Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

frankrijk Beste reistijd voor de Franse Alpen

Wil je weten wanneer je het beste naar de Franse Alpen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Alpen behoren tot de grootste en hoogste berggebieden ter wereld. Binnen Europa is deze centraal gelegen bergketen een geliefde toeristische bestemming. In de winter komt men hier vooral om te wintersporten. De Alpen strekken zich uit over meerdere landen, waaronder Frankrijk. De Franse Alpen vormen het meest westelijke deel van het berggebied. Dit is tevens het deel waar de hogere pieken voorkomen. Zo ligt de 4808 meter hoge Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, deels in Frankrijk en deels in Zwitserland.

De Franse Alpen tellen een groot aantal wintersportgebieden die een hoge mate van sneeuwzekerheid kennen. De hogere ligging in combinatie met het landklimaat (en op hogere plekken hooggebergteklimaat) zorgt voor een langere periode waarin je uitstekend kunt skiën of snowboarden. Sommige skigebieden gaan tot hoogtes die ruim boven de drie kilometer uitstijgen, zoals Tignes, Val Thorens, La Plagne en Val Thorens. Hier geldt een hoge mate van sneeuwzekerheid. Dankzij de lage temperaturen op hoge hoogtes, kun je maandenlang gebruik maken van de honderden kilometers aan pistes.

Beste maanden voor de Franse Alpen

Als je voor de wintersport naar de Franse Alpen reist, dan kun je dat doen vanaf half december tot het einde van april en in sommige gebieden zelfs tot ver in mei. Soms laat de sneeuw wat langer op zich wachten dan gebruikelijk, waardoor je in december nog niet overal in de Franse Alpen kunt skiën of snowboarden. Januari biedt meer zekerheid (>95%), maar is tevens een koele en donkere maand. Wij zouden daarom vooral kiezen voor februari of maart als we een wintersportvakantie in de Franse Alpen willen beleven. De dagen zijn dan langer, waardoor je langer bij daglicht kunt wintersporten. De temperaturen nemen in maart voelbaar toe en de zon laat zich meer zien. De voorjaarsvakantie valt in deze periode, waardoor dit de beste schoolvakantieperiode is om op wintersport te gaan in de Franse Alpen.

Zomer in de Franse Alpen

Een berggebied zoals de Franse Alpen is niet alleen de moeite waard in de winter. In het zomerseizoen kun je volop genieten van de prachtige berglandschappen. Met name onder wandelaars zijn de Franse Alpen erg geliefd. Wie meerdaagse trektochten wil maken die kan dat hier in het zomerseizoen prima doen. De beste weersomstandigheden voor een wandelvakantie of een ander vakantie dan wintersport heb je in de maanden juni, juli en augustus. Deze drie zomermaanden zijn voor die doelen de beste reistijd voor de Franse Alpen.

Reisadvies - de Franse Alpen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Franse Alpen
Reisadvies - de Franse Alpen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Franse Alpen

Beste reistijd voor bestemmingen in de Franse Alpen

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Franse Alpen? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.