Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

tsjechie Beste reistijd voor het Lipnomeer

Wil je weten wanneer je het beste naar het Lipnomeer kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Lipnomeer is een bijna vijftig vierkante kilometer groot stuwmeer dat in de regio Zuid-Bohemen gelegen is. Het Lipnomeer behoort tot de meest geliefde vakantieregio's van Tsjechië. Het meer zelf biedt een grote variatie aan recreatieve en sportieve mogelijkheden. Het gebied rondom het meer, dat grotendeels bergachtig is, is zeer in trek om aan wandelen en fietsen te doen. De skiliften die in de wintermaanden skiërs en snowboarders naar boven brengen, worden in de rest van het jaar gebruikt om MTB'ers met hun fiets naar de top van de berg te brengen, waarna ze lekker kunnen 'downhillen'. De nabijheid van een nationaal park (Šumava) en prachtige steden zoals Cesky Krumlov en Ceske Budejovice zorgen ervoor dat het Lipnomeer een goede uitvalsbasis is voor verschillende soorten uitstapjes.

Wie het Lipnomeer wil bezoeken, die kan dat feitelijk het hele jaar door doen. De winters staan in het teken van de wintersport. Het voor- en najaar zijn prima voor wie wil gaan wandelen of fietsen en daarbij niet bang is om vies te worden of met regen te aken te krijgen. Het zomerseizoen heeft voor iedereen wel wat te bieden, behalve voor degene die aan wintersport wil doen, natuurlijk.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor wie met goed weer naar het Lipnomeer wil reizen, is van mei tot en met september. Je hebt dan de hoogste temperaturen en de meeste zonuren. Wel blijft de kans op een regenbui bestaan, die in de zomer geregeld gepaard gaan met onweer. Als je bij voorkeur te maken krijgt met zomers weer, dan reis je het beste in juli of augustus naar het Lipnomeer.

Lipnomeer

Wintersport aan het Lipnomeer

Het Lipnomeer is één van de twee gebieden in Tsjechië waar aan wintersport gedaan kan worden. In Lipno nad Vltavou ligt een skigebied op de berg Kramolin. Hier kun je vanaf de week voor Kerstmis gaan wintersporten, mits de weersomstandigheden meewerken. Soms moet de natuur een handje geholpen worden door middel van sneeuwkanonnen. Het wintersportseizoen loopt normaliter tot ongeveer halverwege maart. De beste reistijd voor een skivakantie naar het Lipnomeer is van half januari tot ongeveer de derde week van februari. Daarna is de kans op dooi vrij groot.

Reisadvies - het Lipnomeer
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Lipnomeer
Reisadvies - het Lipnomeer
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Lipnomeer

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.