Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

noorwegen Beste reistijd voor Oslo

Wil je weten wanneer je het beste naar Oslo kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Oslo is de hoofdstad van het Scandinavische land Noorwegen. Het is gelegen aan het Oslofjord, in het zuidoosten van Noorwegen. Het gematigde zeeklimaat zorgt hier voor relatief milde winters en voor zomers die enigszins in temperatuur getemperd worden. Daar moet wel meteen een kanttekening bij gezet worden. Wat voor heel Noorwegen, dus ook voor Oslo, geldt is dat de ene zomer de andere niet is. Soms heb je te maken met een instabiele zomer waarin er vrij veel regen valt en de temperaturen onder normaal blijven. Je hebt ook kans dat je te maken krijgt met een zonovergoten zomer met veel zomerse dagen waarin het amper regent. De straalstroom die op ongeveer 10 kilometer hoogte waait heeft daar veel invloed op. Deze zeer sterke wind kan de ene na de andere depressie aanvoeren, maar kan er ook voor zorgen dat hogedrukgebieden domineren in de buurt van Oslo. Dan kun je te maken krijgen met een veel stabieler weertype en hogere temperaturen.

Beste maanden voor Oslo

Hoe het weer ook is in Oslo, de beste temperaturen heb je vrijwel zeker in de periode mei tot en met september. Bij voorkeur kies je in mei voor de tweede helft van de maand, omdat de eerste weken nog erg koel kunnen zijn als er sprake is van grijs weer. Juni en juli kennen veel zonuren. Dat komt niet alleen door de toenemende kans op onbewolkt of lichtbewolkt weer. Nee, de daglengte speelt hier ook een belangrijke factor. Eind juni duurt de dag bijna negentien uur in Oslo. Het wordt door de noordelijke ligging dan eigenlijk niet echt donker gedurende de nacht.

Oslo

In juli en augustus heb je de grootste kans op lekker weer in Oslo. De gemiddelde maximumtemperaturen komen dan uit rond de 20-21 graden Celsius. Een deel van de zomerdagen biedt echt zomers weer (minstens 25 graden Celsius) en af en toe bereikt de temperatuur in Oslo de tropische waarde van 30 graden. Veel warmer moet je het hier niet verwachten.

In september zie je de gemiddelde temperaturen flink dalen. In het begin van de maand is een middagtemperatuur van ongeveer 17-18 graden nog normaal; aan het einde van september is dit nog maar een graad of 12. Hoewel september duidelijk koeler is dan de zomer, is het wel een prima reismaand voor Oslo. De kans op goed terrasweer is wel minder groot.

Reisadvies - Oslo
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Oslo
Reisadvies - Oslo
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Oslo

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.