Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon Black Friday TOP 2025

verenigde-staten-van-amerika Het klimaat van Californië

De staat Californië (California) is de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten, wat ook duidelijk merkbaar is als je het hebt over het weer en klimaat van Californië. Met een oppervlakte van 423.970 vierkante kilometer is deze meest zuidwestelijke staat van de VS ongeveer tien keer zo groot als Nederland. Dat merk je in het aantal klimaatzones dat Californië rijk is en de grote verschillen die er in het weerbeeld kunnen ontstaan binnen de staat op eenzelfde moment. Wie een rondreis door Californië maakt, zal dit zeker merken. In de zomer kunnen temperatuursverschillen van maar liefst 30 graden of meer optreden tussen de koelste en de heetste plek binnen Californië. Terwijl Crescent City in het noorden nog geen twintig graden meet als maximumtemperatuur, kan het in de zinderend hete Death Valley tegen de vijftig graden worden (in de schaduw!).

Het grootste deel van Californië heeft een mediterraan klimaat. Langs de kust is er vooral sprake van een gematigd mediterraan klimaat (type Csb volgens de Köppen-Geiger classificatie), iets meer landinwaarts en langs het zuidelijke deel van de kust is er sprake van een warm mediterraan klimaat (type Csa).

In het noordwesten van Californië is er een kleine zone (Shasta Cascade) met een gematigd landklimaat (type Dsb), omdat achter de westelijke berghellingen van de Sierra Nevada de invloed van zee snel afneemt en dit stuk te noordelijk ligt om net als de zuidelijke regionen een woestijnklimaat te hebben. Het oostelijk deel van de staat, met name ten zuidoosten van Lake Tahoe en het zuidoosten van Californië, heeft te maken met woestijnklimaten van de types Bwh (warm) en Bwk (koud). Het betreft hier het zuidelijke deel van de Sierra Nevada, de Mohavewoestijn en Imperial Valley.

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Californië

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Californië:

De meeste mensen die een vakantie naar Californië boeken, die doen dat in de vorm van een rondreis. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat rondreizen door Californië en eventueel nog andere staten. Ten eerste zul je onderweg te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden. Soms kunnen die verschillen groot zijn. Houd dat in je achterhoofd op het moment dat je in gaat pakken voor je vakantie. Ten tweede heb je een ESTA nodig voor je reis naar Amerika. Die regel je voor vertrek via internet. Dankzij het ESTA is een visum overbodig.

Californië

Neerslag

Op het gebied van de jaarlijks hoeveelheden neerslag die in Californië gemeten worden, zijn er aanzienlijke verschillen.

Het zuidoostelijke deel van Californië, dat bestaat uit woestijngebieden en bergen, is erg droog. De hoeveelheden neerslag zijn hier beperkt tot maximaal enkele centimeters per jaar. Dit gebied behoort tot de droogste gebieden van de Verenigde Staten.

De Central Valley is vrij droog dankzij de beschutte ligging achter de Coast Ranges (bergketens). Ten noorden van de stad Stockton nemen de neerslaghoeveelheden snel toe. De Sierra Nevada is vrij nat, met name de westelijke strook, waar de regen die vanaf de zee aangevoerd wordt als het ware blijft hangen.

Het noordwesten van Californië is het natste, met hoeveelheden neerslag die op sommige plekken zelfs boven de drieduizend millimeter per jaar uitkomen. De hoeveelheden kunnen hier van jaar tot jaar aardig uiteenlopen.

Zon

Californië is een zonnige bestemming, met uitzondering van de noordwestelijke kustgebieden. De hoofdstad Sacramento scoort hierbij het beste met maar liefst 73% zonnige uren van het totaal mogelijke uren met zon. Ook de kuststeden Los Angeles (72%) en San Francisco scoren op het gebied van zonneschijn zeer goed. Niet voor niets heeft L.A. het imago van een stad waar de zon vrijwel altijd schijnt en de sterren in hun dure cabrio's genieten van het heerlijke weer. Een witte kerst zul je in L.A. niet meemaken, daarvoor moet je in Californië toch echt de bergen in.

Winters weer

Terwijl je langs de zuidwestkust van Californië kunt genieten van de winterzon, kunnen er in de bergen in het noordoosten flinke hoeveelheden sneeuw vallen. Het record van aantal centimeters sneeuw in één kalendermaand is in Californië geregistreerd. In januari 1911 noteerde Alpine County maar liefst 991 centimeter sneeuw. Dat is bijna tien meter, voldoende om vrijwel ieder Nederlands huis helemaal in de sneeuw te laten verdwijnen, tenzij je een grachtenpand in de Amsterdamse binnenstad bezit. In de hoger gelegen delen van de Sierra Nevada sneeuwt het in de wintermaanden regelmatig. De hoogste regionen kunnen gemiddeld per jaar op zo'n 750 tot 1000 centimeter sneeuw rekenen, die vooral in de periode november tot en met maart valt. In het noordwesten van Californië kunnen ook sneeuw en vorst voorkomen, maar in veel mindere mate dan in de bergen.

