Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

portugal Beste reistijd voor de Algarve

Wil je weten wanneer je het beste naar de Algarve kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Als mensen een strandvakantie boeken in Portugal, dan is de kans vrij groot dat ze dat doen aan de Algarve. Tot 1976 was de Algarve een provincie van Portugal. Sindsdien hanteert men geen provincies meer. De Algarve is nu een toeristische regio die grotendeels het district Faro beslaat. De regio beslaat de hele zuidelijke kust van Portugal en ligt aan de Atlantische Oceaan. Het mediterrane klimaat dat hier heerst zorgt voor milde nattere winters en warme droge zomers. Het relatief koele zeewater zorgt ervoor dat het in de zomer niet zo gemakkelijk echt heet wordt. Meestal blijven de maximumtemperaturen zo rond de 27 tot 32 graden hangen.

Beste maanden

De beste reistijd voor de Algarve is van mei tot en met september. Het hangt er wel een beetje vanaf wat je gaat doen in de Algarve. Kom je vooral om te wandelen, te fietsen of rond te reizen, dan zouden we de maanden mei, juni en september aan willen raden. April kan dan ook al prima zijn. Oktober is qua temperatuur prima, maar mogelijk wel wat natter.

Zon, zee en strand

Wil je een zonvakantie vieren aan de Algarve dan is de periode half juni tot half september het beste. In de eerste weken van juni kan het in de avonduren nog wat aan de frisse kant zijn. De zee is dan nog niet echt opgewarmd. Reken op zeewatertemperaturen van nog geen twintig graden. In augustus en september is de zee net iets warmer: ongeveer 21 graden Celsius en in de baaien net iets warmer. De maanden juli en augustus zijn het warmst aan de Algarve. In populaire badplaatsen zoals Lagos, Albufeira en Vilamoura mag je rekenen op gemiddelde middagtemperaturen van tegen of rond de dertig graden.

Algarve tijdens de schoolvakanties

Wil je met leerplichtige kinderen een vakantie in de Algarve vieren of zit je zelf vast aan de schoolvakanties? De zomervakantie is dan veruit de beste reistijd voor een strandvakantie of zonvakantie. Dit is de meest zonnige, droogste en warmste tijd van het jaar. Op de stranden van de Algarve is het dan prima vertoeven. Voor een actieve of culturele vakantie is de meivakantie over het algemeen een goede reisperiode. Dat kan ook tijdens de zomervakantie, maar het is dan wel drukker en warmer. De prijzen voor de vakanties zullen dan ook een stuk hoger liggen. De herfstvakantie valt net na de beste reistijd voor de Algarve. Je kunt geluk hebben, maar je kunt ook pech hebben met het weer. Als een dagje regen niet zo erg is, dan moet niets je tegenhouden om in de herfstvakantie rond te reizen in de Algarve. Voor een strandvakantie is het waarschijnlijk net niet goed genoeg.

Het zuidwesten van de Algarve

In de zuidwestelijke punt van de Algarve is het wat koeler dan de rest van de regio. In Sagres en bij Kaap Sint-Vincent liggen de gemiddelde maximumtemperaturen hartje zomer rond de 25 graden. In de winterperiode is er amper verschil in temperatuur met de rest van de Algarve: rond de 14 tot 17 graden overdag en ergens tussen de 7 en 10 graden in de nacht. Wat je in het westen van de Algarve vooral zult ervaren is dat er meer wind staat. De gemiddelde windsnelheid ligt in Sagres ongeveer 20 tot 30 procent hoger dan in Faro.

Reisadvies - de Algarve
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Algarve
Reisadvies - de Algarve
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Algarve

Beste reistijd voor bestemmingen in de Algarve

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Algarve? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Faro

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.