Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

dominicaanse-republiek Het klimaat van de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek heeft voor een groot deel een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie. Het noordoosten van het land heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af) vanwege de regenval gedurende het hele jaar. De temperaturen liggen in deze gebieden overdag het hele jaar tussen de 28 en 33 graden Celsius en 's nachts daalt de temperatuur zelden onder de twintig graden, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden in het binnenland.

Het zuidwestelijke puntje van de Dominicaanse Republiek heeft een warm steppeklimaat (type Bsh), dit vanwege de aanzienlijk lagere neerslaghoeveelheden die in dit gebied vallen.

De Dominicaanse Republiek is een van de populairste zonbestemmingen buiten Europa vanwege het uitstekende weer, de vele mooie hotels en de adembenemende stranden. De witte stranden bij Punta Cana en Bavaro behoren zonder enige twijfel tot de mooiste van het Caribisch gebied en zelfs van de hele wereld. Veel foto's van witte palmenstranden met een azuurblauwe zee en een felle, diepblauwe lucht zijn hier gemaakt. Omdat er vrij vaak wolken zijn, tekent dat mooi af tegen de blauwe lucht en krijg je de foto's die je tijdens Nederlandse winters doen smachten naar vakantie.

Coronamaatregelen voor de Dominicaanse Republiek

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Dominicaanse Republiek? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Dominicaanse Republiek te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Dominicaanse Republiek in een overzicht gezet:

Bekijk alle coronamaatregelen voor de Dominicaanse Republiek

Dankzij TUI kun je vrijwel risicoloos een vakantie naar de Dominicaanse Republiek boeken. De zekerheid van geld terug bij annulering door TUI, de flexibele omruilgarantie en de repatriëringsgarantie maken dat je zorgeloos kunt kiezen voor een vakantie naar de Dominicaanse Republiek.

Bekijk alle de Dominicaanse Republiek vakanties bij TUI

Dominicaanse Republiek

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in de Dominicaanse Republiek

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in de Dominicaanse Republiek:

Dominicaanse Republiek vakantie

Voor de Nederlandse markt is TUI dé aanbieder op het gebied van Dominicaanse Republiek vakanties. Bekijk hun Dominicaanse Republiek aanbiedingen om nu voordelig een Dominicaanse Republiek vakantie te boeken.

Vorst

De Dominicaanse Republiek is het enige land in de Caribische Zee waar vorst voor kan komen. Op de Pico Duarte, die volgens nieuwe metingen met 3098 meter de hoogste berg van het Caribisch gebied is, kan het vriezen. Het bovenste deel van de bergen in dit gebied, en dan met name de Pico Duarte, heeft regelmatig met vorst te maken. Bij uitzondering daalt de vorstgrens in de wintermaanden ineens met honderden meters en krijgen ook de bewoonde gebieden te maken met het fenomeen vorst en ijs. In de winter van 2006/2007 kwamen inwoners van het eiland af op de met een ijslaagje bedekte bossen rondom het bergstadje Constanza, dat op slechts 1220 meter boven zeeniveau ligt.

Zomer in de Dominicaanse Republiek

De zomermaanden in de Dominicaanse Republiek zijn warm, vochtig en vrij zonnig. De temperaturen op zeeniveau liggen op het hele eiland rond de 31/32 graden en het aantal uren zonneschijn ligt rond de 8 uur per dag. Punta Cana is nog iets zonniger, met ongeveer 9 uur per dag in de maanden juli en augustus. Vaak zie je dan dat er in het binnenland wel vrij veel bewolking is, maar dat het boven Punta Cana zelf gewoon heerlijk zonnig is. Toch zie je ook hier regelmatig een regenbui overtrekken. Voor de meeste plekken in de Dominicaanse Republiek is de zomer het seizoen dat er aanzienlijk meer regen valt dan in de wintermaanden, voor de zuidkust en de berggebieden is de zomer echt het regenseizoen. Vooral in de bergen kunnen er dan binnen korte tijd grote hoeveelheden regen vallen. Wie te voet of op een mountainbike de bergen in wil, moet in het zomerseizoen voorbereid zijn op zeer snelle veranderingen in het weerbeeld. 's Morgens kan het stralend weer zijn terwijl het in de loop van de dag totaal om kan slaan naar flinke plensbuien waarbij je bijna geen hand voor ogen ziet.

Orkanen

De Dominicaanse Republiek ligt in een regio waar regelmatig orkaanactiviteit is. Vanaf juni tot eind november is er kans op orkanen, die vanuit het oosten het Caribische gebied binnen komen. Net als de meeste andere eilanden in deze regio kan ook de Dominicaanse Republiek getroffen worden door een orkaan. De kans dat dat gebeurt, moet niet overdreven worden, want het is niet elk seizoen raak, en als een orkaan het land treft, is het altijd maar een bepaald deel. Als er serieus orkaangevaar dreigt, grijpen de autoriteiten op tijd in en zullen de nodige maatregelen genomen worden. In het ergste geval is er sprake van evacuatie of kun je één of twee dagen vrijwel niet reizen. Doden en gewonden vallen vrijwel nooit onder toeristen, omdat de hotels voorbereid zijn op flinke stormen en orkanen. Groter is de kans dat er een tropische depressie over het land trekt, waarbij er sprake is van veel regenval binnen korte tijd en mogelijk ook tijdelijk veel wind. Ook dit weerbeeld is meestal van vrij korte duur en na één of twee dagen slecht weer kun je dan meestal weer lekker op het strand liggen.

Winter

De winters in de Dominicaanse Republiek zijn niet veel koeler dan de zomers. De temperaturen op zeeniveau liggen overdag dan nog steeds tegen of rond de dertig graden, wat de Dominicaanse Republiek tot een uitstekende winterzonbestemming maakt. Wie op huwelijksreis wil gaan en op zoek is naar grote zonzekerheid, kan het beste kiezen voor de oostkust (Punta Cana, Bavaro) of de zuidkust (Santa Domingo, Boca Chica). De winterperiode is daar aanzienlijk droger dan het zomerseizoen.

UV-straling

De zonkracht is de Dominicaanse Republiek hoog. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (uv-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. In de winter is het niet veel lager. Alleen de maanden november, december, januari en in iets mindere mate februari en oktober zijn iets milder voor je tere huid. Maar houd dan nog steeds rekening met een zonkracht die te vergelijken is met hartje zomer in Spanje.

Neerslag

Het tropische klimaat van de Dominicaanse Republiek brengt niet alleen veel warmte en zon met zich mee, maar ook de nodige regen en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Afhankelijk van de regio en seizoensinvloeden vallen er redelijke hoeveelheden regen. In het noordoosten, rondom Samana en Las Terrenas, valt gedurende het hele jaar vrij veel neerslag. Het Nationaal Park Los Haitises profiteert van de flinke hoeveelheden regen.

Niet alleen per regio of per maand kunnen er grote verschillen ontstaan, ook is niet ieder jaar hetzelfde en is het mogelijk dat er voor een bepaald gebied een flinke afwijking voorkomt in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Wie geluk heeft, zal vooral zon zien, wie pech heeft, krijgt te maken met wat meer regenbuien dan gebruikelijk.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
28℃
19℃
7
11
27℃
februari
28℃
19℃
8
10
26℃
maart
29℃
19℃
8
9
26℃
april
30℃
19℃
8
9
27℃
mei
31℃
20℃
8
12
27℃
juni
31℃
20℃
8
12
28℃
juli
32℃
21℃
8
14
28℃
augustus
32℃
21℃
8
14
29℃
september
32℃
21℃
8
15
29℃
oktober
31℃
21℃
7
16
29℃
november
30℃
20℃
7
13
28℃
december
29℃
19℃
7
11
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
28℃
28℃
29℃
30℃
31℃
31℃
32℃
32℃
32℃
31℃
30℃
29℃
nodata
minimum temperatuur
19℃
19℃
19℃
19℃
20℃
20℃
21℃
21℃
21℃
21℃
20℃
19℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 8 8 8 8 8 8 8 8 7 7 7
nodata
dagen neerslag per maand
11 10 9 9 12 12 14 14 15 16 13 11
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
27℃
26℃
26℃
27℃
27℃
28℃
28℃
29℃
29℃
29℃
28℃
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 6-8

februari

UV 8-10

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 8-10

november

UV 8-10

december

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen