Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

oostenrijk Beste reistijd voor Oostenrijk

Wil je weten wanneer je het beste naar Oostenrijk kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Oostenrijk is een land gelegen in Centraal-Europa. Oostenrijk ligt in de Alpen, waardoor een groot deel van het land bestaat uit bergachtig gebied. Ongeveer tweederde van Oostenrijk ligt op meer dan vijfhonderd meter boven de zeespiegel. Vanwege de ligging hebben de grote waterpartijen amper invloed op het weer in Oostenrijk. Daardoor heb je in Oostenrijk te maken met een gematigd landklimaat met op de hogere hoogtes een hooggebergteklimaat. Kenmerkend voor het weer in Oostenrijk is de grilligheid waar je mee te maken kunt krijgen. Dit kan voor grote verschillen in temperatuur en weerbeeld zorgen binnen een vrij kort tijdsbestek. Daarnaast is het weer, vooral lokaal, soms lastig te voorspellen. De bergen kunnen een onverwachte rol spelen, waardoor het uiteindelijke weer redelijk veel af kan wijken van datgeen dat door de meteorologen voorspeld is. Vooral in de Alpen moet je gedurende het hele jaar rekening houden met de kans op een vrij plotse weeromslag.

Meest aangename maanden

Als je de wintersportperiode compleet buiten beschouwing laat, dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd voor Oostenrijk. Als je tijdens je vakantie in Oostenrijk wilt genieten van zomers weer, dan moet je je focus vooral leggen op de zomermaanden juli en augustus. Het kan dan in de lager gelegen gebieden soms wel heet en benauwd zijn. Hartje zomer is er een redelijke kans op onweersbuien, die in de berggebieden heftig kunnen zijn.

Oostenrijk

Stedentrips

Wie één van de Oostenrijkse steden, zoals bijvoorbeeld Wenen, Salzburg of Innsbruck, wil bezoeken die kan dat vrijwel gedurende het hele jaar doen. Het beste weer heb je in de regel tussen mei en september, maar ook de maanden april en oktober kunnen prima zijn om voor een stedentrip naar Oostenrijk te vliegen. Vanaf eind november tot vlak voor kerst worden de kerstmarkten gehouden. De sfeer die dit met zich meebrengt is voor sommigen een reden oom juist in deze winterse periode naar een Oostenrijkse stad te reizen.

Wandelen, fietsen en andere activiteiten

Als je actief bezig wilt zijn in Oostenrijk, dan zijn de maanden mei, juni en september over het algemeen de beste reisperiodes om dat te doen. Het is dan wat aangenamer van temperatuur en de kans op zware (onweers)buien is kleiner. In de hoger gelegen gebieden kun je in mei en zelfs in juni nog wel 'last' hebben van sneeuwrestanten. Als je in oktober gaat wandelen in Oostenrijk dan wordt je getrakteerd op de prachtige herfstkleuren die de natuur voortbrengt. De temperaturen kunnen dan nog aangenaam zijn, maar vooral in de bergen kan het 's nachts wel aanzienlijk afkoelen.

wintersport in Oostenrijk

Wintersport

Oostenrijk staat bekend als een uitstekende wintersportbestemming. Bijna de helft van alle toeristen die een vakantie in Oostenrijk komen vieren, komt voor de wintersport naar het Alpenland. In de hoogstgelegen skigebieden kun je soms het hele jaar door skiën of snowboarden. Denk bijvoorbeeld aan de gletsjer van de Litzsteinhorn bij Kaprun. Het officiële skiseizoen begint in Oostenrijk begint in december en duurt, afhankelijk van het skigebied, tot in april of zelfs begin mei. De beste maanden voor een wintersportvakantie zijn februari en maart, waarbij wij de voorkeur zouden geven aan maart. Het is dan langer licht en het is minder koud dan hartje winter.

Wie voor de wintersport aan de schoolvakanties vastzit die kan het beste voor de voorjaarsvakantie kiezen. Deze vakantie, die in februari of maart valt, is meer sneeuwzeker dan de kerstvakantie. Ook zijn de temperaturen vaak wat aangenamer. Beide vakanties hebben wel één vervelende overeenkomst: ze behoren tot de duurste periodes om te wintersporten in Oostenrijk.

Reisadvies - Oostenrijk
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Oostenrijk
Reisadvies - Oostenrijk
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Oostenrijk

Beste reistijd voor bestemmingen in Oostenrijk

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Oostenrijk? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.