Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

groenland Beste reistijd voor Groenland

Wil je weten wanneer je het beste naar Groenland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Groenland is een land dat geografisch gezien bij Noord-Amerika ligt, maar politiek bij Europa behoort. Dat komt omdat deze dunbevolkte bestemming een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken is. Groenland wordt vooral bezocht door mensen die de ruige arctische natuur willen ontdekken. Denk aan gletsjers, fjorden en verschillende dieren die prima gedijen binnen het vrij extreme klimaat van Groenland. Denk hierbij aan ijsberen, rendieren, de muskusos en de Groenlandse hond. Groenland is daarnaast een prima bestemming om allerlei walvissoorten dicht bij de kust te kunnen spotten.

Meest aangename maanden

Groenland bezoek je niet voor een zon-, zee- en strandvakantie. Dat is bij een klimaat zoals dat van Groenland praktisch onmogelijk. De in theorie hoogst mogelijke temperatuur in het zuiden van Groenland is ongeveer twintig graden. In de praktijk wordt dit echter zelden gehaald en blijft de thermometer vaak steken rond de tien tot twaalf graden overdag tijdens de warmste maanden juli en augustus. De periode juni tot en met augustus is de beste reistijd voor een vakantie naar Groenland.

Wintersport

Het koele klimaat van Groenland zorgt voor prima wintersportmogelijkheden. Het aantal skiliften en geprepareerde pistes is beperkt, waardoor Groenland vooral een wintersportbestemming is voor de wat meer avontuurlijke wintersporter.

Wintersport kun je op Groenland het hele jaar beoefenen. Niet overal, want langs de kusten schiet de thermometer in de zomer boven het vriespunt waardoor het dan niet overal winters weer is. De winterperiode is zal voor velen echter te koud en te donker zijn. Barre temperaturen die kunnen dalen naar min vijftig graden in combinatie met de donkere dagen en sneeuwval kunnen een risico opleveren voor mensen die hierop niet getraind zijn. Op basis van het weer en de sneeuwcondities is het voorjaar, en dan met name de periode maart-april, de beste reistijd voor een wintersportvakantie op Groenland.

Het noorderlicht

Groenland is één van de bestemmingen waar je het noorderlicht kunt waarnemen. Dit poollicht, dat officieel aurora borealis heet, is een magisch verschijnsel dat op de bucketlist van veel reizigers staat. Dit lichtverschijnsel ontstaat door zonnewind. Het aardmagnetische veld zorgt ervoor dat de geladen deeltjes richting de Noordpool en Zuidpool afgebogen worden. Vandaar dat het poollicht heet. De grootste kans om het noorderlicht te mogen aanschouwen heb je in de winter. Dit heeft niets met de temperatuur te maken, maar met het feit dat de lucht dan donker genoeg is om het noorderlicht zichtbaar te maken. De beste periode om het poollicht in Groenland te zien is van november tot en met maart.

Reisadvies - Groenland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Groenland
Reisadvies - Groenland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Groenland

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.