Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

italie Het klimaat van Italië

Italië kent volgens het Köppen-systeem een drietal klimaten. Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat (types Cfb - gematigd en Cfa - warm) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Centraal en Zuid-Italië heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa). Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het meest noordelijke deel van Italië, waar de ondergrens van de Alpen zich bevindt, heeft deels een hooggebergteklimaat (type EH) en in lager gelegen delen een overgangsklimaat (Dfb en Dfc).

Aangename lentemaanden

In de lente zie je de temperaturen al snel oplopen naar aangename waardes en je ziet de prachtige Italiaanse natuur tot bloei komen. Vanwege de nog niet té warme dagen en de zon die nog niet op haar felst is, is Italië in het voorjaar het mooiste. Wie in deze periode een zonvakantie wil boeken is daar nog iets te vroeg voor. In maart en april is het zwembadwater en het zeewater te koud, pas in mei wordt het op veel plekken aangenaam langs het zwembad. Het weer is tevens nog erg instabiel en de kans is vrij groot dat er enkele dagen regenachtig maar ook koud weer is. Dit geldt voor heel Italië, dus ook in het wat warmere zuiden van het land. In de tweede helft van mei neemt de buienkans af en stijgen de watertemperaturen van de meren en de Middellandse Zee tot tegen de twintig graden wat voor veel mensen al zeer acceptabel is om te zwemmen. De lente is ook een ideale periode om een bezoek te brengen aan pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en de sfeervolle Italiaanse steden. Als je een auto huurt in Italië dan heb je alle vrijheid om zoveel mogelijk te zien. Je kunt gemakkelijk online autoverhuurders in Italië vergelijken voor je op vakantie naar Italië vertrekt en direct je auto online reserveren.

Warme zomermaanden

Gedurende de zomerperiode (juni, juli, augustus) is het in grote delen van Italië warm tot zeer warm. Vooral in het zuiden van Italië (omgeving Napels en de eilanden Sicilië en Sardinië) kunnen de thermometers oplopen tot maar liefst veertig graden. Vooral grote steden zoals Rome en Napels kan het dan onaangenaam benauwd worden. Gemiddeld genomen zijn er geen grote verschillen in de zomertemperaturen, in de praktijk is het door de lengte van het land wel mogelijk dat er op hetzelfde moment verschillen in temperatuur gemeten worden van vijftien graden tussen noord en zuid. In de hoger gelegen delen van Italië kan het zelfs twintig tot vijfentwintig graden koeler zijn dan in het uiterste zuiden van Italië op dat moment. De zomerperiode is het beste moment om een vakantie naar één van de vele campings in Italië te boeken.

Neerslag

De meeste neerslag in Italië valt ten westen van de Apennijnen en in de bergen in het uiterste noorden van Italië. De loefzijde van de berggebieden noteren op jaarbasis vaak meer dan 1200 millimeter neerslag per jaar, waarvan een deel in de vorm van sneeuw valt gedurende de wintermaanden. Waar en wanneer de meeste regen valt is vooral afhankelijk van de regio en het jaargetijde. Zo heeft de onderste helft van Italië een vrij gelijkmatig neerslagpatroon waarbij de meeste regen in de wintermaanden valt en er in de droge zomermaanden weinig tot zeer weinig regen valt. Pas in september nemen de regenkansen weer wat toe in het zuiden. In de noordelijk helft van het Italiaanse vasteland is het verloop van de neerslag een stuk ongelijkmatiger. De meeste neerslag val hier in het voorjaar en ook in de zomermaanden is er een redelijk kans op regen die dan vaak in de vorm van buien valt. Als een zware depressie door de bergen tegengehouden wordt en als het ware blijft hangen dan kan het ook in de zomermaanden een aantal dagen lang voor regen zorgen die kan leiden tot wateroverlast. Op sommige campings in Italië komt het dan tot overstromingen en modderstromen. Als je een fietsvakantie in Italië viert moet je goed de weerberichten in de gaten houden. Tijdens zware regenval kan het voor fietsers gevaarlijk worden op de weg.

Wintersport Italië

In de wintermaanden valt een groot deel van de neerslag boven de lijn Genua-Venetië in de vorm van sneeuw. Vooral in Dolomieten en de Alpen valt er voldoende sneeuw om te zorgen voor een dikke witte laag sneeuw die geschikt is voor alle vormen van wintersport. Onder Italianen, maar ook onder andere Europeanen is de regio Trentino - Alto Aldige een populair wintersportgebied. Andere wintersportplaatsen vind je in de regio's Süd-Tirol, Aosta en in mindere mate Torino en Belluno. Omdat de reistijd met de bus en auto naar Italië enkele uren langer is dan naar de populaire gebieden in Oostenrijk en Frankrijk, is Italië minder populair als wintersportbestemming onder Nederlanders. Een gemiste kans, want de gebieden zijn prachtig, de sneeuw is vaak van uitstekende kwaliteit en het Italiaanse eten is natuurlijk voortreffelijk. Wintersport in Italië is daarom vooral populair onder levensgenieters die naast het skiën ook nog willen profiteren van de uitstekende Italiaanse keuken.
Het wintersportseizoen loopt in Italië van december tot en met maart, hoewel er zeker plekken zijn waar je al eerder zou kunnen skiën en op sommige locaties kun je tot het einde van het voorjaar op de lange latten staan.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
11℃
2℃
3
14
13℃
februari
12℃
3℃
4
13
13℃
maart
15℃
5℃
5
12
13℃
april
17℃
8℃
7
11
14℃
mei
22℃
11℃
9
8
18℃
juni
27℃
15℃
10
7
21℃
juli
29℃
18℃
11
6
25℃
augustus
29℃
18℃
10
7
26℃
september
26℃
16℃
8
8
24℃
oktober
22℃
11℃
6
11
20℃
november
16℃
6℃
4
15
17℃
december
13℃
4℃
3
14
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
11℃
12℃
15℃
17℃
22℃
27℃
29℃
29℃
26℃
22℃
16℃
13℃
nodata
minimum temperatuur
2℃
3℃
5℃
8℃
11℃
15℃
18℃
18℃
16℃
11℃
6℃
4℃
nodata
uren zonneschijn per dag
3 4 5 7 9 10 11 10 8 6 4 3
nodata
dagen neerslag per maand
14 13 12 11 8 7 6 7 8 11 15 14
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
13℃
13℃
13℃
14℃
18℃
21℃
25℃
26℃
24℃
20℃
17℃
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 6-8

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 6-8

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen