Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bulgarije Beste reistijd voor Bulgarije

Wil je weten wanneer je het beste naar Bulgarije kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Beste maanden voor Bulgarije

Het Oost-Europese land Bulgarije kent een mix van zeeklimaten, subtropische klimaten en in het binnenland continentale klimaten en zelfs een toendraklimaat op de hoogste bergtoppen. Deze mix komt voort uit de geografische ligging, de hoogteverschillen en de invloeden van de Zwarte Zee. Het reisadvies wat betreft de beste reistijd voor Bulgarije is vooral afhankelijk van je reisdoel. Voor de meeste reizen naar Bulgarije is de periode half mei tot half oktober de beste reisperiode. Denk hierbij vooral aan rondreizen en stedentrips naar Bulgarije, bijvoorbeeld naar de prachtige hoofdstad Sofia. Vanwege de mogelijke hitte en zware onweersbuien die in de maanden juli en augustus voor kunnen komen, zou je voor rondreizen en stedentrips beter voor het late voorjaar of het vroege najaar kunnen kiezen in plaats van voor hartje zomer.

Zonvakantie

Bulgarije is vrij populair als zonbestemming. De badplaatsen aan de Zwarte Zee hebben zich ontpopt tot geliefde toeristische bestemmingen, vooral aan de Golden Sands (Goudstrand) en Sunny Beach (Zonnestrand). Vanaf medio juni tot het begin van september is het hier prima vertoeven aan het water. De temperatuur ligt 's middags dan gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. De zon laat zich vrij veel zien, maar er blijft wel een kans op een regen- of onweersbui. Soms kan er een dag voorkomen waarin het vrijwel het hele etmaal minder weer is. Het voordeel van Bulgarije als strandbestemming is dat het over het algemeen wat minder heet is dan aan de kusten van de Middellandse Zee.

Wintersport

De berggebieden van Bulgarije lenen zich prima voor een wintersportvakantie. Binnen Bulgarije bevinden zich twee berggebieden, het Balkangebergte en het Rodopegebergte, die vanwege de hoogte en sneeuwval zorgen voor prima omstandigheden om aan verschillende soorten wintersport te doen, zoals skiën of snowboarden. Het aantal skigebieden is echter vrij beperkt. Er zijn vier bekende wintersportgebieden in Bulgarije: Borovets, Bansko, Pamporovo en Vitosha. Deze gebieden zijn goed voor een kleine tweehonderd kilometer aan pistes.

Het officiële skiseizoen begint in de eerste helft van december en duurt in de regel tot half april. De beste maanden voor een wintersportvakantie in Bulgarije zijn januari en februari.

Reisadvies - Bulgarije
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bulgarije
Reisadvies - Bulgarije
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bulgarije

Beste reistijd voor bestemmingen in Bulgarije

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Bulgarije? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.