Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

noorwegen Beste reistijd voor Spitsbergen

Wil je weten wanneer je het beste naar Spitsbergen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De archipel Spitsbergen is gelegen in de Noordelijke IJszee. Het is onderdeel van het koninkrijk Noorwegen. De noordelijke ligging zorgt voor een poolklimaat. Het is er echter minder koud dan je zou verwachten voor een bestemming die op deze breedtegraad ligt. De Golfstroom zorgt ervoor dat de temperaturen enigszins getemperd zijn. Het zorgt ervoor dat Spitsbergen een bijzondere bestemming boven de noordpoolcirkel is. In en rond Spitsbergen leven allerlei dieren die hier prima in het wild te spotten zijn. Denk aan walvissen, dolfijnen, walrussen en ijsberen. Het ruige winterse landschap in combinatie met deze dieren vormen voor toeristen de belangrijkste reden om naar Spitsbergen te komen.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Spitsbergen is in de maanden juli en augustus. Het is dan relatief gezien het warmst: ongeveer 5 tot 10 graden overdag en gemiddeld net boven het vriespunt in de nacht. Goed om te weten is dat in deze periode er bijna continu sprake is van daglicht. Pas tegen het einde van augustus begint de zon ieder etmaal weer onder te gaan. Hartje zomer is het bijna enige moment dat het af en toe een keer kan regenen. De rest van het jaar bestaat de neerslag vrijwel altijd uit sneeuw.

Hoewel de temperaturen enigszins getemperd worden, is het het hele jaar door koud in Spitsbergen. In de winter zijn gemiddelde maximumtemperaturen van -10 tot -15 normaal, terwijl het 's nachts gemeen koud kan worden met minima die veelal rond of onder de min twintig graden uitkomen. Vanwege de poolnacht is het vanaf eind oktober tot half februari vrijwel continu donker. Dat is vooral belangrijk om te weten als je van plan bent om te gaan wintersporten in Spitsbergen. Als je hartje winter wilt gaan skiën in Spitsbergen dan ontkom je er niet aan om met een hoofdlamp op pad te gaan.

Spitsbergen is een zeer sneeuwzekere wintersportbestemming. De kwaliteit van de sneeuw wil wel eens veranderen. De lucht is vrij droog in Spitsbergen, wat zorgt voor sneeuw met een hoge dichtheid. Omdat de vaak aanwezige harde wind de bovenste laag sneeuw wegblaast, heb je grote stukken met een vrij harde sneeuwlaag.

Reisadvies - Spitsbergen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Spitsbergen
Reisadvies - Spitsbergen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Spitsbergen

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.