Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Beste reistijd voor de Costa del Sol

Wil je weten wanneer je het beste naar de Costa del Sol kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Jaarlijks vieren miljoenen toeristen hun vakantie aan de Costa del Sol. Deze kuststrook, die in het Nederlands 'zonnekust' heet, dankt zijn naam aan de vele uren aan zonneschijn waar je hier mee te maken krijgt. In totaal mag je rekenen op gemiddeld 2900 tot 3000 zonnige uren per jaar. Dit geldt voor vrijwel heel de kuststrook. De Costa del Sol is vooral een zomerzonbestemming. Vanaf mei vliegen de eerste zonaanbidders richting de badplaatsen die langs de zuidelijke kust van Spanje liggen. Met badplaatsen zoals Marbella, Torremolinos, Benalmádena, Nerja en Fuengirola heeft de Costa del Sol een enorme capaciteit aan hotelbedden voor wie van een heerlijke strandvakantie wil genieten.

De Costa del Sol is een typische mediterrane bestemming. Dat vertaalt zich in warme droge zomers en milde nattere winters. Het neerslagpatroon en temperatuurverloop binnen het jaar zijn gebruikelijk voor bestemmingen die aan de Middellandse Zee liggen. Kenmerkend voor de Costa del Sol is dat er geregeld wind staat. De bijnaam is Costa del Viento, wat zoiets als de winderige kust betekent. In de zomer waait de Levante geregeld in het westen van de Costa del Sol, in de omgeving van Estepona. Dit zorgt voor een aangename verkoeling tijdens de overwegen warme zomerdagen.

Beste maanden

Over het algemeen mag je april tot en met oktober als beste reistijd voor de Costa del Sol beschouwen. April, mei en oktober zijn vooral de goede maanden voor wandelingen, culturele vakanties en om lekker in de buitenlucht actief bezig te zijn. De zomermaanden zijn perfect voor een zonvakantie.

Strandvakantie aan de Costa del Sol

De beste reistijd voor een strandvakantie aan de Costa del Sol is van juni tot half september. De kans op regen is dan klein, de lucht is vaak (grotendeels) onbewolkt en met temperaturen van 25 tot 32 graden in de middag mag je spreken van uitstekende omstandigheden voor een zonvakantie. Het zeewater is in juni nog iets aan de frisse kant (ongeveer 20 graden). In juli en augustus is de zeewatertemperatuur met gemiddeld 22-24 graden een stukje aangenamer. In de eerste helft van september is het misschien wel het lekkerste om aan de Costa del Sol te vertoeven. Omdat de dagen korter worden, worden er minder zonuren geregistreerd. Met luchttemperaturen van 24 tot 28 graden en zeewatertemperaturen van ongeveer 22-23 graden is het dan zeer aangenaam op de stranden van de Costa del Sol.

De Costa del Sol tijdens de schoolvakanties

Iedere schoolvakantie is geschikt om naar de Costa del Sol te reizen. Tijdens de kerstvakantie zal het vooral zijn om de kou in Nederland te ontlopen. Echt strandweer is het dan niet aan de Costa del Sol. Plaatsen zoals Malaga en Nerja zijn dan misschien wel mooier dan in de zomer, omdat het er in de winter niet barst van de toeristen.

De voorjaarsvakantie komt te vroeg voor een strandvakantie. Op het terras kan het zeer aangenaam zijn, zeker als je beschut zit. Het strand leent zich dan prima voor een wandeling of om eventueel op een beschutte plek te zonnebaden. De kans op minder goed weer is wel aanwezig tijdens de krokusvakantie.

De meivakantie kan goed weer in petto hebben. Een garantie heb je in deze periode nog niet voor de Costa del Sol. Sommige jaren heeft deze streek in de meivakantie te maken met minder goed weer. Als je zonzekerheid en hoge temperaturen zoekt, dan is de meivakantie voor de Costa del Sol een onzekere reisperiode.

De zomervakantie is gegarandeerd warm en vrijwel zeker zonnig. De kans op een regenbui is minimaal. De zomervakantie valt niet alleen in de warmste periode van het jaar, het is ook de drukste en daardoor duurste reisperiode.

De herfstvakantie valt meestal in de tweede of derde week van oktober. Dat is op het moment dat het weer merkbaar achteruit gaat. De temperaturen dalen gemiddeld net iets onder de zomerse grens van 25 graden en de kans op zowel bewolking als regen nemen toe. Als je puur voor het strand naar de Costa del Sol wilt reizen, dan is de herfstvakantie niet de allerbeste reistijd. Met wat geluk heb je prima strandweer. Met wat pech valt je herfstvakantie deels in het water.

Reisadvies - de Costa del Sol
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Costa del Sol
Reisadvies - de Costa del Sol
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Costa del Sol

Beste reistijd voor bestemmingen in de Costa del Sol

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Costa del Sol? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.