Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Het klimaat van Azië

Azië is het werelddeel met de grootste extremen en tegenstellingen wat klimaat betreft. Zo vind je er extreem natte gebieden zoals Bangladesh, delen van India, Taiwan, Singapore, Maleisië en Indonesië. Het Arabisch schiereiland en vooral grote delen van Siberië en het noorden van China zijn daarentegen weer zeer droog. Wat te denken van de verschillen in temperatuur? Siberië is in de winter enorm koud, min vijftig graden is in januari geen uitzondering. Het kouderecord in Azië staat op maar liefst min 68 graden Celsius en is in 1933 gemeten in Ojmjakon. Op het Arabisch schiereiland en in landen als Irak, Iran, Pakistan en India kan het juist weer extreem warm worden. In deze landen is veertig graden of meer iets wat in de zomer met regelmaat voorkomt. Op het Arabisch schiereiland geven de thermometers regelmatig vijftig graden aan – in de schaduw!

Al die extremen maken het klimaat van Azië zo interessant. Goede voorbereiding op de weersomstandigheden is daarom niet onbelangrijk als je naar een Aziatisch land op vakantie wilt gaan.

Op klimaatinfo.nl bieden we specifieke klimaatinfo per land in het werelddeel Azië. Binnen de verschillende Aziatische landen kun je ook informatie vinden over het weer en klimaat van eilanden, streken, provincies en plaatsen binnen het betreffende land.

Lees over de temperaturen, het aantal zonuren, het aantal dagen neerslag per maand en de hoeveelheden neerslag die er gemiddeld binnen één maand vallen. Aanvullende informatie wordt gegeven over de kans op winters weer, orkanen, hitte, lange periodes met regen en de zonkracht ingedeeld in een maximale uv-index per maand. Onze nauwkeurig samengestelde informatie helpt bij het maken van spreekbeurten of websites en kan reizigers een goede indicatie geven van wat voor weer ze binnen een bepaalde reisperiode mogen verwachten.