Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

tsjechie Het klimaat van Tsjechië

Tsjechië heeft drie verschillende klimaten: een gematigd zeeklimaat, met zachte zomers en vrij milde winters (type Cfb volgens de Köppen classificatie), een gematigd landklimaat (type Dfb) met koelere winters en redelijke hoeveelheden neerslag op jaarbasis, en een koel landklimaat (type Dfc). De lagere temperaturen en hogere neerslaghoeveelheden zijn vooral van toepassing op de hoger gelegen gebieden van Tsjechië. De lager gelegen gebieden rondom Praag (Centraal-Bohemen) en Brno (Zuid-Moravië) zijn aanzienlijk droger dan de rest van Tsjechië. Met neerslaggemiddeldes van zo'n 400 tot 600 millimeter op jaarbasis is het hier ook een stuk droger dan in Nederland, waar gemiddeld zo'n 700 tot 800 mm per jaar valt.

Tsjechië heeft door zijn ligging wat invloed van zee, maar deze is zeer beperkt. Depressies en neerslag worden door de bergen vaak op afstand gehouden, waardoor de lager gelegen gebieden in het land relatief droog zijn. Omdat de gemiddelde hoogte van de bergen en hoogvlaktes meevalt, dalen de temperaturen niet zo ver als in het zuidelijker gelegen Oostenrijk.

Klimaatinfo van de populairste vakantiebestemmingen in Tsjechië

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Tsjechië:

Tsjechië

Zomer in Tsjechië

De zomermaanden in Tsjechië zijn redelijk warm en natter dan de wintermaanden. In Centraal-Bohemen en het zuidwesten van Moravië is het op veel dagen zomers weer met ongeveer 12 tot 16 dagen neerslag, zo'n 6 tot 8 uur zonneschijn per dag en over het algemeen weinig wind. Door de aanvoer van warme lucht uit Rusland kunnen de temperaturen overdag oplopen tot tropische waarden van dertig graden en hoger. Ook in de hoger gelegen gebieden is het dan warm, maar loopt de temperatuur meestal niet zo ver op als in de dalen. Regen- en onweersbuien die aangevoerd worden of boven Tsjechië ontstaan, kunnen in de zomer soms zorgen voor flinke buien met grote hoeveelheden regen.

Wie niet per se hele dagen aan het zwembad of strand wil liggen, maar binnen een redelijke afstand wel een echt andere cultuur wil meemaken met een redelijke kans op aangenaam weer, kan voor een zomervakantie uitstekend terecht in Tsjechië. De prijzen van hotels, campings en privéwoningen in combinatie met de soms zeer indrukwekkende natuur maken Tsjechië tot een populair vakantieland.

Extreem weer

Door de beschutte ligging heeft Tsjechië geen kans op orkanen en is ook de kans op stormen vrij klein. Gemiddeld genomen is de windkracht op veel plaatsen toch al vrij laag, het zijn vooral gebieden met wat meer hoogteverschillen waar door een föhneffect een sterke wind kan voorkomen. Waar Tsjechië wel mee te kampen heeft zijn overstromingen, die vooral in het late najaar en de vroege zomer voor kunnen komen. Hevige regenval die soms dagenlang aan kan houden zorgt soms voor flinke overstromingen verspreid over het hele land, waarbij regelmatig doden vallen en de schade soms enorm is.

Hoewel in het voorjaar de hoeveelheden neerslag nog meevallen, is het vooral de combinatie van smeltwater met regen die ervoor zorgt dat de rivieren onvoldoende capaciteit hebben om al het water af te voeren. De sneeuw die in de Bohemen en het Reuzengebergte valt, smelt in het voorjaar, met een flinke piek in de maand april en soms mei.

Winter

De winter is in Tsjechië een stukje koeler dan in Nederland. In de dalen liggen de temperaturen overdag iets boven het vriespunt en komt er tijdens de meeste nachten lichte tot matige vorst voor. Als er neerslag valt, is dat regelmatig in de vorm van sneeuw, waarbij er soms overlast kan zijn door grotere hoeveelheden sneeuwval binnen een etmaal. Omdat de winter de droogste periode is in Centraal-Bohemen (incl. de hoofdstad Praag) en Moravië valt het meestal wel mee. De totale neerslaghoeveelheden liggen in deze gebieden rond de 20 tot 35 millimeter per maand in de winter.

In de hoger gelegen gebieden is het een andere zaak. Met temperaturen die in de periode december tot en met februari het grootste deel van de periode onder het vriespunt liggen en neerslaghoeveelheden die aanzienlijk hoger zijn dan in de dalen, is Tsjechië een land dat veel gebieden kent die in de winter wit zien door sneeuw en ijs. Gemiddeld genomen zijn de skipistes hier minder spectaculair dan in Oostenrijk en Zwitserland, maar zeker voor beginnende skiërs en gezinnen met jonge kinderen die op wintersport willen gaan is Tsjechië een uitstekende bestemming. De meeste skigebieden vind je in het Reuzengebergte, waar je op hoogtes tussen de 1000 en ruim 1600 meter zo'n 75 kilometer aan skipistes vind. Minder sneeuwzeker en een stuk kleiner wat betreft skimogelijkheden zijn de skioorden in het Ertsgebergte en Zuid-Bohemen. Het skiseizoen loopt in Tsjechië van november of december tot en met eind maart.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
0℃
-6℃
2
11
februari
2℃
-5℃
2
12
maart
7℃
-2℃
4
13
april
12℃
1℃
6
13
mei
17℃
5℃
7
14
juni
20℃
9℃
7
16
juli
21℃
11℃
7
15
augustus
22℃
12℃
7
17
september
19℃
9℃
5
12
oktober
13℃
4℃
4
13
november
5℃
-1℃
2
15
december
1℃
-4℃
2
14

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
0℃
2℃
7℃
12℃
17℃
20℃
21℃
22℃
19℃
13℃
5℃
1℃
nodata
minimum temperatuur
-6℃
-5℃
-2℃
1℃
5℃
9℃
11℃
12℃
9℃
4℃
-1℃
-4℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 2 4 6 7 7 7 7 5 4 2 2
nodata
dagen neerslag per maand
11 12 13 13 14 16 15 17 12 13 15 14
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 3-6

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen