Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

georgie Het klimaat van Georgië

Georgië is een transcontinentale staat, die geografisch gezien voor een groot deel in Azië ligt en voor een klein deel in Europa. Georgië heeft een warm zeeklimaat in de lager gelegen delen en langs de kustgebieden van de Zwarte Zee, en een gematigd landklimaat in de berggebieden. Typerend voor de geografie van Georgië is de ligging van het Kaukasusgebergte over het noorden en het zuiden van het land. Dit hooggebergte vormt een natuurlijke grens met Rusland. De Kaukasus wordt gevormd door twee bergketens: de Grote Kaukasus aan de noordelijke zijde en de Kleine Kaukasus aan de zuidelijke zijde van het land. Dit berggebied telt de hoogste bergtoppen van Europa. De hoogste berg van Georgië is de Sjchara, met een geschatte hoogte van 5201 meter. Hiermee is deze top bijna tien procent hoger dan de in de Alpen gelegen Mont Blanc, die tot het uiteenvallen van het Sovjet-bolwerk officieel de hoogste berg van Europa was.

Bergen

De Kaukasus zorgt ervoor dat de langjarige gemiddelde temperaturen van het land naar beneden gehaald worden. In de bergen is het aanzienlijk kouder dan in het veel lager gelegen centrale deel van Georgië. De bergen zorgen er echter in de wintermaanden ook voor dat strenge vorst vanuit Rusland moeite heeft om Georgië te bereiken. De aanvoer van koude lucht vanuit Centraal-Rusland wordt door de Grote Kaukasus vaak tegengehouden. Vandaar dat de lage gebieden van Georgië in de wintermaanden gemiddelde maximumtemperaturen kennen die tussen de vier en negen graden liggen. ‘s Nachts wordt er gemiddeld enkele graden vorst geregistreerd. Door de ligging in een gebied waar het weer sterk beïnvloed kan worden door de temperaturen van het water in de Zwarte Zee en de Kaspische Zee en de mogelijke aanwezigheid van grote hogedrukgebieden die voor een aanvoer van koude lucht kunnen zorgen, kan het in Georgië echter een stuk kouder worden dan wat de gemiddelde klimaatcijfers weergeven.

In de bergen is het in de wintermaanden altijd kouder. De gemiddelde temperaturen variëren hier – afhankelijk van de hoogte en de ligging – ‘s nachts van min twintig tot mijn tien graden en overdag van min tien graden tot net onder het vriespunt. Op de hoogste bergtoppen kan het nog koeler worden.

Seizoenen

De winterperiode loopt van december tot en met februari, waarna de maanden maart en april een grillig karakter vertonen. Zonnige, warme dagen worden afgewisseld met koele en grijze dagen, waarbij vanaf april de neerslagkansen ook aanzienlijk toenemen. In mei wordt er in de lager gelegen gebieden al een gemiddelde maximumtemperatuur bereikt van twintig tot vijfentwintig graden. Ook de nachttemperaturen liggen dan inmiddels ruim boven het vriespunt, met gemiddeld acht tot veertien graden. De maanden juni, juli, augustus en september zijn wat betreft temperatuur ronduit zomers te noemen. Temperaturen die overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden liggen zorgen voor aangenaam zomers weer in Georgië. De zon laat zich vrij veel zien, met gemiddeld zeven tot negen uur zonneschijn per dag. De hoeveelheden neerslag nemen echter ook aanzienlijk toe, met in de hoofdstad Tbilisi juni als natste maand met 89 millimeter regen. In de Grote Kaukasus en ook de Kleine Kaukasus liggen die hoeveelheden echter een stuk hoger. De combinatie van veel vocht met aangename temperaturen zorgt voor het prachtige berglandschap dat Georgië zo bijzonder maakt.

Extreem weer

Klimaatcijfers zijn slechts gemiddelde waarden, die gemeten worden over een bepaalde periode. In sommige zomers kan het in Georgië extreem heet worden, met temperaturen die wekenlang boven de 35 liggen en met pieken rond of zelfs boven de 40 graden. Zo was augustus 2010 extreem heet in Georgië, met een hittegolf die maar liefst vijf weken standhield. De mensen in de hoofdstad Tbilisi hebben wekenlang in een laag smog geleefd, omdat de zo gewenste regen maar niet kwam. Zelfs in de overwegend natte berggebieden is er wekenlang geen druppel regen gevallen en waren bosbranden schering en inslag. Tijdens andere zomers kan het juist veelvuldig regenen, met name in de Grote Kaukasus. Dit gebied behoort, met gemiddeld meer dan tweeduizend millimeter neerslag op jaarbasis, tot de natste gebieden van Europa.

Wintersport

Tijdens de wintermaanden kan er in de berggebieden veel sneeuw vallen. De hellingen van het Kaukasusgebergte bieden dan ook veel wintersportmogelijkheden in de periode december tot en met maart. Vooral in het noorden van Georgië vind je voldoende skigebieden waar je terecht kunt om te skiën, te langlaufen of te snowboarden. Wie van wintersport houdt en eens een andere bestemming wil bezoeken dan de welbekende skigebieden in de Alpen, zou eens serieus naar de skimogelijkheden in Georgië moeten kijken. Naast uitstekende sneeuwcondities en een prachtig landschap kom je terecht in een land dat voor ons West-Europeanen anders dan anders is.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
5℃
-3℃
3
9
februari
6℃
-2℃
4
9
maart
11℃
2℃
5
10
april
18℃
7℃
6
12
mei
23℃
11℃
7
15
juni
27℃
15℃
8
14
juli
30℃
18℃
9
10
augustus
30℃
17℃
8
9
september
25℃
14℃
7
8
oktober
19℃
8℃
5
10
november
12℃
3℃
4
9
december
7℃
-1℃
3
9

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
5℃
6℃
11℃
18℃
23℃
27℃
30℃
30℃
25℃
19℃
12℃
7℃
nodata
minimum temperatuur
-3℃
-2℃
2℃
7℃
11℃
15℃
18℃
17℃
14℃
8℃
3℃
-1℃
nodata
uren zonneschijn per dag
3 4 5 6 7 8 9 8 7 5 4 3
nodata
dagen neerslag per maand
9 9 10 12 15 14 10 9 8 10 9 9
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 6-8

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 8-10

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen