Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

polen Het klimaat van Polen

Polen kent volgens het Köppensysteem een gematigd landklimaat (types Dfb), met vrij koele winters en redelijk warme zomers. Van heel Europa is Polen een van de droogste landen: de meeste gebieden hebben slechts zo'n vijfhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan in de wintermaanden het grootste gedeelte in de vorm van sneeuw uit de hemel valt.

In vergelijking met buurland Duitsland is goed merkbaar dat de invloeden van het zeewater hier nog minder zijn. Vanaf de Noordzee kunnen buien en depressies Polen minder goed bereiken. Tevens is de opwarmende invloed in de wintermaanden en de afkoelende invloed in de zomer alleen nog maar merkbaar langs de noordkust. Het is de wat koelere Oostzee die hier invloed op het klimaat uitoefent.

Coronamaatregelen voor Polen

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Polen? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Polen te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Polen in een overzicht gezet:

Bekijk de huidige coronaregels voor Polen

Reisadviezen kunnen door veranderende omstandigheden snel aangepast worden. Wij zijn vooral een weer- en klimaatsite. Check voor de zekerheid altijd even de overheidssite wijsopreis.nl voor het actuele reisadvies voor Polen.

Klimaatinfo van de populairste vakantiebestemmingen in Polen

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Polen:

Onvoorspelbaar weer

Wat betreft neerslag valt het allemaal wel mee in Polen, wat ook merkbaar is in de voorspelbaarheid van natte dagen. De kans dat je op een dag dat er geen neerslag voorspeld is toch verrast wordt met een nat pak is een stuk kleiner dan bij ons. Een uitzondering vormt echter de zomer, waarin onweersbuien kunnen ontstaan na een periode van (zeer) warm weer.

De temperatuur is in Polen een stuk wispelturiger dan het weerbeeld zelf. Binnen een week kunnen er zeer grote temperatuursverschillen ontstaan. Zo kan de thermometer in de winter binnen enkele dagen van rond het vriespunt ineens dalen naar waardes ver onder het vriespunt. Hier is vooral sprake van als de stroming verandert en er ineens een aanvoer van koude lucht ontstaat vanuit Scandinavië of Rusland.

Deze onvoorspelbaarheid duurt gewoon voort in de lente. De omslag van koel winters weer naar zeer aangenaam lenteweer kan binnen één of twee etmalen geschieden. Zo kun je de ene dag heerlijk op een terras zitten, maar loop je de volgende dag meer met een warme winterjas aan. In de herfst zie je hetzelfde patroon. Heerlijk nazomerweer kan binnen zeer korte tijd omslaan naar guur herfst- of zelfs winters weer, waarbij de temperatuur zeker in de maand november snel naar de rode cijfers kan dalen.

Warme zomermaanden

De zomers in Polen zijn warmer dan bij ons, maar gemiddeld niet zo warm als in de landen wat zuidelijker langs de Middellandse Zee. Met dagtemperaturen tussen de 22 en 24 graden en vrij koele nachten zul je hier niet snel tropische gevoelens krijgen. Toch kan ook hier de temperatuur in de maanden juli en augustus flink oplopen. Onder invloed van flinke warmte in Rusland en de aanvoer van deze warme lucht vanuit het oosten kan het in Polen soms ruim boven de dertig graden worden. Wie een beetje pech (of geluk?) heeft, krijgt te maken met een wat langere periode met tropische temperaturen waarbij officieel een hittegolf genoteerd kan worden. De meeste jaren komt er in de meeste regio's van Polen wel een hittegolf voor.

Neerslag

Het natste gebied van Polen vind je in het zuidwesten. De Sudeten, met hoogtes tot ruim vijftienhonderd meter, registreren op jaarbasis zo'n achthonderd tot lokaal meer dan twaalfhonderd millimeter aan neerslag. In de winter valt deze vrijwel allemaal in de vorm van sneeuw of ijzel. Ook langs de zuidelijke grens met Slowakije valt gemiddeld wat meer neerslag dan in de rest van het land, net als in de plaatsen langs de Oostzeekust.

In de rest van het land is de hoeveelheid neerslag in de winter laag en in de zomer iets hoger. De gemiddelde hoeveelheden zijn dan nog aan de lage kant. Wel is er een grotere kans op enkele dagen met een redelijk aantal uren neerslag per etmaal.

Wintersport

Polen is geen wintersportland bij uitstek, maar heeft wel een aantal uitstekende mogelijkheden om te skiën. Een populaire wintersportplaats is Zakopane, dat aan de noordzijde van de Hoge Tatra ligt. Deze stad, met enkele tienduizenden inwoners, ligt op een hoogte van ongeveer 800 meter en wordt de wintersporthoofdstad van Polen genoemd. Het wintersportseizoen begint hier meestal in november en duurt tot en met maart. Andere skigebieden in Polen zijn Kasprowy Wierch, Gubałówka, en Polana Szymoszkowa.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
-1℃
-7℃
1
15
4℃
februari
1℃
-6℃
2
13
3℃
maart
6℃
-2℃
4
14
3℃
april
13℃
3℃
5
11
4℃
mei
19℃
8℃
7
10
8℃
juni
22℃
11℃
8
12
13℃
juli
24℃
12℃
8
13
16℃
augustus
23℃
12℃
7
14
18℃
september
18℃
9℃
5
12
15℃
oktober
13℃
4℃
3
14
12℃
november
6℃
0℃
2
15
9℃
december
1℃
-4℃
1
16
6℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
-1℃
1℃
6℃
13℃
19℃
22℃
24℃
23℃
18℃
13℃
6℃
1℃
nodata
minimum temperatuur
-7℃
-6℃
-2℃
3℃
8℃
11℃
12℃
12℃
9℃
4℃
0℃
-4℃
nodata
uren zonneschijn per dag
1 2 4 5 7 8 8 7 5 3 2 1
nodata
dagen neerslag per maand
15 13 14 11 10 12 13 14 12 14 15 16
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
4℃
3℃
3℃
4℃
8℃
13℃
16℃
18℃
15℃
12℃
9℃
6℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 3-6

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen