Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

lesotho Het klimaat van Lesotho

Lesotho is een land in het zuiden van Afrika en wordt in zijn geheel omsloten door Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van ons. Juni tot en met augustus is hier de winterperiode, december tot en met maart is zomer in Lesotho.

Lesotho heeft volgens het Köppen-Geigerklimaatsysteem te maken met maar liefst drie klimaten: het koele chinaklimaat, het gematigde chinaklimaat en het koude steppeklimaat. Uniek aan Lesotho is de hoge ligging: het hele land ligt op minimaal 1400 meter hoogte. Geen enkel land ter wereld heeft een laagste punt dat zo hoog boven het zeeniveau uitstijgt. Het landschap varieert van heuvelachtige hoogvlaktes tot vrij ruige bergen, met de Thabana Ntlenyana (3482 m) als hoogste punt. De zomers zijn warm en redelijk nat, de winters vrij koel en vrij droog.

Regen en sneeuw

Lesotho heeft in de wintermaanden slechts een beperkt aantal neerslagdagen per maand. Veel neerslag valt in de vorm van regen, maar vooral in de hogere regionen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Op de hoogste toppen kan het zelfs gedurende het hele jaar sneeuwen, maar er is geen sprake van eeuwige sneeuw op de hoogste pieken van zuidelijk Afrika.

De zomermaanden zijn aanzienlijk natter dan de wintermaanden, hoewel de uiteindelijke neerslagsom zelfs dan nog meevalt. Een groot deel van de neerslag valt in de vorm van buien, hoewel soms ook lokaal een enkele regenachtige dag te noteren valt. De buien gaan vaak gepaard met onweer: op maar liefst 70 tot 90 procent van alle regendagen wordt ook onweer geconstateerd. Vanwege het grillige karakter van de bergen die tot de bergketen Drakensberg behoren, kunnen er lokaal redelijke verschillen voorkomen in de hoeveelheid neerslag en de momenten waarop die valt. Daarom kunnen er op jaarbasis uiteindelijk ook totaal verschillende neerslagsommen per gebied in de boeken terechtkomen. Over een groot aantal jaren gezien zullen de verschillen echter vrij beperkt zijn.

Zon

Lesotho is een erg zonnig land, het wordt ook wel het 'land van de blauwe lucht' genoemd vanwege het grote aantal dagen waarin de lucht strakblauw is. Met gemiddeld ongeveer 3200-3300 zonuren per jaar behoort het land tot de meest zonnige plekjes van de zuidelijke helft van Afrika. Dat heeft het vooral te danken aan de vrij hoge ligging en de beschermende rol van de bergen in en rondom Lesotho. Depressies vanaf zee hebben hierdoor niet zoveel kans om door te dringen tot Lesotho. Hoewel het meeste aantal absolute zonuren in de zomer genoteerd wordt, zijn de winters relatief het zonnigste. In de maand juli – waarin er per dag gemiddeld elf uur daglicht is – schijnt gemiddeld negen uur per dag de zon.

Extreem weer

Orkanen komen in Lesotho niet voor, daarvoor ligt het land te hoog, te zuidelijk en te ver landinwaarts. Harde wind is wel mogelijk. De hogere bergen hebben regelmatig te maken met harde tot stormachtige wind, met soms flinke windstoten, die gevaar opleveren voor verkeer en mensen. Voor bergbeklimmers moeten hier rekening mee houden als ze de bergwanden in Lesotho willen beklimmen. Sneeuwstormen kunnen in de winter voor flinke overlast zorgen. Zo heeft een zware sneeuwstorm op 20 juli 2002 voor enorme overlast gezorgd, maar helaas ook geresulteerd in twintig officieel gerapporteerde doden.

Wintersport

Tijdens de lokale winter – onze zomer – kun je in Lesotho terecht om te skiën. De één kilometer lange skipiste van het Afri-Ski resort ligt op een hoogte van 3300 meter, op een helling van Drakensberg. Hier komen vooral rijke Zuid-Afrikanen naartoe om te skiën. Bij gebrek aan voldoende natuurlijke sneeuw wordt er in de nacht kunstmatige sneeuw op de piste gespoten. Het skiseizoen loopt van juni tot en met september.

Winter

In de wintermaanden is het vrij mild weer in de lage gebieden en aan de koele kant in de hoger gelegen regionen van Lesotho. Vorst is in heel Lesotho mogelijk gedurende de nacht, vanaf 2000 tot 3000 meter hoogte kan het ook overdag vriezen. De laagste mogelijke temperaturen in de winter liggen rond de min tien tot min veertien graden. Aan de grond kan het nog één of twee graden koeler worden. Overdag is het ook in de winter meer lenteachtig dan winters, met uitzondering weer van de hoogste pieken.

Zomer

Ondanks de vrij hoge ligging is het in Lesotho toch warm in de zomer. De afkoelende werking van zeewater is hier bijna niet van toepassing, waardoor het overdag gemiddeld ongeveer 26 tot 32 graden wordt. In combinatie met weinig neerslag en veel zon is het hier zeer aangenaam in de zomer.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
28℃
15℃
9
12
februari
27℃
14℃
8
12
maart
24℃
12℃
8
11
april
21℃
8℃
8
8
mei
18℃
4℃
8
4
juni
16℃
1℃
8
2
juli
16℃
1℃
9
2
augustus
19℃
2℃
9
3
september
23℃
6℃
9
4
oktober
24℃
9℃
9
9
november
26℃
11℃
9
10
december
27℃
13℃
10
11

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
28℃
27℃
24℃
21℃
18℃
16℃
16℃
19℃
23℃
24℃
26℃
27℃
nodata
minimum temperatuur
15℃
14℃
12℃
8℃
4℃
1℃
1℃
2℃
6℃
9℃
11℃
13℃
nodata
uren zonneschijn per dag
9 8 8 8 8 8 9 9 9 9 9 10
nodata
dagen neerslag per maand
12 12 11 8 4 2 2 3 4 9 10 11
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 10+

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 8-10

mei

UV 3-6

juni

UV 3-6

juli

UV 3-6

augustus

UV 6-8

september

UV 8-10

oktober

UV 8-10

november

UV 10+

december

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 3-6

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen