Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

oostenrijk Beste reistijd voor Tirol

Wil je weten wanneer je het beste naar Tirol kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Tirol is één van de deelstaten van Oostenrijk. Dit 'Bundesland' is toeristisch gezien één van de belangrijkste regio's van het Alpenland. Dat komt vooral omdat hier een groot deel van de belangrijkste wintersportgebieden ligt. In het zomerseizoen is Tirol vooral geliefd onder mensen die van natuur houden en/of graag actief bezig zijn. Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook aan allerlei sporten waarbij hoogteverschillen nodig zijn zoals paragliding. De ligging centraal in de Alpen zorgt ervoor dat een groot deel van Tirol bergachtig is. Dwars door Tirol loopt een gebied dat lager ligt. In deze enorme vallei vind je onder andere de Tiroler hoofdstad Innsbruck.

Beste maanden

Tirol is een vakantiebestemming voor het hele jaar. Het hangt helemaal af van wat je wilt gaan doen in Tirol. Kom je om aan wintersport te doen, dan moet je hier in de winter zijn. Wil je met lekker weer de natuur in trekken, dan is het zomerseizoen de beste optie. Eigenlijk biedt ieder van de vier jaargetijden wel iets, waardoor je niet zomaar kunt spreken van één periode als beste reistijd voor Tirol. Als je op zoek bent naar de periode met het warmste weer, dan is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd voor Tirol.

Tirol

Het zomerseizoen in Tirol

In mei gaat het zomerseizoen van start in Tirol. Het weer is dan hoofdzakelijk lenteachtig. Hoe hoger je komt, des te lager de temperaturen liggen. In de lager gelegen gebieden zijn maxima van 15 tot 20 graden normaal in mei. De kans op een bui is aanwezig. Het mooie van de meimaand is dat de natuur dan helemaal tot leven komt. Heerlijke omstandigheden dus voor wie wandelend of fietsend de fraaie landschappen van Tirol wil ontdekken. In juni merk je dat het steeds warmer wordt, zowel overdag als 's nachts. De nachten worden minder koel, wat fijn is voor wie gaat kamperen in Tirol.

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Tirol. De maximumtemperaturen kunnen enorm uiteenlopen. Het kwik kan bij 12 graden blijven steken tijdens koele natte dagen, maar kan ook ver over de zomerse grens van 25 graden uitschieten. Wees in deze twee maanden op alle omstandigheden voorbereid, zeker als je de natuur intrekt of gaat kamperen. Als het onweert, kan het flink tekeer gaan in de berggebieden van Tirol.

September en oktober horen binnen de reisbranche nog bij het zomerseizoen. In Tirol is het klimatologisch al echt najaar. In september kun je getrakteerd worden op heerlijk nazomerweer. Naarmate de maand verstrijkt, neemt die kans snel af en komt er een meer herfstachtig karakter voor in de plaats. In oktober neemt de neerslag af en dalen de temperaturen. Het mooie aan oktober als reismaand is dat de natuur in deze maand transformeert van groentinten naar de typische herfstkleuren. Menig wandelaar kiest daarom voor oktober om op vakantie naar Tirol te gaan.

Wintersport in Tirol

In Tirol liggen ongeveer tachtig skigebieden die wat betreft aantal kilometers piste, moeilijkheidsgraad, hoogte en sneeuwzekerheid uiteenlopen. Op sommige lager gelegen plekken heb je een korter wintersportseizoen, terwijl je op hoger gelegen gletsjers wat langer door kunt skiën. De eerste sneeuwvlokken vallen vaak al in oktober. Dat betekent nog net dat je dan meteen op de lange latten kunt staan. In december gaat het skiseizoen echt van start en openen de meeste pistes. Het skiseizoen duurt in Tirol normaliter tot in april. De beste maanden voor een wintersportvakantie in Tirol zijn februari en maart. Dit is een sneeuwzekere periode met gemiddeld wat hogere temperaturen, zeker in maart. Je merkt ook dat de dagen langer worden, waardoor je per dag langer skipret kunt beleven.

Reisadvies - Tirol
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Tirol
Reisadvies - Tirol
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Tirol

Beste reistijd voor bestemmingen in Tirol

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Tirol? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.