Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

frankrijk Het klimaat van Frankrijk

Frankrijk kent volgens het Köppensysteem een drietal klimaten, met soms op de overgangsgebieden een afwijkend microklimaat. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. De Franse Alpen, die in het zuidoosten van Frankrijk liggen, hebben een hooggebergteklimaat (type EH). Relatief veel neerslag, koudere winters en relatief koele zomers kenmerken dit klimaat. Voor velen staat Frankrijk echter bekend als het land waar het vaak lekkerder weer is dan in Nederland en waar de zomers gemiddeld een maand langer lijken te duren dan bij ons.

Langs de zuidoostkust, die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, heerst een middellandsezee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa), met warme, droge zomers en relatief milde winters. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Côte d'Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk. Om aan te duiden hoe zonnig andere gebieden zijn, wordt meestal de vergelijking met deze zeer zonnige streek gemaakt.

Klimaatstatistieken voor Frankrijk

Het lijkt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig om de gemiddelde klimaatgegevens voor Frankrijk samen te vatten. Dit vanwege de klimatologische verschillen binnen Frankrijk. We hebben er daarom voor gekozen om de klimaatstatistieken voor de redelijk centraal gelegen hoofdstad Parijs en de aan de Franse Rivièra gelegen stad Nice weer te geven.

De langjarige klimaatgemiddelden voor Parijs kunnen we als volgt samenvatten:

 • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 6 en 24 graden Celsius.
 • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en 14 graden Celsius.
 • Op jaarbasis valt er ongeveer 600 tot 700 millimeter neerslag
 • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 1600 tot 1700 uur.
 • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 75,8%.
 • Op jaarbasis komen er ongeveer 100 tot 120 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.
 • Op jaarbasis komen er ongeveer 10 tot 12 dagen voor waarin er sprake is van sneeuwval.
 • Januari is statistisch de koudste maand in Parijs.
 • Juli is statistisch de warmste maand in Parijs.

De langjarige klimaatgemiddelden voor Nice kunnen we als volgt samenvatten:

 • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 11 en 27 graden Celsius.
 • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 3 en 19 graden Celsius.
 • Op jaarbasis valt er ongeveer 650 tot 800 millimeter neerslag
 • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 2600 tot 2900 uur.
 • De zeewatertemperatuur ligt tussen de 17 en 27 graden Celsius.
 • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 70,7%.
 • Op jaarbasis komen er ongeveer 60 tot 70 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.
 • Januari is statistisch de koudste maand in Nice.
 • Juni en augustus zijn statistisch de warmste maanden in Nice.

Frankrijk

Coronamaatregelen voor Frankrijk

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Frankrijk? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Frankrijk te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Frankrijk in een overzicht gezet:

Bekijk de huidige coronaregels voor Frankrijk

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Frankrijk

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Frankrijk:

Aangename zomers

Frankrijk is niet voor niets een zeer populaire zomerbestemming. In de zomermaanden is het op veel plekken vrijwel gegarandeerd aangenaam weer, met soms zeer warme dagen en vrijwel alle dagen zwoele zomeravonden. Het Frankrijkgevoel wordt vooral opgewekt door die omstandigheden en alle geuren en kleuren die de natuur prijsgeeft. Het leven als een God in Frankrijk wordt vooral in deze heerlijke periode waargemaakt. Niet voor niets dat een autovakantie naar Frankrijk zo enorm populair is. Omdat het buitenleven in Frankrijk heerlijk is in de zomermaanden, zijn de vele campings in Frankrijk drukbezocht in de zomer. Bij middagtemperaturen die in de zomer gemiddeld tussen de 22 en 30 graden liggen, ontstaan er uitstekende omstandigheden voor het heerlijke buitenleven. Je kunt met name in de periode juni tot half september genieten van prachtige landschappen, waarin duizenden leuke dorpen en plekjes op je liggen te wachten. Naarmate je zuidelijker afreist in Frankrijk, des te warmer het over het algemeen wordt. De zuidelijke regionen kunnen in de maanden juli en augustus soms loeiheet worden. Geregeld komt het dan voor dat de thermometers ergens richting de 35 of zelfs 40 graden gaan. Met name het achterland van Bordeaux is daar vrij gevoelig voor en ook de in het zuidoosten gelegen regio Ardèche kan hartje zomer flink heet worden.

Extremen

Frankrijk is een land van extremen. Voor een land van gemiddelde grootte kunnen de weersomstandigheden en de temperaturen binnen een vrij kleine straal vrij groot zijn. Terwijl in het zuidoosten nog lenteachtige temperaturen van twintig graden gehaald worden, kan het zo'n 200 kilometer noordelijker 's nachts al stevig vriezen.

Niet alleen 's winters, maar ook tijdens de zomermaanden kunnen flinke verschillen gemeten worden. Op momenten dat het in de omgeving van Bordeaux rond of boven de veertig graden is, kan het in het noordwesten twintig graden kouder zijn.

Steden

De Franse steden zijn zeer geliefd als stedentripbestemming. Parijs behoort tot de top 5 citytripbestemmingen ter wereld, maar ook steden zoals Nice, Bordeaux en Marseille zijn vrij geliefd voor een lekker weekendje weg. Het weer waar je mee te maken krijgt als je een stedentrip naar Frankrijk maakt wijkt in principe niet zoveel af van wat je in Nederland gewend bent. Zeker in noordelijk gelegen steden zoals Brest, Metz, Nancy en Parijs zul je merken dat het gemiddeld slechts een graad tot twee graden warmer is. In de zuidelijke steden zie je wel wat meer verschil. Daar zijn de winters vaak wat natter en is in de zomer de kans op hitte groter. Zeker in de landinwaarts gelegen zuidelijke steden van Frankrijk kan het kwik dan oplopen tot ver boven de 30 graden. Aan de kust liggen de maxima veelal rond of tegen de 30 graden in de zomer.

De populairste steden in Frankrijk

Bekijk direct de klimaatinfo van de populairste steden in Frankrijk:

>Lyon

>Nice

Wintersport Frankrijk

De Franse Alpen vormen een zeer populair wintersportgebied. Mooie pistes en vrijwel gegarandeerde sneeuw in de periode december tot en met april zorgen voor ideale skiomstandigheden. Liefhebbers zeggen dat de mooiste periode om hier te gaan skiën het latere voorjaar is, zo van eind maart tot begin mei, als de pistes sluiten. De sneeuw is dan vaak nog van goede kwaliteit, terwijl het voorjaarszonnetjes al zeer aangenaam aan het worden is. Wintersport in Frankrijk is daarom vooral in de vroege voorjaarsmaanden erg populair onder de skiliefhebbers.

Minder populair onder de Nederlanders, maar zeker een goede wintersportbestemming, zijn de Franse Pyreneeën. Andere streken waar je de latten onder kunt binden, maar die minder sneeuwzeker zijn, zijn de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
7℃
1℃
2
16
13℃
februari
9℃
2℃
3
14
13℃
maart
12℃
3℃
4
15
13℃
april
15℃
6℃
7
14
14℃
mei
18℃
9℃
8
12
16℃
juni
22℃
12℃
10
10
19℃
juli
27℃
15℃
9
8
22℃
augustus
26℃
14℃
8
9
23℃
september
23℃
12℃
6
11
21℃
oktober
17℃
9℃
4
12
19℃
november
11℃
5℃
3
13
16℃
december
8℃
3℃
2
15
14℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
7℃
9℃
12℃
15℃
18℃
22℃
27℃
26℃
23℃
17℃
11℃
8℃
nodata
minimum temperatuur
1℃
2℃
3℃
6℃
9℃
12℃
15℃
14℃
12℃
9℃
5℃
3℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 3 4 7 8 10 9 8 6 4 3 2
nodata
dagen neerslag per maand
16 14 15 14 12 10 8 9 11 12 13 15
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
13℃
13℃
13℃
14℃
16℃
19℃
22℃
23℃
21℃
19℃
16℃
14℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 3-6

mei

UV 6-8

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen