Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Het klimaat van La Palma

La Palma is een eiland vol contrasten, vooral qua weerbeeld. Zo staat het dorpje Tazacorte bekend omdat het de meeste zonuren van Europa zou hebben, maar even verderop in de bergen kun je soms zelfs sneeuw verwachten. La Palma is een van de natste van de Canarische Eilanden. Het wordt hierdoor wel het groene eiland genoemd. Dat is de reden waarom het eiland erg geliefd is bij natuurliefhebbers en wandelaars. Het toerisme op La Palma zal door de specifieke doelgroep nooit zo massaal worden als op buureilanden Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote. La Palma kent meer kleinschalige accommodaties, waarbij de sfeer vooral gezocht wordt in authentieke Canarische elementen in plaats van massaal vertier.

Het warme steppeklimaat, dat binnen de klimaatclassificatie van Köppen aangeduid wordt met de code BSh, zorgt op La Palma voor milde, nattere winters en droge warmere zomers. De regenval is op La Palma niet zoveel hoger dan op de andere Canarische Eilanden. Waarin het eiland wel verschilt is het aantal zonne-uren. Door de nadrukkelijker aanwezige bewolking is La Palma wat somberder. Dat kun je als een nadeel beschouwen, maar velen zien het als een voordeel. Redelijk wat toeristen komen voor de natuur en cultuur naar La Palma. Wandelen behoort tot de belangrijkste bezigheden tijdens een La Palmavakantie. Natuurlijk zijn het strand en zwembad andere geliefde plekken om te vertoeven, maar het aantal mensen dat naar La Palma komt om dagenlang te zonnebaden is niet zo groot als elders in de archipel.

Coronamaatregelen voor La Palma

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor La Palma? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar La Palma te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor La Palma in een overzicht gezet:

Bekijk de huidige coronaregels voor La Palma

Wil je een vakantie boeken naar La Palma? Kijk dan zeker even naar de La Palma vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar La Palma aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je La Palma vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

Ga naar het La Palma vakantie-aanbod van TUI

Populaire bestemmingen op La Palma

Bekijk direct de klimaatinfo van de populairste bestemmingen op La Palma:

Winterzon op La Palma

Dankzij de gunstige geografische ligging zijn de winters op La Palma eerder lenteachtig dan winters te noemen. Denk aan maximumtemperaturen rond of net iets boven de twintig graden en nachten waarin het amper afkoelt. In het binnenland van La Palma wordt het wat koeler. Dat heeft vooral te maken met de hoogteligging. Zodra je op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel komt, liggen de maxima in de winter rond de 16 graden. Aan de noordkust kan het langere tijd bewolkt zijn en daardoor bestaat de kans dat het landinwaarts in het noorden nog wat frisser wordt.

Als je voor de winterzon naar La Palma reist, dan is de laatste maand van het winterzonseizoen (april) de beste reisperiode om dat te doen. Je merkt dan dat de zon meer nadrukkelijk aanwezig is. Het is dan wat warmer dan tijdens de periode december tot en met maart. November, de eerste maand van het winterzonseizoen, is qua temperatuur de beste maand. De grotere kans op buien en bewolking zorgt ervoor dat april de betere maand van deze twee is.

Zomer op La Palma

De zomermaanden zijn zeer aangenaam op "Isla Bonita", zoals La Palma vaak liefkozend genoemd wordt. Mei is de eerste maand van het zomerseizoen en telt al een aantal zomerse dagen met temperaturen van 25 graden of hoger. In juni wordt het weer wat warmer en zonniger. In juli tot en met september is het echt volop zomer op La Palma. De maximumtemperaturen liggen tijdens deze drie maanden gemiddeld tussen de 25 en 28 graden. Regen komt er dan amper voor en de zon schijnt veelvuldig. Dat zijn prima omstandigheden voor een zonvakantie. Toeristen die vooral komen om actief bezig te zijn, laten het eiland tijdens het hoogseizoen vaak liggen. Het is dan eigenlijk net iets te warm om een flinke inspanning te verrichten en omdat het een geliefde reisperiode is voor La Palma liggen de prijzen hoger dan gemiddeld.

De maand oktober is ideaal voor wie wil genieten van de groene natuur en de pittoreske dorpjes. De scherpte is van de warmte af, de zon is wat minder fel en tijdens deze laatste maand van het zomerseizoen neemt de kans op bewolking toe.

Vulkanisme

La Palma heeft een vulkanische oorsprong. Het eiland is gedurende een tijdsbestek van drie miljoen jaar ontstaan is door vulkaanuitbarstingen. De vulkanen op La Palma zijn actief. De Cumbra Vieja is de meest actieve vulkaan van het eiland. De meest recente uitbarsting vond hier plaats in september 2021. Op zondagmiddag 19 september 2021 barstte de vulkaan voor het eerst in 50 jaar uit. Geheel onverwacht was dit niet. Seismologische activiteit in de weken voorafgaand aan de uitbarsting zorgde ervoor dat men gewaarschuwd was. De autoriteiten hebben daardoor op tijd de nodige evacuaties van inwoners en vee in gang kunnen stellen.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
18℃
15℃
6
6
20℃
februari
18℃
15℃
6
7
19℃
maart
20℃
16℃
7
6
19℃
april
22℃
17℃
7
5
19℃
mei
23℃
19℃
8
2
20℃
juni
24℃
20℃
9
1
NIHIL
21℃
juli
26℃
21℃
10
0
NIHIL
22℃
augustus
26℃
21℃
9
0
NIHIL
23℃
september
27℃
21℃
8
2
24℃
oktober
26℃
20℃
7
5
23℃
november
24℃
18℃
6
7
22℃
december
22℃
16℃
6
8
21℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
18℃
18℃
20℃
22℃
23℃
24℃
26℃
26℃
27℃
26℃
24℃
22℃
nodata
minimum temperatuur
15℃
15℃
16℃
17℃
19℃
20℃
21℃
21℃
21℃
20℃
18℃
16℃
nodata
uren zonneschijn per dag
6 6 7 7 8 9 10 9 8 7 6 6
nodata
dagen neerslag per maand
6 7 6 5 2 1 0 0 2 5 7 8
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
NIHIL NIHIL NIHIL
nodata
water temperatuur
20℃
19℃
19℃
19℃
20℃
21℃
22℃
23℃
24℃
23℃
22℃
21℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 3-6

februari

UV 6-8

maart

UV 8-10

april

UV 8-10

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 6-8

november

UV 3-6

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen