℃
4
13
13℃
maart
15℃
5℃
5
12
13℃
april
17℃
8℃
7
11
14℃
mei
22℃
11℃
9
8
18℃
juni
27℃
15℃
10
7
21℃
juli
29℃
18℃
11
6
25℃
augustus
29℃
18℃
10
7
26℃
september
26℃
16℃
8
8
24℃
oktober
22℃
11℃
6
11
20℃
november
16℃
6℃
4
15
17℃
december
13℃
4℃
3
14
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
11℃
12℃
15℃
17℃
22℃
27℃
29℃
29℃
26℃
22℃
16℃
13℃
nodata
minimum temperatuur
2℃
3℃
5℃
8℃
11℃
15℃
18℃
18℃
16℃
11℃
6℃
4℃
nodata
uren zonneschijn per dag
3 4 5 7 9 10 11 10 8 6 4 3
nodata
dagen neerslag per maand
14 13 12 11 8 7 6 7 8 11 15 14
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
13℃
13℃
13℃
14℃
18℃
21℃
25℃
26℃
24℃
20℃
17℃
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 6-8

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 6-8

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen