Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

slovenie Beste reistijd voor Slovenië

Wil je weten wanneer je het beste naar Slovenië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Slovenië is een land gelegen in het centrale deel van Europa. De staat is ontstaan toen Joegoslavië in 1991 uit elkaar viel. Slovenië ligt aan de Adriatische Zee, waar het een vrij korte kustlijn heeft. Die meet slechts 47 kilometer. Het kustgebied is redelijk vlak en heeft een gematigd mediterraan klimaat. In het binnenland is het vooral bergachtig, met daarachter lager gelegen gebieden. Hier heerst het gematigd continentaal klimaat met op de hogere plekken een alpineklimaat. Omdat de regen vooral vanaf de Golf van Genua aangevoerd wordt, is het westelijke deel van Slovenië beduidend natter dan het oosten, dat beschut licht achter de berggebieden. In de Karawanken en de Julische Alpen valt de meeste neerslag, In de winter is dat vaak in de vorm van sneeuw.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Slovenië is van juni tot en met september. Dit is de warmste en meest zonnige periode van het jaar. De maximumtemperaturen liggen dan gemiddeld rond de 24 tot 28 graden aan de kust en rond de 26 tot 28 graden in de centraal gelegen hoofdstad Ljubljana. In de bergen is het koeler, waarbij de hoogteligging vaak bepalend is voor de temperatuur. In het op 800 meter hoogte gelegen Kranjska Gora wordt het in juli en augustus gemiddeld nog zo'n 22 tot 25 graden, terwijl het op de piek van de berg Kredarica (2500 meter hoogte) in diezelfde maanden maximaal zo'n 8 tot 12 graden wordt. Daar ligt in juni vaak nog een meter sneeuw.

Strandvakantie

Slovenië is een prima bestemming voor een zonvakantie. De grootste kans op goed strandweer heb je in juli en augustus. De tweede helft van juni mag je ook nog bij de beste reistijd rekenen voor een zonvakantie in Slovenië. De temperaturen zijn overdag vaak aangenaam: 24 tot 28 graden. Soms kan het serieus warm worden met maxima die de grens van dertig graden overstijgen. Slovenië is geen zonzekere bestemming. Er kunnen ook 's zomers dagen voorkomen met grotendeels bewolkt weer en een regenbui is niet uitgesloten.

Stedentrip

Als je een stedentrip naar Ljubljana of een andere stad in Slovenië wilt maken, dan is de periode april tot met september de beste reistijd om dat te doen. De temperaturen zijn dan over het algemeen aangenaam, de zon laat zich geregeld zien en het groen in de steden komt tot bloei, wat de steden extra aantrekkelijk maakt.

Wintersport

In de bergen van Slovenië kunt je prima skiën of aan andere vormen van wintersport doen. Er valt meer dan voldoende sneeuw op de hogere hoogtes. De meeste pistes zijn in december open. Omdat de sneeuw lang blijft liggen, kun tot ver in het voorjaar wintersporten in Slovenië. De beste reistijd voor een skivakantie in Slovenië bestaat uit de maanden februari en maart. Je hebt dan over het algemeen de beste sneeuwcondities. Omdat de dagen alweer wat langer zijn dan in januari, is de tijd per dag dat je de piste op kunt langer.

Reisadvies - Slovenië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Slovenië
Reisadvies - Slovenië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Slovenië

Beste reistijd voor bestemmingen in Slovenië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Slovenië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.