Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

italie Beste reistijd voor Venetië

Wil je weten wanneer je het beste naar Venetië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Samen met hoofdstad Rome behoort Venetië tot de meest geliefde vakantiebestemmingen in Italië. Jaarlijks komen miljoenen bezoekers af op deze stad op het water. De ligging in een lagune maakt van Venetië een unieke bestemming. De kleurrijke huizen, de vele waterwegen en de typische Venetiaanse gondels vormen samen een stadsbeeld dat uit duizenden herkenbaar is. Venetië behoort helaas ook tot de meest dure Europese stedentripbestemmingen. Hotels zijn aanzienlijk duurder dan op veel andere plekken in Italië en wie in Venetië uit gaat eten die zal voor Italiaanse begrippen diep in de buidel moeten tasten.

In principe kun je Venetië het hele jaar door bezoeken. Wie iets goedkoper uit wil zijn die kiest voor de minder populaire maanden, voor wie mooi weer belangrijk is die komt automatisch in het drukkere en dure hoogseizoen uit. De op het weer gebaseerde beste reistijd voor Venetië is van half april tot eind juni en van eind augustus tot begin oktober. Dit is een aangenaam warme periode zonder al te veel regen. De kans op goed weer is een stuk groter dan op slecht weer. In april/mei mag je rekenen op maximumtemperaturen van ongeveer 15 tot 24 graden. In juni en september zijn maxima van 22 tot 28 graden normaal in Venetië.

Als je Venetië hartje zomer wilt bezoeken dan kan het erg warm zijn in de stad. De gangbare middagtemperaturen liggen in juli en augustus tussen de 26 en 30 graden, maar het kan warmer worden. Sommige dagen loopt het kwik op richting de 34-35 graden of nog hoger. Het is dan niet zo leuk meer om tussen de duizenden dagjesmensen die tijdens de zomervakantie naar Venetië komen door de smalle straten te slenteren.

Venetië

Grijze winters

Wie zonnige foto's ziet van Venetië die heeft een grote kans dat deze niet in de winter gemaakt zijn. De ligging in de lagune zorgt ervoor dat het geregeld grijs en somber is in Venetië. Met name de maand december kan zeer somber zijn. Qua temperatuur is de winterperiode ook niet de meest aangename reistijd voor een stedentrip naar Venetië. Reken op maxima van pakweg 4 tot 11 graden. Vorst overdag komt amper voor in Venetië. Nachtvorst is in de maanden december, januari en februari wel vrij normaal.

Een evenement dat de Venetiaanse winter meer sfeer en kleur brengt is het Venetiaanse carnaval. Dit jaarlijks terugkerende festival wordt tegelijkertijd met 'ons' carnaval gehouden. Het duurt 12 dagen en eindigt op vastenavond. Tijdens het Venetiaanse carnaval zie je de mooiste pakken en de typische Venetiaanse carnavalsmaskers.

Natte voeten

Meerdere keren per jaar overstroomt Venetië. De oorzaak is meestal een combinatie van hoogwater met de sirocco of de bora. Deze twee winden kunnen ervoor zorgen dat water richting Venetië gestuwd wordt. Het resultaat is dat de pleinen en straten in de stad soms dagenlang onder water staan. Typerend zijn de foto's van het San Marcoplein waarop verhoogde looppaden aangebracht zijn en men met laarzen door de stad loopt.

De kans op natte voeten als gevolg van 'acqua alta', zoals dit verschijnsel genoemd wordt, is het grootst in de winterperiode. De afgelopen jaren is het aantal gevallen buiten de winterperiode toegenomen. Niet klimaatverandering maar het zakken van de stad is hier de grootste oorzaak van.

Strandvakantie

Wat niet bij het grote publiek bekend is, is dat Venetië ook een strandbestemming is. Venetië bestaat uit meerdere eilanden, waaronder Lido. En laat dit eiland nou gezegend zijn met een aantal kilometers aan fijne zandstranden. Op deze stranden is het in de zomermaanden heerlijk vertoeven. Diverse strandclubs en hotels zorgen ervoor dat je hier je vakantie zonnebadend en zwemmend door kunt brengen. De beste reistijd voor een strandvakantie in Venetië is van juni tot begin september.

Reisadvies - Venetië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Venetië
Reisadvies - Venetië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Venetië

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.