klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Panama
De Republiek Panama heeft  een tropisch klimaat, varirend van een tropisch regenwoudklimaat langs de grensgebieden met Costa Rica en Colombia tot een moessonklimaat in het westen en een tropisch savanneklimaat in centraal Panama. Waar je ook komt in Panama, overal is het altijd tropisch warm met temperaturen rond de dertig graden. In het voorjaar, zo van februari tot en met mei, kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 34-35 graden. Omdat er altijd een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid heerst voelt het in Panama altijd klam en benauwd aan. Mensen die ooit wel eens in een tropisch gebied geweest zijn zullen de specifieke klammigheid en de daarbij behorende geur direct herkennen.

Regenseizoen
Het grootste deel van Panama kent een echt regenseizoen, dat maar liefst loopt vanaf begin mei tot half december. Hoewel de luchttemperaturen door het in deze periode veelvuldig aanwezige wolkendek wat getemperd worden, voelt het niet minder heet aan. Dit heeft te maken met de toenemende luchtvochtigheid als gevolg van de vele millimeters regen die er vallen. Verdamping zorgt voor veel vocht in de lucht en een hogere gevoelstemperatuur.
Met uitzondering van de regenwouden valt de meeste regen in de vorm van vaak zeer pittige buien, die soms wel enkele uren aan kunnen houden in het regenseizoen. In de tropische regenwouden is de kans op langdurige regens in de moesonperiode zeer goed mogelijk.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Panama
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Panama is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bocas del Toro
Boquete
Changuinola
Coln
David
Panama City
Panamakanaal
San Blas
 

Bergen
Dwars door Panama heb je een drietal bergzones. In het oosten heb je de San Blas Mountains, in het midden de Central Mountains en in het westen de Corderilla de Talamanca. Deze laatste bergketen herbergt het hoogste punt van Panama: de vulkaan Baru met een piek van 3474 meter. In de hoogste gebieden, boven de tweeduizend meter, kunnen de temperaturen 's nachts flink dalen tot rond het vriespunt. Sommige atlassen en klimaatgidsen delen dit stukje van Panama dan ook in als een hooggebergteklimaat.

Orkanen
Vanwege de beschermde ligging ten opzichte van het Caribisch gebied maken orkanen geen kans om Panama te bereiken. Ook natuurgeweld zoals overstromingen, aardverschuivingen, tornado's en aardbevingen komen vrijwel nooit voor in Panama.
Buiten het feit dat de afstand tussen de Caribische Zee en de Grote Oceaan het meest geschikt was voor de aanleg van het Panamakanaal, was ook het lage risico op natuurrampen doorslaggevend voor de aanleg van dit wereldwonder.

UV-straling
De kracht van de zon is in Panama groot. Het hele jaar kan de UV-index de maximale waarde van 11 halen, met uitzondering van de maand december waarin de ook al zeer hoge waarde van zonkracht 10 het maximaal haalbare is. Ook tijdens bewolkte dagen is er een serieuze kans op verbranding en bij langdurige blootstelling een verhoogd risico op huidkanker. Beschermende kleding (ook tegen de muggen) en/of flink smeren kunnen je tegen de felle zon beschermen.

TIP: Panama voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Panama dan kun je op de website Panama voor beginners enorm veel goede informatie over Panama halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de bezienswaardigheden van Panama , de geschiedenis van Panama, vakantie in Panama, het Panamakanaal, het weer in Panama en alles over reizen naar en vervoer in Panama.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Panama gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van Panamese plaatsen gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 22 7 10 27
februari 31 22 8 9 27
maart 32 23 8 7 28
april 33 24 8 9 28
mei 32 24 7 18 28
juni 31 23 7 20 28
juli 31 23 6 22 28
augustus 30 23 6 23 29
september 30 23 5 21 29
oktober 29 22 5 22 29
november 28 22 6 24 28
december 29 22 7 16 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Panama, waarbij aangetekend moet worden dat het westen en het uiterste oosten een grotere kans hebben op langdurige regen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Panama
beste reistijd zonvakantie Panama
bezienswaardigheden Panama
Panama in n dag
Panama informatie
Panama kanaal
Panama reisinformatie
Panama startpagina
Panama tips
Panama voor beginners
winterzon in Panama
... meer Panama

climate of Panama

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact