Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

kroatie Beste reistijd voor Kroatië

Wil je weten wanneer je het beste naar Kroatië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Kroatië is een land gelegen in het zuidoosten van Europa. Vroeger behoorde dit kan tot Joegoslavië. Nadat Kroatië in 1991 onafhankelijk werd, nam het toerisme toe. De laatste jaren is het land uitgegroeid tot een zeer populaire vakantiebestemming. Kroatië is dankzij het mediterrane klimaat dat aan de kust heerst vooral een zomerbestemming. Als je beseft dat het land maar liefst 5835 kilometer aan kustlijn heeft, waarvan 1777 kilometer van het vasteland, dan zal dat weinig verbazing opleveren. De Dinarische Alpen scheiden de kust van de erachter gelegen laagvlaktes die doorlopen tot aan Hongarije en een continentaal klimaattype kennen.

Dit zijn de beste maanden voor Kroatië

De beste reistijd voor Kroatië is mede afhankelijk van wat je reisdoel is. Voor een algemeen vakantie is de periode mei tot en met september de beste reistijd voor Kroatië. De temperaturen zijn van aangenaam tot zeer aangenaam, met in de warmste maanden gemiddelde maximumtemperaturen van ongeveer 27 tot 30 graden Celsius. De neerslag per maand varieert een beetje per bestemming. Landinwaarts en aan de noordelijke kusten zijn de zomermaanden wat natter, terwijl in de centrale en zuidelijke kustgebieden de zomer de droogste periode is.

Zonvakantie

Als je specifiek voor een zonvakantie naar Kroatië wilt reizen, dan vormen de maanden juli en augustus de beste reistijd hiervoor. De middagtemperaturen aan de kust liggen dan tegen of rond de dertig graden, de zon schijnt veelvuldig en regendagen komen er amper voor. In het noordwesten is het wat natter en kan er af en toe een (flinke) regen- of onweersbui voorkomen. Aan het strand is het aangenaam met zeewatertemperaturen die rond de 25 graden Celsius liggen. Juni is iets koeler, maar wel een goed alternatief voor de drukkere en duurdere hoogseizoenmaanden. In september is het qua temperatuur vaak nog prima, zeker in de eerste helft van de maand. De kans op regen neemt wel toe in deze maand.

Stedentrip

Voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Dubrovnik, Split of Zagreb is de periode april tot en met oktober geschikt tot zeer geschikt. De maanden mei, juni en in iets mindere mate september vormen de beste reistijd voor een stedentrip naar Kroatië. Juli en augustus zijn gegarandeerd warm, maar kunnen hartje zomer ook te warm zijn voor een bezoek aan een stad. De middagtemperatuur kan dan af en toe oplopen richting de 35 graden of nog hoger.

Wintersport

In de winter kun je door de combinatie van bergen, kou en sneeuw aan wintersport doen in Kroatië. Met name in het Medvednica gebergte kun je dan prima skiën of snowboarden, als de weersomstandigheden mee willen werken. De pistes liggen in Kroatië op hoogtes van ongeveer 700 tot 1300 meter boven de zeespiegel. Hierdoor is Kroatië minder sneeuwzeker dan skibestemmingen zoals Oostenrijk, Frankrijk of Italië. De grootste kans op goede sneeuwcondities en daarmee de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Kroatië is in de maanden januari en februari.

Reisadvies - Kroatië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Kroatië
Reisadvies - Kroatië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Kroatië

Beste reistijd voor bestemmingen in Kroatië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Kroatië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.