Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nederland Het klimaat van Lauwersmeer

Lauwersmeer ligt in de Nederlandse provincie Groningen en in de provincie Friesland, het meer heeft een gematigd zeeklimaat. Binnen het klimaatsysteem van Köppen wordt dit als een Cfb-klimaat aangeduid. Een belangrijk element in het gematigde maritieme klimaat is de invloed die een grote waterpartij uitoefent op een bestemming. In het geval van Lauwersmeer is dat primair de Atlantische Oceaan en secundair de Noordzee. De nabijheid van de Waddenzee kan het weer in Lauwersmeer ook beïnvloeden, maar het zijn vooral de grote watermassa's die zorgen voor de gematigde temperaturen zoals ze in Lauwersmeer veelal ervaren worden.

Neerslag en zonneschijn

Het weer in Lauwersmeer laat het hele jaar door een wisselend beeld zien. Mooie dagen en periodes met minder goed weer wisselen elkaar continu af. De windrichting en de daarmee samenhangende aanvoer van lucht zijn deels bepalend voor het actuele weer in Lauwersmeer. De neerslagkansen zijn gedurende het hele jaar ongeveer gelijk. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn in de regel iets natter. Dat komt doordat er dan vaker sprake is van fellere buien, die in kortere tijd een grotere neerslaghoeveelheid opleveren. In de winter kan de neerslag in de vorm van sneeuw, natte sneeuw of ijzel vallen. Die kans is het grootste in de periode half december tot half februari. Op jaarbasis valt er gemiddeld iets meer dan 800 millimeter neerslag. De zon laat zich geregeld zien. Per jaar is er in Lauwersmeer sprake van gemiddeld 1500 tot 1600 uur aan zonneschijn. De periode mei tot en met augustus is het zonnigste. De periode november tot en met januari verloopt gemiddeld genomen vrij somber.

Vakantiepark Natuurdorp Suyderoogh

Iets ten zuiden van het dorp Lauwersoog, ligt het Vakantiepark Natuurdorp Suyderoogh van Landal. Dit ruim opgezette park staat bekend om zijn grote huisjes, bijzondere ligging en natuurlijk het natuurgebied, het Lauwersmeer. Vanuit dit Landalpark kun je verschillende dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving ontdekken. Denk hierbij aan Pieterburen, met zijn Zeehondencrèche, Zoutkamp, Ulrum, Landgoed Borg Verhildersum, Eenrum en het Friese Anjum. Populairste dagtocht is natuurlijk een bezoek aan het Waddeneiland Schiermonnikoog. Op het park, is een zwembad, een restaurant en een winkel aanwezig.

Temperaturen

De temperaturen in Lauwersmeer zijn gematigd. Dat komt mede door de temperende werking van de zee. Hierdoor wordt het in de winter minder gemakkelijk extreem koud en zal het in de zomer niet zo snel serieus heet worden. De klimaatstatistieken van Lauwersmeer laten voor de winter gemiddelde maximumtemperaturen zien die enkele graden boven het vriespunt liggen. De minimumtemperaturen liggen gemiddeld rond het vriespunt. Er kan matige of zelfs strenge vorst voorkomen. Die kans is het grootste tijdens de eerste twee maanden van het kalenderjaar. De zomermaanden zijn in Lauwersmeer aan de warme kant. De maximumtemperaturen liggen tijdens de warmste maanden juli en augustus gemiddeld rond de 20-22 graden Celsius. Per kalenderjaar komen er in Lauwersmeer gemiddeld 22 tot 25 warme dagen (> 25 graden Celsius) en 5 tropische dagen (>30 graden Celsius) voor.

Specifieke details over het klimaat van Lauwersmeer staan vermeld binnen de klimaatstatistieken verderop op deze pagina. Voor meer informatie over het gematigde zeeklimaat en het klimaatsysteem van Köppen verwijzen we graag naar onze info-pagina over de klimaatclassificatie van Köppen.

Over Lauwersmeer

Lauwersmeer is een meer in het noordelijke deel van Nederland, op de scheiding van de provincies Friesland en Groningen. Het meer is ontstaan in 1969, nadat de Lauwerszee werd afgesloten. Dit gebeurde uit veiligheid na de watersnoodramp van 1953. Door het ophogen van de dijken zouden de dorpen en steden in de directe omgeving beschermd zijn tegen overstromingen. Door het afsluiten van de dijken ontstond er bij het Lauwersmeer een uniek natuurgebied, wat tegenwoordig een beschermd Nationaal Park is. Het is met name voor watervogels een belangrijk gebied. Er leven onder andere grutto's, lepelaars en aalscholvers, jaarlijks wordt het gebied aangedaan door tienduizenden trekvogels. Ondanks dat een groot deel van het Lauwersmeer een beschermd natuurgebied is, blijft er ruimte voor recreatie en watersport. Zo is het meer geliefd bij windsurfers en kitesurfers.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
4℃
-1℃
2
20
februari
5℃
-1℃
3
15
maart
9℃
1℃
4
19
april
12℃
3℃
5
18
mei
17℃
7℃
7
18
juni
19℃
9℃
7
20
juli
21℃
11℃
6
19
augustus
22℃
11℃
6
19
september
18℃
9℃
4
19
oktober
14℃
6℃
3
20
november
8℃
3℃
2
22
december
6℃
1℃
1
22

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
4℃
5℃
9℃
12℃
17℃
19℃
21℃
22℃
18℃
14℃
8℃
6℃
nodata
minimum temperatuur
-1℃
-1℃
1℃
3℃
7℃
9℃
11℃
11℃
9℃
6℃
3℃
1℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 3 4 5 7 7 6 6 4 3 2 1
nodata
dagen neerslag per maand
20 15 19 18 18 20 19 19 19 20 22 22
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 3-6

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen