Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

costa-rica Het klimaat van Costa Rica

Costa Rica is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Panama en Nicaragua. Costa Rica kent een aantal tropische klimaten, waarbij het oosten en noordoosten van het land een tropisch regenwoudklimaat hebben (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) en de rest van Costa Rica vooral te maken heeft met het tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Af). Door de vele hoogteverschillen (het centrale Cordilleragebergte loopt dwars door Costa Rica heen) en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan vind je binnen Costa Rica een grote verscheidenheid aan microklimaten. Binnen een straal van een paar kilometer kunnen er vrij grote verschillen voorkomen wat betreft temperatuur, neerslagpatroon en zonneschijn. De hoogste bergtoppen van Costa Rica (o.a. Cerro Chirripó - 3819 meter en Irazú - 3431 meter) kennen door hun hoogte een klimaat dat op basis van de temperaturen niet meer binnen de tropische klimaten valt. Met temperaturen tussen de twee en twintig graden Celsius heb je op deze plekken te maken met een gematigd zeeklimaat.

Coronamaatregelen voor Costa Rica

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Costa Rica? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Costa Rica te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Costa Rica in een overzicht gezet:

>>> bekijk alle coronamaatregelen voor Costa Rica

Op vakantie naar Costa Rica?

Dankzij TUI kun je vrijwel risicoloos een vakantie naar Costa Rica boeken. De zekerheid van geld terug bij annulering door TUI, de flexibele omruilgarantie en de repatriëringsgarantie maken dat je zorgeloos kunt kiezen voor een vakantie naar Costa Rica.

>> bekijk alle Costa Rica vakanties bij TUI

Costa Rica is een veelzijdige land waar tal van verschillende soorten vakanties gehouden kunnen worden. De ANWB biedt diverse geweldige vakanties naar Costa Rica aan. Denk prachtige rondreizen door Costa Rica waarbij je de hoogtepunten van Costa Rica gaat verkennen, privé rondreizen door Costa Rica waarbij je met de huurauto op pad gaat of combinatiereizen waarbij je naast Costa Rica ook Nicaragua bezoekt.

>>> bekijk alle Costa Rica vakanties op ANWB.nl

costa rica.jpg

Ten oosten van de bergen

Het noordoosten van Costa Rica, grenzend aan Nicaragua en de Caribische Zee, heeft een tropisch regenwoudklimaat. In dit deel van Costa Rica heerst de hoogste relatieve luchtvochtigheid van het land en ligt de maximumtemperatuur het hele jaar tussen de 26 en 31 graden Celsius. Dit gebied kent, in tegenstelling tot de rest van Costa Rica, geen droog seizoen of een regenseizoen, maar is het hele jaar door heet en regenachtig. De provincie Limón meet gemiddeld op jaarbasis zo’n 3000 tot 3500 millimeter neerslag, die altijd valt in de vorm van regen. De enige maanden waarin er iets minder meerslag valt zijn februari, maart, september en oktober. Deze maanden zijn echter nog steeds goed voor gemiddeld 160 tot 220 millimeter per maand, hoeveelheden die het dubbele zijn van de natste maanden in Nederland. In dit gebied zijn de temperaturen ook het meest constant. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in Limón tussen de 26 en 29 graden Celsius, de minimumtemperatuur tussen 22 en 24 graden. De provincie Heredia, in het noordoosten en grenzend aan Nicaragua, meet gemiddeld iets hogere temperaturen.

Regenseizoen

Het centrale deel van Costa Rica en de westelijke kant van het land kennen een echt regenseizoen. Vanaf mei nemen de neerslaghoeveelheden aanzienlijk toe en is er sprake van een echt regenseizoen. Deze moessonperiode duurt, afhankelijk van de regio, tot ergens tussen eind oktober en begin december. Vanaf december wordt het aanzienlijk droger. De combinatie van droog en zonnig weer, en vooral in de provincie Guanacaste aangename temperaturen, zorgt ervoor dat deel van Costa Rica met name onder de Amerikanen populair is als winterzonbestemming.

Orkanen

Dankzij de vrij zuidelijke ligging in Midden-Amerika heeft Costa Rica vrijwel geen kans op orkanen. De aanvoerroute van orkanen vanuit het Caribisch gebied loopt net ten noorden van Costa Rica. Omdat buurland Nicaragua wel op een mogelijke koers van orkanen ligt, kun je in het noordoosten van Costa Rica wel last krijgen van de indirecte gevolgen van een orkaan. Binnen een straal van honderden kilometers van een orkaan kunnen er enorme hoeveelheden regen vallen. Dit water wordt tijdens het ontstaan van de orkaan in de lucht opgenomen en kan in omliggende gebieden voor enorme wateroverlast zorgen.

Costa Rica rondreizen

Wil je oog in oog staan met boomkikkers, leguanen en luiaards? Wil je de fascinerende natuur van Costa Rica optimaal beleven? Wil je een glimp opvangen van de rijke cultuur van Costa Rica? Maak dan een rondreis door dit boeiende land. Als je wilt, kun je een rondreis door Costa Rica combineren met buurlanden als Panama of Nicaragua. Een betrouwbare reisorganisatie waar je Costa Rica vakantie kunt boeken is ANWB Reizen. Deze reisaanbieder biedt Costa Rica rondreizen met Nederlandstalige begeleiding aan.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
25℃
15℃
7
8
februari
26℃
15℃
7
4
NIHIL
maart
28℃
17℃
7
5
april
30℃
19℃
7
7
mei
30℃
19℃
7
18
juni
28℃
18℃
7
21
juli
28℃
18℃
6
22
augustus
28℃
17℃
6
23
september
27℃
17℃
6
21
oktober
26℃
17℃
6
22
november
26℃
16℃
6
18
december
25℃
15℃
6
14

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
25℃
26℃
28℃
30℃
30℃
28℃
28℃
28℃
27℃
26℃
26℃
25℃
nodata
minimum temperatuur
15℃
15℃
17℃
19℃
19℃
18℃
18℃
17℃
17℃
17℃
16℃
15℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 7 7 7 7 7 6 6 6 6 6 6
nodata
dagen neerslag per maand
8 4 5 7 18 21 22 23 21 22 18 14
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
NIHIL

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 10+

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 10+

november

UV 10+

december

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen