Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Het klimaat van Turkije

Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kusten heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat (type Cs volgens het Köppensysteem), met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat (type Df), met neerslag in alle jaargetijden en centraal Turkije heeft een steppeklimaat (Bs), met relatief weinig neerslag op jaarbasis, vrij koele winters en warme zomers.

Het warme klimaat, dat aan de kustgebieden heerst, vormt de belangrijkste motor achter de toeristische industrie van Turkije. Gedurende het vrij lange zomerseizoen is het vrijwel gegarandeerd warm, zonnig en droog in de Turkse badplaatsen. Af en toe kan een zomerse bui voor wat neerslag zorgen, maar over het algemeen zul je in de periode juni tot en met september zelden last hebben van regenval tijdens een vakantie aan de Turkse kust. Het enige nadeel van de zomer in Turkije is dat het soms wat te heet kan zijn. Tijdens de warmste dagen kan de middagtemperatuur tot ver boven de 30 graden oplopen.

De informatie die op deze pagina staat is algemene klimaatinfo over Turkije. Op de pagina's met klimaatinformatie per stad, dorp of streek staat uitgebreide informatie voor die specifieke plaats, met de bijbehorende cijfers en statistieken.

Vakantie naar Turkije

Dankzij TUI kun je vrijwel risicoloos een vakantie naar Turkije boeken. De zekerheid van geld terug bij annulering door TUI, de flexibele omruilgarantie en de repatriëringsgarantie maken dat je zorgeloos kunt kiezen voor een vakantie naar Turkije.

Bekijk alle Turkije vakanties bij TUI

Turkije

Het klimaat van de populairste vakantiebestemmingen in Turkije

Bekijk direct het klimaat van de meest geliefde toeristische bestemmingen in Turkije:

>Side

Vakantie in Turkije

Turkije behoort tot de meest populaire zonbestemmingen onder de Nederlandse en Belgische toeristen. De vele uren zon en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat je zeker in de periode juni tot en met september meer dan uitstekend weer hebt voor een strandvakantie. De vele all-inclusive resorts langs de kust hebben alles in huis om je één tot twee weken te vermaken. Het aanbod aan vliegvakanties naar Turkije is enorm groot. Vooral langs de Turkse Rivièra, waar badplaatsen zoals Antalya, Side, Belek en Alanya liggen, doet het erg goed.

Wie een vakantie naar Turkije wil boeken die kan het beste voor een reisorganisatie kiezen die SGR-garantie biedt. Het verleden heeft bewezen dat de kleinere Turkije-specialisten niet altijd even betrouwbaar zijn. Veilig en vertrouwd boek je onder andere bij Sunweb, TUI, Corendon en de VakantieDiscounter. Bekijk voordat je naar Turkije reist altijd naar het actuele reisadvies voor Turkije.

Bekijk alle Turkije vakanties bij Sunweb
Bekijk alle Turkije vakanties bij Corendon
Bekijk alle Turkije vakanties bij TUI

Hitte

De zomermaanden zijn in Turkije warm tot soms zeer heet. Vrijwel elk jaar komen er wel berichten uit Turkije over hittegolven met temperaturen van 40 graden en hoger. De heetste streek van Turkije is het oosten van de kust langs de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen in juli en augustus gemiddeld op tot zo'n 34 tot 35 graden.

Ook langs de populaire kusten langs de Golf van Alanya en de Egeïsche Zee is het in de zomer warm. De maximumtemperaturen komen vrijwel altijd boven de dertig graden uit en ook 's nachts blijft het lang warm en zwoel. Alleen in het voorjaar en het late najaar kan het 's avonds wat sneller afkoelen en kan een trui of vest nodig zijn als je buiten zit.

Vanwege de grotere kans op hitte tijdens de zomermaanden worden het voorjaar en najaar als beste reistijd voor Turkije gezien. Met name de maanden juni en september worden over het algemeen als aangenaam ervaren.

Winters weer

Wie bij Turkije denkt aan zon, zee en strand heeft daar gelijk in als het gaat om de zomermaanden. In de winter kan het ook in Turkije sneeuwen en vriezen. Vooral in de berggebieden kan het flink raak zijn met lage temperaturen en veel sneeuwval. Er zijn gebieden waar de sneeuw maandenlang blijft liggen. Hierdoor is het ook in Turkije mogelijk om de ski's aan te binden en te genieten van een wintersportvakantie. Op sommige bergtoppen blijft de sneeuw het hele jaar liggen. Deze bergen bevinden zich helemaal in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië aan. Op hoogtes van vier tot ruim vijf kilometer komen de temperaturen zelden boven het vriespunt uit. In deze periode kun je ook je voordeel doen met de vele aanbiedingen van lastminutereizen naar Turkije.

