Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Beste reistijd voor Baskenland

Wil je weten wanneer je het beste naar Baskenland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Baskenland is een autonome regio die gelegen is in het noorden van Spanje. het is onderdeel van het grensoverschrijdend culturele gebied Baskenland, dat deels in Frankrijk ligt. De Spaanse regio kent een gematigd zeeklimaat met milde winters en enigszins getemperde zomers. Omdat er het hele jaar door regen kan vallen, is Baskenland minder stabiel als een zomerzonbestemming. Mensen die een vakantie in Baskenland vieren die komen vooral voor de typische Baskische cultuur, waar de hoogwaardige culinaire ervaring een belangrijk onderdeel van is. De gemiddelde toerist die Baskenland bezoekt geeft de voorkeur aan lekker weer, maar essentieel is het niet voor een echte Baskenlandbeleving. Deze regio heeft onder alle weersomstandigheden zijn charmes.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Baskenland is van juni tot en met augustus. Dit is de zomerperiode, waarin de hoogste temperaturen voorkomen en de zon zich vrij geregeld laat zien. In Baskenland kan er het hele jaar door regen vallen. Omdat er in de zomer vaker sprake is van kortere en hevigere buien, is de totale hoeveelheid tijd per maand dat het regent in deze maanden het laagst. De maand september is aan de kustgebieden van Baskenland ook prima, maar meer landinwaarts is de kans op minder goed weer beduidend groter in september. Dat geldt vooral voor de hoger gelegen gebieden van Baskenland.

Baskenland

Strandvakantie in Baskenland

Als je een strandvakantie in Baskenland wilt vieren, dan zijn de maanden juli en augustus de beste reistijd om dat te doen. Juni kan ook aangenaam zijn aan het strand, maar je merkt dat het zeewater dan nog wat koeler is. Als de wind over zee waait dan kan dat voor afkoeling zorgen. In juli en augustus is het lekkerder aan de Baskische stranden. De eerste helft van september kan lekker zijn aan het strand. Vaak is er dan sprake van prima nazomerweer. In de loop van de tweede helft van de maand merk je dat de temperatuur een stapje terug doet en de zon iets minder frequent schijnt.

Stedentrip in Baskenland

Baskenland kent een aantal bijzondere steden, die stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard zijn. De meest bekende steden zijn Bilbao en San Sebastian. Deze kuststeden zijn prima te bezoeken vanaf mei/juni tot eind september of begin oktober. Datzelfde geldt voor de hoofdstad Vitoria-Gasteiz, dat wat verder landinwaarts ligt. Als je in mei of oktober naar Baskenland reist, dan kan er een periode voorkomen met onbestendig weer in combinatie met lagere temperaturen. Vooral begin mei loop je dat risico nog. Wie tijdens de meivakantie een stedentrip naar een Baskische stad wil maken, die moet daar wel rekening mee houden. Het kan in de meivakantie overdag 20 graden of nog iets warmer worden, maar als je pech hebt dan kan de middagtemperatuur bij een graad of tien blijven steken.

Reisadvies - Baskenland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Baskenland
Reisadvies - Baskenland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Baskenland

Beste reistijd voor bestemmingen in Baskenland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Baskenland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.