Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Schotland Beste reistijd voor Edinburgh

Wil je weten wanneer je het beste naar Edinburgh kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Binnen de Britse eilanden geldt de Schotse hoofdstad Edinburgh als een van de absolute topbestemmingen. Je moet niet denken aan volumes zoals de Engelse hoofdstad Londen, maar je mag wel stellen dat Edinburgh tot de topsteden behoort als het aankomt op citytrips. Wie Edinburgh weleens bezocht heeft, die zal meteen begrijpen waarom dat dit is. De stad is vreselijk charmant en heeft die typische Britse sfeer die de stad zo anders maakt dan steden op het Europese vasteland. Dankzij Edinburgh Castle, Cockburn Street en de vele pubs is Edinburgh een plek met een totaal eigen gezicht. Dat Edinburgh de geboorteplaats van Harry Potter is en verschillende plekken van de boekenreeks geïnspireerd zijn op plekken in Edinburgh, maakt de stad voor fans van dit zeer geliefde karakter extra aantrekkelijk.

Beste maanden

De ligging in de noordelijke regionen van Groot-Brittannië zorgt ervoor dat Edinburgh te maken heeft met een gematigd zeeklimaat, waarbij de temperaturen gematigd zijn en er altijd kans bestaat op dagen met minder mooi weer. Bewolking en regen komen op grote schaal voor in Edinburgh. Vanuit de Atlantische Oceaan worden er geregeld depressies aangevoerd die het weer in Schotland en dus ook Edinburgh komen beïnvloeden.

Wetende dat de kans op regen het hele jaar door bestaat, worden de temperaturen en de kans op zonnig weer belangrijkere factoren. Op basis van het aantal zonuren en de temperatuur is de periode mei tot en met augustus de beste reistijd voor een reis naar Edinburgh. September kan ook prima zijn, alleen is dan de kans op regen en wind groter dan tijdens de zomermaanden. April is wat droger dan de zomer. Er is dan helaas ook gemakkelijk sprake van lagere temperaturen in Edinburgh. Begin april kan het zelfs ronduit koel zijn. Tegen het einde van april neemt de kans op aardig tot goed weer flink toe.

Edinburgh in de winter

Bij een stedentrip denk je er misschien niet meteen aan om dat te doen als het grijs en koel is. Toch zou je een vakantie in Edinburgh tijdens de wintermaanden zeker kunnen overwegen. Op de een of andere manier passen de donkere dagen die vooral gevuld worden met sfeerverlichting prima bij de sfeer van de stad. Misschien is Edinburgh dan zelfs mooier dan tijdens zonnig en warm weer. Vooral de weken voor Kerstmis zijn erg sfeervol in deze bijzondere stad.

Reisadvies - Edinburgh
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Edinburgh
Reisadvies - Edinburgh
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Edinburgh

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.