Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

egypte Het klimaat van Egypte

Egypte heeft voor het grootste deel een warm woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Binnen het klimaatsysteem van Köppen gaat het om het BWh-klimaat. Het hele jaar door zijn er binnen hetzelfde etmaal grote temperatuurverschillen. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in hetzelfde etmaal ligt in de woestijn meestal zo rond de 20 graden. In de hoofdstad Caïro en in de badplaatsen langs de Rode Zee zijn deze verschillen kleiner; daar is het verschil binnen één etmaal slechts zo'n 11 tot 15 graden (gemiddeld).

Een kleine strook langs de Middellandse Zee kent een ander klimaattype: daar heerst het warme mediterrane klimaat, dat als een Csa-klimaat gecategoriseerd is. Hier zijn de temperaturen ietwat gematigd, waardoor extreme hitte in de zomermaanden minder gemakkelijk voor zal komen.

Egypte

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Egypte

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Egypte:

Geweldige rondreizen naar Egypte?

Egypte is een geweldig land dat bol staat van de historie en gave bezienswaardigheden. Ontdek het land van de farao's en piramides door middel van een rondreis. De ANWB biedt diverse geweldige rondreizen door Egypte aan. Denk aan prachtige familierondreizen waarbij je met het gezin de mooiste plekken van Egypte gaat bezoeken. Of aan een groepsrondreis die je de historische schatten van Egypte laat zien.

>>> bekijk alle Egypte rondreizen op ANWB.nl

Neerslag

De enige neerslag die in Egypte valt is in de vorm van regen. In vrijwel het hele land valt weinig tot vrijwel geen regen. De enige streek waar in de wintermaanden wat regen te bespeuren is, is het noorden van het land, dat aan de Middellandse Zee grenst. Het gebied rondom Alexandrië meet op jaarbasis zo'n 200 millimeter aan neerslag. Iets zuidelijker ligt de hoofdstad Caïro, waar per jaar iets meer dan 10 mm valt. Dat is net zo veel als bij ons op één vrij regenachtige dag. Nog zuidelijker is regen een zeldzaamheid.

Hitte

Wie niet van hitte houdt, kan vanaf april tot en met oktober beter wegblijven uit Egypte. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30 graden en (veel) hoger. Dit is duidelijk niet de beste reisperiode voor een vakantie in Egypte. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden in de schaduw geen uitzondering. In de wintermaanden loopt de temperatuur op naar zo'n 20 tot 30 graden, in het noorden zelfs nog iets onder de twintig graden.

Afkoeling

In de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen. Belangrijk is om voor 's nachts daarom een warme trui of een vest mee te nemen, zeker als je het gemakkelijk koud hebt. Direct aan de kust van de Rode Zee is er veel minder sprake van afkoeling. Daar kan het in de wintermaanden wel wat koeler worden in de avond.

Zeewater

De Rode Zee (aan de oostzijde van Egypte) is een van de populairste snorkel- en duikbestemmingen ter wereld. Niet alleen vanwege het mooie onderwaterleven, maar ook vanwege het heerlijk warme zeewater. In de eerste drie maanden van het jaar is het zeewater op z’n koelst, met "slechts" 21 tot 22 graden. Daarna loopt de watertemperatuur snel op naar waardes van 28 tot soms zelfs 29 graden in de maanden augustus en september. Niet alleen aangenaam voor duikers en snorkelaars, maar ook voor de zwemmers en beoefenaars van andere watersporten.

Winterzon

De winters zijn aangenaam en langs de Rode Zee kust zeer zonzeker. Met temperaturen tussen 20 en 30 graden in de periode november tot en met maart is Egypte een uitstekende winterzon bestemming. Niet voor niets dat veel Egypteliefhebbers juist deze periode uitkiezen voor hun vakantie. Het mooie aan het winterseizoen is dat er altijd wel goede Egypte last minute aanbiedingen te vinden zijn als je niet vastzit aan de schoolvakanties. Met name in november en januari moet het niet al te lastig zijn om een goede vakantiedeal te vinden voor Egypte.

Hete wind: de khamsin

In Europa wordt dit verschijnsel vaak sirocco genoemd: een zeer warme wind vanuit de woestijn, die vaak gepaard gaat met veel woestijnzand in de lucht. In Egypte doet dit verschijnsel zich jaarlijks rond april voor en zorgt dan voor veel last bij mensen met gevoelige luchtwegen of contactlenzen. Omdat de wind ongehinderd over de woestijn kan waaien, kunnen er tijdens deze woestijnstormen windsnelheden van zo'n 140 kilometer per uur bereikt worden en kan de temperatuur binnen een tijdsbestek van 2 uur maar liefst 20 graden stijgen!

Egypte vakantie

Wil je genieten van een aangename strandvakantie of een Nijlcruise in Egypte? Reisorganisatie Corendon behoort de beste aanbieders op het gebied van Egyptevakanties. Bekijk hun Egypte aanbiedingen Egypteaanbiedingen om nu voordelig een Egyptevakantie te boeken. Belangrijk om te weten is dat je voor Egypte een visum nodig hebt. Je kunt je visum via een Nederlands visumbureau aanvragen, dit moet voor aanvang van de reis geregeld zijn

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 3-6

februari

UV 6-8

maart

UV 8-10

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 8-10

november

UV 6-8

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen