Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bulgarije Beste reistijd voor Sofia

Wil je weten wanneer je het beste naar Sofia kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Sofia is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Bulgarije. Door het toenemende aanbod van goedkope vliegtickets naar Sofia, ontdekken steeds meer mensen deze boeiende stad. Het aantal stedentrippers dat speciaal voor Sofia naar Bulgarije reist groeit ieder jaar. Daarnaast ontbreekt een bezoek aan Sofia vrijwel nooit aan een rondreis door Bulgarije. Vaak is Sofia dan het start- en eindpunt van een bijzondere vakantie door een prachtig land. In de stad kun je prachtige gebouwen bewonderen die hun oorsprong vinden in verschillende tijdsperiodes. Fraaie voorbeelden hiervan zijn de begin vorige eeuw gebouwde Alexander Nevski-kathedraal, het indrukwekkende parlementsgebouw en het Ivan Vazov Nationaal Theater.

Het continentale klimaat dat in Sofia aanwezig is, is het gevolg van de landinwaartse ligging waarbij de Bulgaarse hoofdstad ook nog eens omringd is door bergen. Er is daardoor amper sprake van invloed door een grote watermassa zoals bijvoorbeeld de Zwarte Zee. De winters kunnen gemeen koud zijn. Dat zie je niet zozeer terug in de klimaatstatistieken van Sofia, maar dat zijn langjarige gemiddeldes. De daadwerkelijke temperaturen kunnen hoger, maar ook flink lager uitvallen. Tijdens dergelijke winterse weersomstandigheden kun je Sofia beter niet bezoeken. Strenge vorst in combinatie met gladheid kunnen de infrastructuur dan negatief beïnvloeden.

Beste maanden voor Sofia

Kijkend naar de kansen op goed weer met aangename temperaturen, dan wijzen wij de periode mei tot half oktober aan als beste reistijd voor Sofia. Het is dan vaak zonnig, er valt niet zoveel regen en de temperaturen zijn vaak aangenaam. In mei merk je dat de maximumtemperaturen alle kanten op kunnen bewegen. Begin mei kan het kwik bij 10 graden blijven steken, terwijl het later in die maand gerust ineens richting de 30 graden kan gaan. De onvoorspelbaarheid van het weer in Sofia maken van mei een maand waarin je wat geluk moet hebben. Vanaf juni is het vaak zomers warm en in juli en augustus liggen de middagtemperaturen vaak tegen of rond de 30 graden. Vrijwel iedere zomer is er wel een keer sprake van een hittegolf, waarbij de temperaturen ver boven de tropische grens van 30 graden uitschieten. In de loop van september dalen de temperaturen naar wat meet aangename waardes: gemiddeld 23 tot 27 graden.

Reisadvies - Sofia
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Sofia
Reisadvies - Sofia
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Sofia

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.