Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

marokko Beste reistijd voor Marokko

Wil je weten wanneer je het beste naar Marokko kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Koninkrijk Marokko is het meest noordwestelijke land van Afrika. Het ligt deels aan de Atlantische Oceaan en deels aan de Middellandse Zee. De invloed van deze twee grote wateren, de ligging nabij de Sahara en het Atlasgebergte zorgen ervoor dat Marokko ene redelijk divers klimaat heeft. Je kunt niet zomaar stellen dat Marokko droog of warm is. Voor een redelijk groot deel van het land geldt dat wel, maar er zijn ook plekken in Marokko die natter zijn dan Nederland. In de hogere gebieden van de Atlas kunnen de temperaturen in de winter onder het vriespunt duiken, terwijl in het binnenland van Marokko de maximumtemperaturen richting de veertig graden kunnen schieten.

Beste maanden voor Marokko

Wie naar Marokko wil reizen, die zal in veel gevallen de ergste hitte willen vermijden. Met die gedachte in het achterhoofd zijn het voorjaar en het najaar de beste reisperiodes voor een groot deel van het land. Wil je naar de kust, dan kun je beter voor de zomerperiode kiezen. Voor veel soorten reizen, met uitzondering van een strandvakantie langs de Marokkaanse kust, is de zomer eigenlijk te warm. Vooral de maanden juli en augustus kunnen zinderend heet worden in Marokko.

Zonvakantie Marokko

De periode juni tot en met september is de beste reistijd voor een zonvakantie naar Marokko. Dat geldt voor wie naar de kust reist of in ieder geval niet te ver het binnenland in gaat. De stranden van Agadir zijn droog, aangenaam warm en erg zonnig in de zomer. Als je het noordelijker zoekt, bijvoorbeeld in de buurt van Tanger, dan is er iets meer kans op een enkele bui. De Middellandse Zee-kust is in de zomer vrij droog en met middagtemperaturen van ongeveer 25 tot 30 graden aangenaam warm. Soms kan het heter worden, als er hete lucht vanuit de Sahara in noordelijke richting geblazen wordt. Dit kan aan de westkust overigens ook gebeuren als de woestijnlucht in westelijke richting geblazen wordt.

Stedentrip Marokko

De Marokkaanse steden zijn erg in trek als stedentripbestemmingen. Vooral Marakech is erg gelieft voor een reisje van een paar dagen. Vanuit Nederland vlieg je in een paar uur naar deze boeiende stad. Andere steden, en dan met name koningssteden zoals Fez en Meknès, raken ook steeds meer in trek onder Europese toeristen. Vanwege de zomerse hitte zijn de periodes maart tot en met mei en half september tot half november de beste reistijd voor de meeste steden in Marokko. Er is dan wel een kans op een bui, maar het weerbeeld zal grotendeels vriendelijk en zonnig zijn.

Rondreis door Marokko

De beste reistijd voor een rondreis door Marokko is vrijwel gelijk aan de beste reisperiode voor een stedentrip: maart tot en met mei en half september tot eind november. Ja, er is dan kans op een bui of zelfs een regenachtige dag. Maar dat weegt niet op tegen de hitte waar je hartje zomer mee te maken krijgt. De allerbeste reismaanden zijn mei en oktober. Dit zijn gemiddeld genomen de maanden die het beste reisweer leveren.

Marokko tijdens de schoolvakanties

Als je vastzit aan de schoolvakanties dan is de zomervakantie de beste reistijd voor een strandvakantie. Voor een rondreis of een stedentrip zijn de meivakantie en de herfstvakantie ideaal. De voorjaarsvakantie (ook wel carnavalsvakantie genoemd) kan geschikt zijn voor een stedentrip naar een stad die in deze periode (februari / maart) nog een redelijke kans op aardig weer heeft, zoals Marrakech.

Islamitische feestdagen en tradities

Marokko is een overwegend islamitisch land. Dat betekent afwijkende feestdagen en andere belangrijke periodes. Als toerist zijn er twee waar je rekening mee kunt houden. Het offerfeest heeft invloed op het dagelijks leven, net als de ramadan. Tijdens deze vastenperiode kan het tijdens daglicht lastig zijn om in het openbaar te eten of drinken. Het hangt er van af hoe toeristisch een bestemming is. De ramadan (en ook het offerfeest) verspringt ieder jaar, omdat deze periode vastgesteld wordt aan de hand van de islamitsiche kalender.

Reisadvies - Marokko
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Marokko
Reisadvies - Marokko
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Marokko

Beste reistijd voor bestemmingen in Marokko

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Marokko? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Fes

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.