Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

polen Beste reistijd voor Auschwitz

Wil je weten wanneer je het beste naar Auschwitz kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Je hoeft niet veel van de Tweede Wereldoorlog te weten om meteen een belletje te doen rinkelen bij het horen van de naam Auschwitz. Veel mensen, jong en oud, koppelen deze naam meteen aan de concentratiekampen die hier door de Duitsers opgebouwd zijn. In deze door de nazi's gerunde kampen hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen de dood gevonden. De meeste van de hoofdzakelijk joodse slachtoffers zijn vergast of door honger of ziekte om het leven gekomen. Auschwitz staat tegenwoordig symbool voor de concentratie - en vernietigingskampen die de Duitsers ingezet hebben om mensen gevangen te zetten en op grote schaal te vernietigen. De wijze waarop de nazi's massamoord hebben gepleegd heeft een diepe wond achtergelaten in voornamelijk joodse families.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Auschwitz, dat uit drie autonoom functionerende kampen bestaat, bevrijd. Tegenwoordig is Auschwitz een druk bezochte bezienswaardigheid. Vanuit verschillende interesses komen mensen uit heel de wereld naar Auschwitz om kennis te maken met een enorm zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mens. Een dagje Auschwitz doe je niet voor de lol. Een bezoek aan deze gruwelijke plek doen je beseffen hoe slecht de mens kan zijn en hoe erg de mensen hier geleden moeten hebben. Het zal een flinke impact hebben op je gemoedstoestand. Desalniettemin mag Auschwitz op veel belangstelling rekenen.

Beste maanden voor een bezoek aan Auschwitz

Wil je de toegangspoort tot Auschwitz-Birkenau, de barakken van Auschwitz I of de toegangspoort van Auschwitz I (met de tekst 'Arbeit macht frei') in het echt wil aanschouwen, die moet eigenlijk niet teveel rekening houden met de weersomstandigheden. Het mooiste licht en contrast op foto's heb je bij (vrijwel) onbewolkt weer met bij voorkeur een wat hoger staande zon. Aan de andere kant zet wat meer dramatische weersomstandigheden de droevige sfeer extra kracht bij. Wat in de winterperiode wel een dingetje kan zijn, is de begaanbaarheid van de wegen naar Auschwitz en de vliegvelden van Katowice of Krakau. Veel van de Auschwitz-excursies worden vanuit één van deze twee steden georganiseerd. Vooral de combinatie Krakau-Auschwitz is een veel geboekte optie. Omdat sneeuw voor verkeersoverlast kan zorgen in de periode december tot en met februari, kun je het beste tussen maart en november naar Auschwitz reizen.

Als je een aangename temperatuur wenst voor je trip naar Auschwitz, dan kun je beter in de periode mei tot en met september reizen. In mei en september zelf is het vaak aangenaam qua temperatuur. Gemiddeld liggen de maxima dan rond de 17-18 graden. Hartje zomer liggen de maxima rond de 20 tot 25 graden, met mogelijk een tropische dag waarbij het 30 graden of warmer wordt.

Reisadvies - Auschwitz
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Auschwitz
Reisadvies - Auschwitz
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Auschwitz

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.