Orkanen

Enkele honderden kilometers ten zuiden van San Diego is tijdens het orkaanseizoen volop kans op orkanen, tropische stormen en tropische depressies. Deze kunnen wel eens iets noordelijk afbuigen, maar nooit ver genoeg om Californië als tropische storm te bereiken. Een natuurverschijnsel waar je hier wél rekening mee moet houden, maar dat niets met het klimaat te maken heeft, zijn aardbevingen. Californië ligt op een actieve breuklijn (de San Andreasbreuk), waar met regelmaat aardschokken en aardbevingen geregistreerd worden. Wetenschappers verwachten daarom ook dat Los Angeles ooit een keer door een zware aardbeving vernietigd zal worden of in ieder geval dermate beschadigd zal raken dat wederopbouw bijna tot een faillissement van de Verenigde Staten zal leiden.

Mist

De koele golfstroom die bekend staat als de California Current (Californische stroom) zorgt voor de aanvoer van relatief koel zeewater, waardoor de temperaturen langs de kust in de zomer wat getemperd worden. Een kenmerkend Californisch verschijnsel dat optreedt als gevolg van het relatief koele zeewater is de mist die vanaf zee het land optrekt. Niet zelden is San Francisco gehuld in mist die vanaf zee het land optrekt. Deze mist wordt veroorzaakt door opstijgende warme lucht in het oosten, waardoor er relatief veel koelere vochtige lucht vanaf zee als het ware aangezogen wordt. Door de temperatuurverschillen van de aangezogen lucht en de aarde ontstaat deze mist. Dit verschijnsel is langs bijna de hele kust regelmatig waar te nemen, met uitzondering van het zuidelijke deel (ten zuiden van Santa Barbara). ). De mist zorgt er niet alleen voor dat de temperaturen in de zomer vaak aan de lage kant uitvallen, ook de gevoelstemperatuur is door de vochtige lucht vaak lager dan wat de thermometers aangeven.

Hitte

Het zuidoostelijke deel van Californië staat bekend om de extreem hoge temperaturen die hier gehaald kunnen worden. Death Valley behoort in de zomermaanden tot de heetste plekken op aarde. Niet voor niets dat van deze extreme weersomstandigheden dankbaar gebruik gemaakt wordt om nieuwe auto's in hun ontwikkelingsfase in deze regio uit te testen. De naam Death Valley is niet uit het niets ontstaan. In de zomer is het hier zonder water of andere vloeistoffen niet lang uit te houden. Dagtemperaturen van dik boven de veertig graden in de schaduw zorgen voor weersomstandigheden die door weinigen als aangenaam ervaren worden.

100 graden

Leuk wetenswaardigheidje is dat het verschil tussen de hoogst gemeten en de laagst gemeten temperatuur ooit in Californië precies honderd graden is. Op 10 juli 1913 is in Death Valley een hoogste temperatuur van 57 graden Celsius gemeten. Een kwart eeuw later is in Boca, nabij de grens met Nevada, een laagste temperatuur van -43 graden geregistreerd. Dat was op 20 januari 1937.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
19℃
8℃
7
7
14℃
februari
20℃
9℃
8
5
14℃
maart
21℃
10℃
9
6
14℃
april
22℃
11℃
10
3
15℃
mei
24℃
13℃
9
2
16℃
juni
26℃
15℃
10
1
17℃
juli
29℃
17℃
12
1
18℃
augustus
30℃
18℃
11
2
19℃
september
29℃
17℃
9
2
18℃
oktober
26℃
15℃
8
3
17℃
november
22℃
11℃
7
4
16℃
december
20℃
8℃
7
5
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
19℃
20℃
21℃
22℃
24℃
26℃
29℃
30℃
29℃
26℃
22℃
20℃
nodata
minimum temperatuur
8℃
9℃
10℃
11℃
13℃
15℃
17℃
18℃
17℃
15℃
11℃
8℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 8 9 10 9 10 12 11 9 8 7 7
nodata
dagen neerslag per maand
7 5 6 3 2 1 1 2 2 3 4 5
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
14℃
14℃
14℃
15℃
16℃
17℃
18℃
19℃
18℃
17℃
16℃
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 6-8

februari

UV 6-8

maart

UV 8-10

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 6-8

november

UV 6-8

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen