Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon Black Friday TOP 2025

cuba Het klimaat van Cuba

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie. De uiterst zuidoostelijke punt van Cuba heeft een warm steppeklimaat, type Bsh. Dit vanwege de geringe neerslaghoeveelheden in dit gebied. Met temperaturen die gedurende het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden liggen, is het heel goed toeven voor mensen die van warm weer houden. Omdat er vrijwel altijd een redelijke wind staat, meestal uit noordoostelijke richting, wordt het tropische weer voor het gevoel iets getemperd en kan het in de periode november tot en met mei 's avonds zelfs tamelijk fris aanvoelen, wat voor tropische klimaatgebieden vrij ongebruikelijk is.

Het klimaat is een belangrijke reden waarom Cuba vroeger bij Amerikanen zo populair was als vakantiebestemming. Op redelijk korte vliegafstand lag er een groot eiland waar veel meer mocht dan in het conservatieve Amerika én was het het hele jaar heerlijk weer. Zelfs gedurende het regenseizoen schijnt de zon een groot deel van de dag en worden er dagelijks 6 tot 9 zonne-uren geregistreerd. Dat heeft te maken met het feit dat de regen heel veel in de vorm van buien valt, en door de vrij sterke stroming op grote hoogte de wolken vaak net zo snel weer verdwijnen als ze gekomen zijn. Soms zie je binnen een half uur een donkergrijze lucht helemaal openbreken, waarna er een strakblauwe hemel overblijft.

Op vakantie naar Cuba?

Cuba is een veelzijdige land waar tal van verschillende soorten vakanties gehouden kunnen worden. De ANWB biedt diverse geweldige vakanties naar Cuba aan. Denk aan prachtige rondreizen door Cuba waarbij je de hoogtepunten van Cuba gaat verkennen Je kunt kiezen voor een groepsrondreis of voor de vrijheid van een privérondreis. Wil je liever niet zelf rijden, maar ook niet met een groep op stap? De ANWB biedt privé rondreizen door Cuba aan met een privéchauffeur.

>>> bekijk alle Cuba vakanties op ANWB.nl

Dankzij TUI kun je vrijwel risicoloos een vakantie naar Cuba boeken. De zekerheid van geld terug bij annulering door TUI, de flexibele omruilgarantie en de repatriëringsgarantie maken dat je zorgeloos kunt kiezen voor een vakantie naar Cuba.

>> bekijk alle Cuba vakanties bij TUI

Cuba

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Cuba

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Cuba:

Zomer in Cuba

De zomermaanden in Cuba zijn warm en vrij vochtig. In het binnenland en langs de zuidkust voel je de luchtvochtigheid flink toenemen en kan het vooral in de periode juni tot en met september erg klam en benauwd aanvoelen. Langs de noordkust is dat een stuk minder, omdat de wind van zee daar zorgt voor een tempering van de luchtvochtigheid.

De zomerperiode in Cuba betekent regenseizoen. Verwacht geen dagenlang vol met wolken en neerslag, eerder buien die vooral in de namiddag en avond voorkomen. Deze periode is echter ook orkaanseizoen en vanaf begin juni tot half november heeft Cuba de kans om getroffen te worden door orkanen, tropische stormen en depressies die ontstaan boven de Atlantische Oceaan.

Orkanen

Omdat Cuba een groot en langgerekt eiland is, is de kans dat het eiland door een orkaan getroffen wordt relatief groot. Het is echter niet zo dat er per jaar tien orkanen over Cuba razen, maar de kans is in Cuba zeker aanwezig. Van alle hurricanes die in een seizoen door het Caribisch gebied trekken, krijgt Cuba gemiddeld één of twee keer met dit natuurgeweld te maken.

De aanvoerroute van de orkanen is uit zuidoostelijke richting, waardoor de zuidkust en het zuidoosten van Cuba relatief het vaakste getroffen worden. De noordkust wordt niet vaak vol getroffen, omdat de orkanen dan meestal een pad net ten noorden van Cuba volgen, waarbij de orkaan zich vrijwel parallel ten opzichte van de Cubaanse kust in westelijke richting verplaatst.

Orkanen die het oosten van Cuba bereiken, doen dat meestal via de Dominicaanse Republiek en Haïti. De kans dat de orkaan kracht 3 of hoger op de schaal van Saffir-Simpson heeft, is daar vrij klein.

De meeste kans om met een vernietigende orkaan te maken te krijgen is als hij Cuba treft uit zuidelijke richting, en dan met name in het westelijke deel van de zuidkust. Omdat de orkaan honderden kilometers voordat hij Cuba bereikt dan geen land heeft geraakt, kan hij boven de warme Caribische Zee volop aan kracht winnen en uitgroeien kracht 4 of 5. Als er koers gezet wordt richting Havana, wordt de orkaan wel wat getemperd door het stuk dat hij over land moet, maar er zal vrijwel altijd sprake zijn van schade in de Cubaanse hoofdstad en eventuele (dodelijke) slachtoffers.

Winter

De winters in Cuba zijn zeer mild tot vrij warm. Langs de noordkust kunnen de maximumtemperaturen teruglopen naar ongeveer 25-26 graden, langs de zuidkust en in het zuidoosten blijft het bijna tropisch, met temperaturen die overdag tegen of rond de dertig graden liggen. Met weinig neerslag en veel zon is het dan uitstekend toeven in Cuba. Langs de noordkust kan het door de wind iets koel aanvoelen, zeker op plekken als Varadero en Cayo Coco.

UV-straling

De kracht van de zon is in Cuba groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan er gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtends in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren als er niet gesmeerd is. In de wintermaanden ligt de UV-index in Cuba tussen de 6 en 10. Dat is te vergelijken met Zuid-Europa in de zomer (!).

Extremen

Behalve de eerder genoemde orkanen komt er in Cuba weinig extreems voor op het gebied van weer en klimaat. Winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst komt hier niet voor. Ook extreem heet weer met temperaturen van veertig graden of hoger zul je in Cuba zelden meemaken, omdat er altijd voldoende invloed van zee en wind is om de temperaturen wat te temperen.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
27℃
18℃
7
6
25℃
februari
28℃
18℃
7
5
25℃
maart
29℃
19℃
8
6
25℃
april
30℃
20℃
8
5
26℃
mei
31℃
22℃
7
9
27℃
juni
31℃
23℃
7
13
28℃
juli
32℃
23℃
8
14
29℃
augustus
33℃
23℃
7
13
30℃
september
32℃
23℃
7
15
29℃
oktober
31℃
22℃
7
12
29℃
november
29℃
20℃
7
8
28℃
december
27℃
19℃
7
6
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
27℃
28℃
29℃
30℃
31℃
31℃
32℃
33℃
32℃
31℃
29℃
27℃
nodata
minimum temperatuur
18℃
18℃
19℃
20℃
22℃
23℃
23℃
23℃
23℃
22℃
20℃
19℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 7 8 8 7 7 8 7 7 7 7 7
nodata
dagen neerslag per maand
6 5 6 5 9 13 14 13 15 12 8 6
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
25℃
25℃
25℃
26℃
27℃
28℃
29℃
30℃
29℃
29℃
28℃
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 6-8

februari

UV 8-10

maart

UV 8-10

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 8-10

november

UV 8-10

december

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen