Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

malta Beste reistijd voor Malta

Wil je weten wanneer je het beste naar Malta kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Malta is een land dat in de Middellandse Zee ligt en bestaat uit meerdere eilanden waaronder Malta, Gozo en Camino. Door de ligging tussen Italië en Noord-Afrika heeft Malta een warm mediterraan klimaat met warme zonnige zomers en milde natte winters, waarin het soms flink kan waaien. De grootste bepalende factoren voor het weer zijn de topografische ligging en de invloed van het zeewater. Van tijd tot tijd kan het Afrikaanse vasteland ook een belangrijke rol spelen bij het weer in Malta. Dat is bijvoorbeeld op het moment dat de sirocco waait. Deze hete droge wind waait dan vanaf de Sahara in noordelijke richting, waardoor er relatief warme en droge woestijnlucht richting Malta aangevoerd kan worden. De sirocco neemt vaak zand en stof uit de Sahara mee.De kans op een sirocco is het grootst in het voorjaar en najaar. Dan is de temperatuurstijging het meest significant. In de zomer dan de sirocco ook waaien, maar dan is hij vaak zwakker.

Beste maanden voor Malta

De beste reistijd voor een algemene vakantie naar Malta is van half april tot half oktober. Het is dan vrij droog, aangenaam warm tot soms zeer warm en de zon laat zich vaak zien. Vooral de maanden juni tot en met augustus zijn zonovergoten. Als je vooral komt om actief bezig te zijn of de cultuur van Malta op te snuiven, dan kun je de heetste periode (half juni tot half september) misschien beter vermijden.

Malta

Zonvakantie in Malta

Ga je naar Malta voor de zon en wil je vooral aan het zwembad of op het strand vertoeven? Dan is de periode juni tot en met september de beste reistijd. De maximumtemperatuur ligt in deze zomermaanden gemiddeld tussen de 27 en 33 graden Celsius. Uitschieters naar boven zijn goed mogelijk. Soms schieten de thermometers richting de veertig graden. Regenval is in de maanden juni, juli en augustus beperkt. Vanaf september, en dan met name eind september, zie je de kans op een regenbui toenemen.

Malta tijdens de schoolvakanties

Mogelijk zit je vast aan de wettelijk vastgestelde schoolvakanties die in Nederland gelden. In dat geval zijn de kerstvakantie en voorjaarsvakantie de minst goede maanden voor een vakantie naar Malta. De meivakantie is vaak al aangenaam, maar net iets te koel voor een zonvakantie. De zeewatertemperatuur ligt dan rond de 17-18 graden en het zwembadwater is niet veel warmer, als dat niet verwarmd wordt. De meivakantie is wel ideaal voor een rondreis, een stedentrip of een actieve vakantie in Malta.

De zomervakantie valt in de heetste periode in Malta. Prima weer voor een zonvakantie, maar eigenlijk te warm om veel te ondernemen. Zeker als je overdag veel inspanning wil verrichten, zoals lange wandelingen, dan kan het weer in Malta net wat te heet zijn.

De herfstvakantie valt op het moment dat het weer in Malta wat instabieler geworden is. Zonnige aangename dagen kunnen afgewisseld worden met bewolkte koelere dagen, mogelijk met regen. Voor een cultuurvakantie is de najaarsvakantie prima, maar voor een zonvakantie scoort Malta half oktober amper een voldoende.

Reisadvies - Malta
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het land Malta
Reisadvies - Malta
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het land Malta

Beste reistijd voor bestemmingen in Malta

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Malta? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Gozo

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.