Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

kroatie Beste reistijd voor Dubrovnik

Wil je weten wanneer je het beste naar Dubrovnik kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Dubrovnik is veruit de meest populaire stad van Kroatië. Wie deze havenstad eens bezocht heeft, die zal zich hier niet over verbazen. Dubrovnik kent misschien wel één van de mooiste ommuurde oude binnensteden ter wereld. Niet voor niets dat de makers van de hitserie 'Game Of Thrones' in Dubrovnik neerstreken om hier een groot deel van de opnamen te maken. Het succes van de televisieserie heeft het toerisme naar Dubrovnik doen accelereren. Tot de uitbraak van het COVID-19-virus was het soms zo druk in Dubrovnik, dat het wandelen door de smalle straten soms meer op schuifelen leek dan op lopen.

De ligging aan de Adriatische Zee zorgt ervoor dat Dubrovnik te maken heeft met een warm mediterraan klimaat. Daarbij horen milde winters en warme zomers. De zomermaanden kunnen zelfs flink benauwd worden in Dubrovnik. De afwezigheid van wind in de beschutte binnenstad zorgt voor een oplopende gevoelstemperatuur. Bij een officiële maximumtemperatuur van 30 graden kan het in de zon aanvoelen als 40 graden, als je in het centrum van Dubrovnik loopt. Wie met lekker weer een trip naar Dubrovnik wil maken, die kan daarom beter de maanden juli en augustus vermijden.

Beste maanden voor Dubrovnik

De beste reistijd voor een vakantie in Dubrovnik bestaat uit de maanden mei, juni en september. Vanwege de goede weersomstandigheden in deze periode is dit tevens het hoogseizoen. Dit leidt tot extra vraag naar Dubrovnik-vakanties, wat resulteert in hogere prijzen tijdens deze maanden. April en oktober kunnen zeer aangenaam zijn om Dubrovnik te bezoeken. Het wispelturige klimaat kan er echter ook voor zorgen dat je te maken krijgt met regenbuien of zelfs compleet verregende dagen. In jun en september is die kans kleiner.

Zonvakantie

Als je specifiek voor een zonvakantie naar Kroatië wilt reizen, dan vormen de maanden juli en augustus de beste reistijd hiervoor. De middagtemperaturen aan de kust liggen dan tegen of rond de dertig graden, de zon schijnt veelvuldig en regendagen komen er amper voor. In het noordwesten is het wat natter en kan er af en toe een (flinke) regen- of onweersbui voorkomen. Aan het strand is het aangenaam met zeewatertemperaturen die rond de 25 graden Celsius liggen. Juni is iets koeler, maar wel een goed alternatief voor de drukkere en duurdere hoogseizoenmaanden. In september is het qua temperatuur vaak nog prima, zeker in de eerste helft van de maand. De kans op regen neemt wel toe in deze maand.

Dubrovnik in de winter

In het winterseizoen is Dubrovnik beduidend koeler dan in de zomer. Als je een beetje geluk hebt, dan kan het overdag zomaar een graad of 15-16 worden in de winter. Dat zijn lenteachtige temperaturen. De langjarige gemiddeldes wat betreft de maximumtemperaturen liggen in de periode december tot en met maart rond de 12 tot 14 graden. Als je pech hebt, is het koel en guur. Dagen waarbij het kwik net boven het vriespunt hangen kunnen een enkele keer voorkomen.

Reisadvies - Dubrovnik
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Dubrovnik
Reisadvies - Dubrovnik
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Dubrovnik

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.