Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nieuw-zeeland Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Wil je weten wanneer je het beste naar Nieuw-Zeeland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Nieuw-Zeeland is na Australië het op één na grootste land van Oceanië. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilanden. Het noordelijk gelegen eiland heet Noordereiland en net zuidelijk eiland heet Zuidereiland. Gemakkelijker te onthouden namen kun je je toch niet voorstellen? Men zegt vaak dat Noordereiland een subtropisch klimaat heeft en het Zuidereiland een gematigd klimaat. Dat klopt niet. In feite heeft bijna heel Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat met op de bergtoppen een overgang via het koele zeeklimaat en het koele landklimaat naar een toendraklimaat.

Hoewel vrijwel heel Nieuw-Zeeland hetzelfde klimaattype heeft, betekent dit niet dat het weer op Noordereiland en Zuidereiland overeenkomt. Op Noordereiland is het gemiddeld iets warmer, waarbij de verschillen vooral tijdens de winter merkbaar zijn. Zuidereiland is daarentegen weer droger.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Nieuw-Zeeland is van december tot en met maart. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Op het moment dat het bij ons zomer is, is het in Nieuw-Zeeland winter. En andersom, natuurlijk.

Temperaturen

Op het gebied van temperaturen heeft Nieuw-Zeeland bijna een perfect klimaat. De zomers zijn aangenaam warm met maximumtemperaturen die veelal tussen de 22 en 26 graden Celsius liggen en minima die ergens tussen de 12 en 16 graden uitkomen. De wintermaanden zijn redelijk mild. Denk aan middagtemperaturen die op Noordereiland gemiddeld rond de 13 tot 15 graden uitkomen en op Zuidereiland aan de kust rond de 10 tot 12 graden liggen. Naarmate je zuidelijker komt en/of meer landinwaarts komt, dalen de temperaturen over het algemeen. Dat zie je vooral in de winter. Landinwaarts kan het vriezen, op beide eilanden. In de berggebieden is matige tot strenge vorst mogelijk in het centrale deel van Zuidereiland.

Wintersport

In de winter komt er sneeuwval voor in Nieuw-Zeeland. Op het Zuidereiland valt er beduidend meer sneeuw dan op Noordereiland, waar sneeuwval vooral voorkomt op de hogere hoogtes. Kustgebieden blijven veelal gevrijwaard van sneeuw, hoewel het op Zuidereiland gemiddeld wel één tot twee keer per jaar voorkomt dat er een witte laag langs de kust te zien is.

In de bergen valt er op veel plekken voldoende sneeuw in de winter om er te kunnen wintersporten. Het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland, Whakapapa, ligt centraal op het Noordereiland. Op ongeveer tweeduizend meter boven zeeniveau kun je hier in de winter volop skiën en snowboarden.

Het skiseizoen begint op Noordereiland eind juni en duurt tot en met half november. Op het Zuidereiland kun je vanaf half juni tot eind oktober aan allerlei vormen van wintersport doen. De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Nieuw-Zeeland is van juli tot en met september.

Reisadvies - Zuidereiland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuidereiland
Reisadvies - Zuidereiland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuidereiland

Nieuw-Zeeland tijdens de schoolvakanties

Voor Europeanen heeft Nieuw-Zeeland één groot nadeel als vakantiebestemming: het is een lange reis om er te komen. In het beste geval reis je in bijna anderhalve dag naar Nieuw-Zeeland, maar er zijn ook routes waarbij je ruim twee etmalen onderweg bent. Dat maakt het een beetje lastig als je aan de schoolvakanties vastzit, bijvoorbeeld vanwege schoolgaande kinderen. Daardoor vallen de korte schoolvakanties af voor een vakantie in Nieuw-Zeeland. De kerstvakantie en de meivakantie, die ieder twee weken duren, zouden wel kunnen. Omdat je effectief maximaal twaalf dagen ter plaatse overhoudt, is een serieuze rondreis door Nieuw-Zeeland in die twee vakanties al bijna onmogelijk.

De enige schoolvakantie die de ruimte biedt om minstens twee weken in Nieuw-Zeeland te verblijven is de zomervakantie. Het nadeel is dat het dan winter is in Nieuw-Zeeland. Dat betekent lagere temperaturen, kortere dagen, meer neerslag en somberder weer. Je kunt wel de wintersport meepakken als je dat wilt. Door sneeuwval zijn een aantal van de mooiste wandeltochten door Nieuw-Zeeland dan weer geen optie. De zomervakantie is misschien dan niet de beste reistijd om een vakantie in Nieuw-Zeeland te vieren, het land laat ook in deze periode een prachtige natuur zien.

Reisadvies - Noordereiland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Noordereiland
Reisadvies - Noordereiland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Noordereiland

Beste reistijd voor bestemmingen in Nieuw-Zeeland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Nieuw-Zeeland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.