Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Beste reistijd voor Catalonië

Wil je weten wanneer je het beste naar Catalonië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De autonome gemeenschap Catalonië beslaat het uiterste noordoosten van Spanje. Catalunya, zoals de regio in het Catalaans heet, vormt een geliefde vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Zo ligt de nummer één Spaanse stedentripbestemming Barcelona centraal in Catalonië. Het is zelfs de hoofdstad van deze regio. In de Catalonië liggen verder een aantal zeer populaire kustgebieden: de Costa Brava, de Costa de Barcelona en de Costa Dorada. Catalonië heeft een zeer aangenaam mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. Omdat er voldoende neerslag valt, maar ook ruimschoots voldoende sprake is van zonneschijn, heeft Catalonië een prima klimaat voor de wijnbouw. Een groot deel van de Spaanse wijnen en cava's komen uit Catalonië.

Catalonië

Beste maanden

Catalonië is vooral een bestemming om in het zomerseizoen naartoe te gaan. Veel hangt af van je reisdoel. Ga je voor een strandvakantie naar Catalonië dan is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd, vanwege het warme zonnig weer dat dan overheerst. Als je voor een stedentrip naar Catalonië reist, bijvoorbeeld naar Barcelona, Gerona of Lleida, dan zijn het voor- en najaar daar vaak ook prima voor. Voor sommige landinwaarts gelegen steden is het zelfs beter om de heetste maanden juli en augustus te vermijden. In sommige gebieden binnen Catalonië zijn temperaturen die ver boven de dertig graden uitschieten geen uitzondering in de zomer. Aan de kust is het in de regel iets koeler. In juli en augustus zijn maximumtemperaturen van ongeveer 27 tot 32 graden vrij normaal aan de stranden van Catalonië.

Neerslag

In Catalonië bestaat er een grotere kans op regen dan gemiddeld in Spanje. De ligging ten zuiden van de bergketen Pyreneeën is daar debet aan. Dit vergroot de kans dat depressies boven Catalonië uitregenen. Je merkt dat de kans op neerslag in het noorden van Catalonië groter is dan meer zuidwaarts. Hoe dichter bij de bergen, des te groter de kans op regen is. In grote delen van Catalonië kan neerslag in de winter in de vorm van sneeuw vallen. Dat geschiedt vooral landinwaarts en op hoger gelegen gebieden. De kans bestaat dat er sporadisch sneeuw valt aan de kust. In de zomer kunnen er zware regenbuien ontstaan, die gepaard kunnen gaan met onweer. Dit gebeurt minstens enkele keren per zomer.

Reisadvies - Catalonië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Catalonië
Reisadvies - Catalonië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Catalonië

Beste reistijd voor bestemmingen in Catalonië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Catalonië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.