Niet alleen in de bergen kan het winters zijn, ook het gunstiger gelegen Istanbul wordt in de winter wel eens lamgelegd door sneeuwval. De hoofdstad Ankara heeft vrijwel elke winter wel met dit verschijnsel te maken. Langs de Middellandse Zeekusten is de kans op een witte laag vrijwel te verwaarlozen.

Neerslag

De meeste neerslag valt in Turkije in de wintermaanden. In het Lyciëgebergte (ten oosten van populaire badplaatsen als Antalya, Belek en Side) is het in de periode november tot en met maart erg nat. In dit gebied valt op jaarbasis zo'n tweeduizend millimeter regen, waarvan ruim driekwart in die periode.

Op de Centraal-Anatolische hoogvlakte, tussen de bergketens in, heerst een steppeklimaat en is het flink droger dan in de rest van Turkije, voornamelijk omdat neerslaggebieden vanwege de bergen dit deel van Aziatisch Turkije vrijwel niet kunnen bereiken. Op jaarbasis valt hier slechts zo'n 300 tot 450 millimeter neerslag en is ook de relatieve luchtvochtigheid lager dan in andere delen van het land. Het oosten en zuidoosten hebben jaarlijks zo'n 1200 tot 1600 mm neerslag, die in de wintermaanden grotendeels in de vorm van sneeuw valt. Deze gebieden behoren daarmee tot de nattere plekken van Turkije.

Neerslag in de kustgebieden

Langs de kusten in het zuiden en westen is de neerslag te vergelijken met de hoeveelheden die in ons land vallen, zo'n 600 tot 800 mm per jaar. Het verschil met Nederland is dat de hoeveelheden bij ons redelijk verdeeld zijn over het jaar en dat de Turkse kusten de meeste neerslag te verwerken krijgen in het late najaar en de winter, terwijl de zomers juist weer een stuk droger zijn. Wekenlang geen regen is in de hete zomermaanden op een aantal plaatsen meer regel dan uitzondering.

Zwarte Zee

Aanzienlijk minder warme kustplaatsen vind je langs de Zwarte Zee. Hier lopen de thermometers in de zomermaanden gemiddeld op naar zo'n 25 tot 30 graden en is het ook in de avonduren iets koeler dan in de plaatsen langs de Middellandse Zee. Wie een zonvakantie naar een plaats langs de Zwarte Zee wil boeken, moet er rekening mee houden dat het zonseizoen hier korter is (half juni tot half september) dan aan de kusten in het zuiden en dat de hoeveelheid zonneschijn op jaarbasis hier ook aanzienlijk minder is, vooral aan de oostkant van de Zwarte Zeekust.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
14℃
6℃
5
13
17℃
februari
14℃
7℃
6
10
16℃
maart
17℃
8℃
7
9
16℃
april
21℃
10℃
9
7
17℃
mei
25℃
14℃
10
5
19℃
juni
30℃
18℃
13
3
23℃
juli
34℃
21℃
13
2
NIHIL
24℃
augustus
33℃
21℃
13
2
NIHIL
25℃
september
30℃
18℃
11
3
24℃
oktober
25℃
15℃
8
6
23℃
november
19℃
10℃
6
8
20℃
december
15℃
7℃
5
12
17℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
14℃
14℃
17℃
21℃
25℃
30℃
34℃
33℃
30℃
25℃
19℃
15℃
nodata
minimum temperatuur
6℃
7℃
8℃
10℃
14℃
18℃
21℃
21℃
18℃
15℃
10℃
7℃
nodata
uren zonneschijn per dag
5 6 7 9 10 13 13 13 11 8 6 5
nodata
dagen neerslag per maand
13 10 9 7 5 3 2 2 3 6 8 12
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
NIHIL NIHIL
nodata
water temperatuur
17℃
16℃
16℃
17℃
19℃
23℃
24℃
25℃
24℃
23℃
20℃
17℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 3-6

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 8-10

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 8-10

september

UV 6-8

oktober

UV 6-8

november

UV 3-6

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen