Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Schotland Beste reistijd voor de Schotse Hooglanden

Wil je weten wanneer je het beste naar de Schotse Hooglanden kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Onder toeristen die naar Schotland op vakantie gaan, vormen de Schotse Hooglanden vaak de bestemming. Een andere veelgemaakte keuze is om een rondreis door Schotland te maken waarbij de Schotse Hooglanden in ieder geval ook bezocht worden. Wie ooit in de Highlands is geweest, die zal de populariteit begrijpen. Het vooral bergachtige gebied is enorme aantrekkelijk voor wie van natuur houdt. De combinatie van 'lochs', prachtige wandelroutes en pittoreske plaatsen maken van de Schotse Hooglanden een bijzondere bestemming om een vakantie te vieren. Dat het weer hier niet altijd meezit, dat zal de gemiddelde toerist weinig deren. Zolang je maar niet dagenlang te maken hebt met regenachtig weer, is het hier prima vertoeven. Het maakt dan niet zoveel uit tijdens welk seizoen je reist.

De zomer biedt betere kansen op mooi weer dan de winter. Maar garanties heb je nooit in dit geweldige gebied. De fervente Schotlandreiziger die weet dat. Zelfs als er goed weer voorspeld is voor de Schotse Hooglanden, dan kunnen de weergoden zomaar anders beslissen. Andersom is overigens ook mogelijk.

Beste maanden

Als je met enigszins goede kansen op goed weer naar de Schotse Hooglanden wilt reizen, dan doe je dat bij voorkeur in het late voorjaar of tijdens de zomer. Qua neerslag zijn april, mei en juni de beste maanden. Als je naar de temperaturen kijkt, dan kun je beter in juni, juli of augustus naar de Schotse Hooglanden reizen. September en oktober zijn helaas alweer wat natter. Tijdens de oktobermaand laat de natuur wel zijn mooie diepe herfstkleuren zien. Over het algemeen wordt de periode half april tot half oktober als het drukkere seizoen voor de Schotse Hooglanden beschouwd. De maanden mei tot en met juli zijn eigenlijk de beste maanden als je kijkt naar de mogelijke weersomstandigheden.

Schotse Hooglanden tijdens de schoolvakanties

Wie vanwege schoolgaande kinderen of andere redenen tijdens een schoolvakantie naar de Schotse Hooglanden wil reizen, die kiest bij voorkeur voor de meivakantie of de zomervakantie. Tijdens de meivakantie kan het aan de koele kant zijn (10 tot 15 graden overdag), maar is de kans op regen wat kleiner. In de zomervakantie is de kans op regen groter, terwijl het dan gemiddeld warmer is: ongeveer 14 tot 20 graden overdag. De hoogteligging is erg bepalend voor de temperatuur. De herfstvakantie is een mooie reistijd qua herfstkleuren. Deze vakantie valt helaas ook in een periode dat er een verhoogde kans is op serieus herfstweer met regelmatig buien en zelfs een kans op zware wind of zelfs storm.

Tijdens de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie (of krokusvakantie) is het koel in de Schotse Hooglanden. Sneeuwval en vorst zijn dan geen bijzondere verschijnselen. In de hoger gelegen gebieden kan er vanwege sneeuw geregeld aan wintersport gedaan worden. Die kans is bij een vroeg vallende voorjaarsvakantie het grootst.

Reisadvies - de Schotse Hooglanden
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Schotse Hooglanden
Reisadvies - de Schotse Hooglanden
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Schotse Hooglanden

Beste reistijd voor bestemmingen in de Schotse Hooglanden

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Schotse Hooglanden? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.