Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

cuba Beste reistijd voor Havana

Wil je weten wanneer je het beste naar Havana kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Cubaanse hoofdstad Havana ligt aan de noordkust van Cuba. Hierdoor is Havana officieel niet Caribisch, omdat het niet aan de Caribische Zee ligt. Cultureel gezien behoort Havana absoluut wel tot de Caribische regio, net als de rest van Cuba. Havana behoort tot de best geconserveerde voormalige koloniale Spaanse steden. Een groot deel van de stad heeft door de armoede continu te maken met achterstallig onderhoud, maar dat maakt Havana er niet minder mooi op. Het is een unieke en fantastische vakantiebestemming die je compleet in weet te pakken met z'n charmes.

Havana

Beste maanden voor Havana

Het savanneklimaat dat in Havana toepassing is, zorgt voor aangenaam warme en vrij droge winters en voor nattere klamme zomers. Vanaf mei neemt de kans op regen toe en begint het nattere seizoen. Dit duurt tot eind november. Vandaar dat de beste reistijd voor Havana uit de periode december tot en met april bestaat. Dit zijn de maanden met overwegend aangename temperaturen (overdag 25 tot 30 graden) en de lagere neerslagkansen. De zon laat zich vrij veel zien, maar je kunt ook een overwegend bewolkte dag treffen. Bij het tropische klimaat horen snelle afwisselingen in weerbeeld. Het ene moment kan bijna onbewolkt zijn, terwijl een half uur later de hemel vooral ingenomen wordt door wolkenpartijen. Die kunnen niet veel later net zo snel weer verdwenen zijn.

Mogelijk koelere periodes

Omdat Havana redelijk ver in het noorden van het Caribisch gebied ligt, kan het weer in de wintermaanden beïnvloed worden door koele stromingen uit het noorden. In dat geval daalt koude poollucht af richting het zuiden, wat een effect heeft op het weer tot in Florida en Cuba. Dat betekent in het geval van Havana dat er dagen voor kunnen komen dat de temperatuur amper of zelfs helemaal niet de 20 graden haalt. Op een jaar komt dit meestal maar enkele dagen voor.

Orkanen

Havana ligt in een regio waar tijdens het orkaanseizoen orkanen voor kunnen komen. De kans is niet erg groot dat Havana getroffen wordt door een orkaan. Gemiddeld gebeurt het eens in de paar jaar dat zo'n zware tropische storm in de buurt van Havana komt. De kans op orkanen is het grootst in de periode augustus tot en met oktober. Officieel behoren juli, augustus en november ook tot het orkaanseizoen.

Reisadvies - Havana
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Havana
Reisadvies - Havana
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Havana

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.